You are here
Home > QB Subjectwise > Part 099 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 099 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Can you be able to please tone down your excitement?
(a) Can you please be able to tone down your excitement?
(b) Are you able to please tone down your excitement?
(c) Can you please tone down your excitement?
(d) No improvement
Ans: (c) It is not proper to use able here. Tone down = to cause something to have less of an impact on the senses of sight or sound.

Q2. Uneasy lies the head which wears the crown
(a) who
(b) that
(c) what
(d) No improvement
Ans: (b) Uneasly lies the head that wears a crown – Saying of Shakespeare. A person who has great responsibilities, is constantly worried and therefore does not sleep soundly.

Q3. The cities are bursting on the seams with people.
(a) bursting on seams
(b) bursting at seams
(c) bursting at the seams
(d) No improvement
Ans: (c) Bursting at the seams If a place is bursting at the seams, it has a very large number of people or things in it.

Q4. Let his failure be a lesson to you all.
(a) to all of you
(b) to all you people
(c) to all you
(d) No improvement
Ans: (a) Here, to all of you …. should be used.

Q5. A foolish person is some one who is easily takenin and tricked by others.
(a) sober (b) stupid
(c) gullible
(d) No improvement
Ans:
(c) Gullible = easily persuaded to believe something; overtrusting; easily deceived. Hence, gullible person …. should be used here.

Q6. I tried to cane her, but of no purpose.
(a) for
(b) with
(c) to
(d) No improvement
Ans: (c) To little or no purpose = with little/no useful effect or result. Hence, ‘to’ should be used.

Q7. The soldier mentioned that they had to pay a consideration of fifty pounds with accordance in the contract we signed.
(a) by accordance with
(b) in accordance with
(c) with accordance to
(d) No improvement
Ans: (b) In accordance with = according to Hence, in accordance with … should be used.

Q8. Pankaj couldn’t have seen us or he will have waved.
(a) may
(b) would have
(c) should have
(d) No improvement
Ans: (b) In the first clause couldn’t have has been used. Hence, would have … should be used. Possibility is evident.

Q9. Elephants live in groups in the jungle.
(a) crowds
(b) herds
(c) hoards
(d) No improvement
Ans: (b) Herd = a group of animals of same type that live and feed together. Herd of cows/deer/elephants.

Q10. Taking the test, the teacher gave me a passing grade.
(a) After I took the test
(b) After taking the test
(c) As I took the test
(d) No improvement
Ans:
(a) After = later than something; following something in time. Hence, After I took the test …. shuld be used. It is an errror of unconnected participle.

Q11. They have had a real good time.
(a) have had a
(b) have had really
(c) have had a really
(d) No improvement
Ans:
(c) An adverb modifies a verb/an adjective. Hence, have had a really (Adverb) …. should be used.

Q12. Electricity has modernized the march of modern events.
(a) revolutionised
(b) developed
(c) created
(d) No improvement
Ans: (a) Revolutionise (Verb) = to change something radically or fundamentally; transform. Modernize = update; streamline; develop. Hence, revolutionised is a better substitute.

Q13. The sales boy told the consumer not to touch the products on display.
(a) buyer
(b) shopper
(c) customer
(d) No improvement
Ans: (c) Consumer = purchaser, buyer; shopper, person who purchases goods for personal use. Customer = a person who buys goods from a shop. Look at the sentences: Recessionhit consumers are being lured by cheap prices. Mr. Harrison was a regular customer at the Golden Lion. Hence, customer …. should be used here.

Q14. Please make it a point to send the letter at my address.
(a) on
(b) to
(c) in
(d) No improvement
Ans: (b) Here, send will agree with preposition ‘to’.

Q15. Sunil and I helped to sell tickets.
(a) we
(b) us
(c) me
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q16. The watch is correct by the minute.
(a) to (b) for
(c) of
(d) No improvement
Ans:
(a) To the minute = exactly Look at the sentence: The train arrived at 9.05 to the minute.

Q17. He is a weak child, yet he appears to be lazy.
(a) though
(b) but
(c) so
(d) No improvement
Ans: (c) So is used to show the reason for something.

Q18. She thought that she would destroy it with her own hands rather than allowing it to be misused.
(a) rather than allow
(b) than rather allowing
(c) than rather allow
(d) No improvement
Ans: (a) Here, infinitive without to i.e. rather than allow …. should be used.

Q19. Your long awaited reply came through yesterday.
(a) came in
(b) came up
(c) came out
(d) No improvement
Ans: (d) Come through = (of news or message) to arrive by telephone, radio etc.

Q20. There are so many claims on the reader’s attention that it is no wonder he is left with a little power of discernment.
(a) the little
(b) less
(c) little
(d) No improvement
Ans:
(c) Little = very small Left with little (no) power of discernment.

Q21. Honestly, we did not play well in the final.
(a) To speak honestly
(b) To admit honestly
(c) To be honest
(d) No improvement
Ans: (c) To be honest = What I really think is. Hence, to be honest … should be used.

Q22. I would like to familiarize with the latest teaching methods.
(a) familiarize myself with
(b) familiarize oneself with
(c) familiarize yourself with
(d) No improvement
Ans: (a) Familiarize yourself with somebody = acquaint; to learn about something or teach somebody about something.

Q23. I shall either go home to India or my family will come to England.
(a) either I shall go home
(b) I shall go either home
(c) either I go home
(d) No improvement
Ans: (a) When either ….. or is used as connective, each part agrees with same part of speech. Hence, Either I shall go home …. should be used.

Q24. He always exaggerates; so take what he says with a dash of salt.
(a) a pinch of salt
(b) lots of salt
(c) a pint of salt
(d) No improvement
Ans: (a) Take something with a pinch of salt = to be careful about believing that something is completely true.

Q25. Learning is an ever going process.
(a) ongoing
(b) ever continuing
(c) ever constant
(d) No improvement
Ans: (a) Ongoing = continuing to exist or develop.

Top
error: Content is protected !!