You are here
Home > QB Subjectwise > Part 099 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 099 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 099 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) BDFH (b) ACEG
(c) IKMO (d) RTVW
Ans: (d)

Q2. PROSPECTIVE
(a) PEPTIC (b) PEPPER
(c) VECTOR (d) RESET
Ans: (b)

Q3. Given below are the jumbled letters of a word and their corresponding numbers. Select the combination of numbers that makes a meaningful word.
C N A S P H I 1 2 3 4 5 6 7

(a) 5742613 (b) 2375416
(c) 4572316 (d) 7234516
Ans: (c)

Q4. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Pearl 2. Peasant
3. Pea 4. Peanut

(a) 3, 1, 4, 2 (b) 3, 4, 1, 2
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (b)

Q5. Quack : Duck : Neigh : ?
(a) Fox (b) Horse
(c) Frog (d) Cat
Ans: (b)

Q6. Hockey : India :: Baseball : ?
(a) China (b) Australia
Ans: (d)

Q7. 8 : 24 : : ? : 32
(a) 6 (b) 10
(c) 8 (d) 5
Ans: (a)

Q8. Select the related letters from the given alternatives :
BDCE : GIHJ :: QSRT : ?

(a) VWXY (b) UWMX
(c) VXWY (d) UWNX
Ans: (c)

Q9. (a) Vayudoot (b) Pushkar
(c) Indian Airlines
(d) Air India

Ans: (d)

Q10. (a) Chlorophyll
(b) Glucose
(c) Nitrogen
(d) Photosynthesis

Ans: (d)

Q11. (a) 19 – 38 (b) 21–40
(c) 23–46 (d) 16 – 32

Ans: (b)

Q12. 232, 343, 454, 564, 676
(a) 676 (b) 454
(c) 343 (d) 564
Ans: (d)

Q13. ENCYCLOPEDIA
(a) CYCLE (b) PENCIL
(c) YOKE (d) DIAL
Ans: (c)

Q14. a. Accident b. Judge
c. Doctor d. Lawyer
e. Police

(a) a, c, d, b, e (b) a, c, e, d, b
(c) a, b, c, d, e (d) a, b, e, d, c
Ans: (b)

Q15. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Stilt 2. Stifle
3. Stink 4. Stingy

(a) 3, 4, 2, 1
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 2, 3, 4, 1
Ans: (c)

Q16. Fish : Scales : : Bear : ?
(a) Feathers (b) Leaves
(c) Fur (d) Skin
Ans: (c)

Q17. Select the related word from the given alternatives.
Powerful : Weak : : Victory : ?

(a) Winning (b) Strong
(c) Defeat (d) Peace
Ans: (c)

Q18. Select the related number from the given alternatives :
26 : 48 :: 82 : ?

(a) 125 (b) 122
(c) 115 (d) 120
Ans: (d)

Q19. If × stands for + and ÷ for –, fiind the value of the following equation.
39 × 23 ÷ 21 × 5

(a) 46 (b) 36
(c) 62 (d) 89
Ans: (a)

Q20. (a) Room (b) Chamber
(c) Veranda (d) Cabin

Ans: (c)

Q21. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Cardiology (b) Psychology
(c) Neurology (d) Nephrology
Ans: (b)

Q22. Find the odd number–pair from the given alternatives :
(a) 81 : 243 (b) 16 : 64
(c) 64 : 192 (d) 25 : 75
Ans: (b)

Q23. If 9th of the month falls on the day preceding Sunday, on what day will 1st of the month fall?
(a) Friday (b) Saturday
(c) Sunday (d) Monday
Ans: (a)

Q24. SIGNATURE
(a) GUEST (b) RESIGN
(c) CENTRE (d) NATURE
Ans: (c)

Q25. a. Foundation b. Plastering
c. Building d. Painting

(a) a, b, c, d (b) a, c, b, d
(c) c, a, b, d (d) c, a, d, b
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!