You are here
Home > QB Subjectwise > Part 098 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 098 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 098 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. ACE : BDF : : MOQ : ?
(a) BMW (b) NQP
(c) NPR (d) BEF
Ans: (c)

Q2. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :
8 * 5 * 10 * 2 * 25

(a) + × ÷ = (b) + ÷ – =
(c) × + = × (d) × – = ×
Ans: (c)

Q3. (a) Quran (b) Gita
(c) Panchsheel (d) Bible

Ans: (c)

Q4. (a) (25,49) (b) (121,169)
(c) (7,169) (d) (9,25)

Ans: (c)

Q5. (a) 37 (b) 120
(c) 145 (d) 50

Ans: (b)

Q6. LMN, MNOP, NOPQR, ? .
(a) OPQRST (b) RSTUVW
(c) QRSTUV (d) PQRSTU
Ans: (a)

Q7. SOMNAMBULISM
(a) NAMES (b) BASAL
(c) SOUL (d) BIOME
Ans: (c)

Q8. Arrange the following words as per order in the dictionary :
I. Euphrasy II. Eupepsy
III. Euphonic IV. Eugenic
V. Euphony

(a) IV, III, II, I, V
(b) III, IV, I, II, V
(c) IV, II, III, V, I
(d) III, V, II, IV, I
Ans: (c)

Q9. Moon : Chandrayan :: Mars : ?
(a) Apple (b) Aryabhata
(c) Mangalyan (d) Bhaskara
Ans: (c)

Q10. 36 : 216 :: 81 : ?
(a) 729 (b) 629
(c) 319 (d) 826
Ans: (a)

Q11. BLOCKED : YOLXPVW : : ? :
OZFMMXS

(a) RESULTS (b) DEBATES
(c) LAUNNCH (d) LABOURS
Ans: (c)

Q12. (8 – 8) + 8 × 32 = 64
(a) ×, +, – (b) –, ÷, +
(c) +, ÷, + (d) +, ÷, ×
Ans: (d)

Q13. Find the odd one out.
(a) January, May
(b) April, June
(c) July, August
(d) January, December
Ans: (b)

Q14. (a) 63 (b) 69
(c) 65 (d) 66

Ans: (d)

Q15. (a) MLK (b) NPR
(c) XWV (d) EDC

Ans: (b)

Q16. AC, EG, IK, ?
(a) LM (b) ON
(c) OP (d) MO
Ans: (d)

Q17. INFORMATION
(a) FARMER (b)MOTION
(c) FIREMAN (d)NAME
Ans: (b)

Q18. 1. Absolute 2. Abrasive
3. Absorption 4. Abundance
5. Abiogenesis

(a) 5, 2, 3, 1, 4 (b) 2, 5, 1, 3, 4
(c) 5, 2, 1, 3, 4 (d) 3, 4, 5, 2, 1
Ans: (c)

Q19. Menu : Food : : Catalogue : ?
(a) Books (b) Library
(c) Newspaper(d) Rack
Ans: (a)

Q20. Identify the pair which ‘DOES NOT’ exhibit the same relationship as the Capitalised pair :
ETYMOLOGY : WORDS
(a) PSYCHOLOGY : MIND
(b) ANATOMY : BODY
(c) ARCHAEOLOGY : ANTIQUES
(d) PHILOSOPHY : LANGUAGE
Ans: (d)

Q21. 01 : 08 : : 16 : ?
(a) 125 (b) 25
(c) 27 (d) 64
Ans: (b)

Q22. Select the ralated letters from the given alternatives.
LMK : STR : : IJH : ?

(a) QSR (b) SUT
(c) ZAY (d) ADC
Ans: (c)

Q23. (a) Square (b) Circle
(c) Rectangle (d) Triangle

Ans: (b)

Q24. (a) Bangle (b) Necklace
(c) Armour (d) Ring

Ans: (c)

Q25. (a) 22 (b) 18
(c) 12 (d) 15

Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!