You are here
Home > QB Subjectwise > Part 100 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 100 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Improve the bracketed part of the sentence. If I (have had) money, I would have bought this car.
(a) had
(b) did have
(c) had had
(d) No improvement
Ans: (a) Have had (Past) Have = own; hold Hence, had/had got ….. should be used here.

Q2. Improve the bracketed part of the sentence. This palace (has been belonging) to our family since generations.
(a) has belonging
(b) has belonged
(c) belonged
(d) No improvement
Ans: (b) The use of belong in progressive tenses is not proper. Hence, has belonged (Present Perfect) should be used. Belong is a static verb.

Q3. Improve the bracketed part of the sentence. Einstein was one (of the wisest men) that ever lived.
(a) of the wisest man
(b) wise man
(c) wisest man
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q4. Improve the bracketed part of the sentence. Venezuelans (were being) deprived of food and medicines for the past year.
(a) were
(b) are
(c) have been
(d) No improvement
Ans:
(c) The period of time is evident. Hence, passive of Present Perfect i.e. have been … should be used here.

Q5. He was a hopeless doctor if ever I saw one.
(a) if I ever saw
(b) if I saw (c) if I see
(d) No improvement
Ans: (d) If ever there was one (also if ever I saw one) is used to emphasize that what you are saying is true.

Q6. If I would have known the truth I would have admitted it.
(a) had known
(b) have known
(c) know
(d) No improvement
Ans: (a) If I had known the truth I would have admitted it. This conditional form suggests that neither the condition was fulfilled nor the jib was completed in the past.

Q7. Members usually meet in one another’s homes.
(a) anothers’s
(b) each another’s
(c) every other’s
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q8. Ramu, Shyamu and Abdul came forward one after the others.
(a) one after others
(b) one after the other
(c) after one other
(d) No improvement
Ans: (b) One after the other = following each other in quick succession; many in a series. Look at the sentence: I will eat chocolates one after the other until the box is finished.

Q9. Your father is among the other things a private person.
(a) of the other things
(b) among other things
(c) among the others
(d) No improvement
Ans: (b) Among other things = in addition to things that are not specifically mentioned. Look at the sentence: It is not proper to use definite article ‘the’ before other.

Q10. The aggressive response after the peace summit made no sense of the call for moderation.
(a) made nonsense of
(b) made no sense to
(c) make no sense to
(d) No improvement
Ans: (a) Make (a) nonsense of something = to make something appear stupid or wrong or to spoil something. Hence, made nonsense of ….. should be used here.

Q11. She was completely nonplussed by the erratic behaviour of her father.
(a) completely plussed
(b) completely nononplussed
(c) entirely not nonplussed
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q12. Twelve workers were killed in the conflict between two trade unions.
(a) quarrel
(b) clash
(c) confrontation
(d) No improvement
Ans: (b) Clash = a violent confrontation; a fight or argument between people Conflict (Noun) = an active disagreement between people with opposing opinions or principles Hence, clash ….. should be used here.

Q13. The match was so very ordinary after all the hype generated by the fans.
(a) very ordinary
(b) nothing to write home about
(c) so ordinary
(d) No improvement
Ans: (b) Nothing to write home about = not exciting or special. Look at the sentence: Their performance was nothing to write home about.

Q14. No one was there on the platform after the train had left.
(a) No one were there on
(b) No one was on there
(c) None was there on
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q15. I was first to reach the college today.
(a) I was the first to reach
(b) I firstly reached
(c) I did reach first
(d) No improvement
Ans: (a) Definite article ‘the’ comes before an ordinal number. Hence, I was the first to reach ….. should be used here.

Q16. Life offers myriad choices, isn’t it?
(a) shouldn’t it?
(b) does it?
(c) doesn’t it?
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence is in Present Simple (affirmative). Hence, the question tag will be negative i.e. dosen’t it ?

Q17. The proposal was full of ‘if’ and ‘but’ that I seriously doubted whether the stadium would ever be built.
(a) ‘ifs’ and ‘but’
(b) ‘ifs’ and ‘butts’
(c) ‘ifs’ and ‘buts’
(d) No improvement
Ans: (c) No ifs or buts = something that you say to a child to stop them arguing with you when you want them to do something. Ifs and buts is a term used to describe the reasons people give for not wanting to do something. Hence, ifs and buts should be used here.

Q18. We insist on you leaving the meeting immediately.
(a) you to leave
(b) your leaving
(c) you leave
(d) No improvement
Ans: (b) Before a gerund, possessive case i.e. your leaving should be used.

Q19. The reason why the magazine sells so well is because it is written in a pleasant style.
(a) for
(b) since
(c) that
(d) No improvement
Ans: (b) After the use of the word reason connective ‘that’ should be used, not because.

Q20. The girl to whom he got married to is an actress.
(a) got married with
(b) got married
(c) got betrothed in
(d) No improvement
Ans: (b) Here, to whom has already been used. Hence, got married should be used. Preposition ‘to’ is superfluous after married here.

Q21. The fugitive was finally stopped at the airport.
(a) compromised
(b) comprehended
(c) apprehended
(d) No improvement
Ans: (c) Apprehend (Verb) = to catch and arrest someone who has not obeyed the law. Hence, apprehended should be used here.

Q22. He performed below par in the examination.
(a) par below
(b) poorly
(c) below parr
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q23. She was unhappy even after she married into an accommodative and caring family.
(a) remained unhappy
(b) continued her sadness
(c) existed in unhappiness
(d) No improvement
Ans: (a) Remain = to stay in the same place or in the same condition. Hence, remained unhappy ….. should be used here.

Q24. The Internet has totally changed the world like no other technology before it.
(a) revolutionised
(b) reformed
(c) radicalised
(d) No improvement
Ans: (a) Revolutionise (Verb) = to completely change something so that it is much better, transform. Look at the sentence: Newton’s discoveries revolutionised physics. Hence, revolutionised …. should be used here.

Q25. To emend a piece of writing means to remove mistakes from it.
(a) amend
(b) edit
(c) rephrase
(d) No improvement
Ans: (d) Emend (Verb) = to correct or improve a text. Look at the sentence: The text is currently being emended and will be published shortly.

Top
error: Content is protected !!