You are here
Home > QB Subjectwise > Part 098 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 098 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I bought four dozen of mangoes.
(a) dozens of mango
(b) dozens of mangoes
(c) dozen mangoes
(d) No improvement
Ans: (c) Here, four dozen (singular) mangoes …. should be used. Look at the sentences: I have dozens of mangoes. I have five dozen mangoes.

Q2. I have still to meet a person who is perfectly satisfied with his job.
(a) would meet
(b) am yet to meet
(c) might still meet
(d) No improvement
Ans: (b) Yet is used in negative sentences to talk about something that has not happened but that you expect to happen. Hence, am yet to meet …. should be used here.

Q3. Would you find one absent, please don’t forget to leave a message behind.
(a) As you find
(b) Should you find
(c) Unless you find
(d) No improvement
Ans: (b) Should is used to tell somebody what they ought to do; used to refer to a possible event or situation.

Q4. Kim is too impatient with tolerating any delay.
(a) at tolerating
(b) for tolerating
(c) to tolerate
(d) No improvement
Ans: (c) Here, infinitive i.e. to tolerate ….. should be used. Look at the sentences: Kim is too impatient to tolerate any delay = Kim is so impatient that she cannot tolerate any delay.

Q5. I purposely did that with a view to offend her.
(a) with a view of offending her
(b) with a view that I offend her
(c) with a view to offending her
(d) No improvement
Ans:
(a) With a view to agrees with a Gerund.

Q6. You have come here with the intention in insulting me.
(a) for insulting me
(b) of insulting me
(c) on insulting me
(d) No improvement
Ans: (b) It is preposition related error.

Q7. I did not give at the examination as my circumstances are bad.
(a) write (b) sit
(c) appear
(d) No improvement
Ans: (c) Appear = to present yourself formally in a court or exam.

Q8. Though he worked hard, but he failed.
(a) and
(b) yet
(c) then
(d) No improvement
Ans: (b) Though–yet is correct form of connective.

Q9. No sooner did the teacher come into the class when we stood up.
(a) since
(b) then
(c) than
(d) No improvement
Ans: (c) No sooner ….. than is correct form of connective.

Q10. He was so much a coward to help his friend.
(a) so much cowardly
(b) too much of a coward
(c) as coward
(d) No improvement
Ans:
(b) Too is used to show excess/undesirability. Look at the sentence: He is too weak to walk.

Q11. Any ablebodied man is eligible for the job.
(a) Each ablebodied man is
(b) Any ablebodied men have been
(c) Any ablebodied men are
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q12. She found a wooden broken table in the room.
(a) wooden and broken table
(b) broken wooden table
(c) broken and wooden table
(d) No improvement
Ans: (b) Here, broken wooden (made of wood) table …. should be used.

Q13. The truck rumbled to a halt and a man got out and ran.
(a) shrieked at
(b) screeched to
(c) screamed at
(d) No improvement
Ans: (b) Screech = give a loud harsh cry; to make an unpleasant noise. Hence, screeched …. should be used here

Q14. The Professor asked the intruder who was he and why was he in his lecture.
(a) who he was and why he was
(b) who he was and why was he
(c) who he had been and why he had been
(d) No improvement
Ans: (a) In indirect speech, introgative sentence is changed into assertive. Hence, who he was and why he was …. should be used here.

Q15. My uncle goes to office on bicycle or by foot.
(a) by bicycle or by foot
(b) by bicycle or on foot
(c) on bicycle or on foot
(d) No improvement
Ans:
(b) It is a preposition related error. Hence, by bicycle or on foot …. should be used here.

Q16. A chance remark by her friend transported her life.
(a) transgressed
(b) transposed
(c) transformed
(d) No improvement
Ans: (c) Transform (Verb) = to change in form, appearance or structure; to change completely. Transport (Verb) = convey, carry; shift. Hence, transformed …. should be used here.

Q17. Please switch of the fan.
(a) switch off
(b) switch in
(c) switch out
(d) No improvement
Ans: (a) Switch off = to stop giving your attention to something; to turn off by turning a button or moving a switch.

Q18. The employees are hell bent at getting what is due to them.
(a) hell bent on getting
(b) hell bent for getting
(c) hell bent about getting
(d) No improvement
Ans: (a) Hell–bent = very determined to do something. It is preposition related error. Hence, hellbent on getting …. should be used.

Q19. The new book written by Vikram Seth has becomevery populous.
(a) populist
(b) popular
(c) populace
(d) No improvement
Ans: (b) Populous (Adjective) = having a large population Popular (Adjective) = liked or admired by many people

Q20. Where have you first met your husband?
(a) had you first met
(b) did you first met
(c) did you first meet
(d) No improvement
Ans:
(c) The sentence shows past time. Hence, Past Simple i.e., where did you first meet ….. should be used.

Q21. In case of a natural calamity the shortage of essential things must be overcome in a short time
(a) commodities
(b) consignments
(c) material
(d) No improvement
Ans: (a) Essential commodities = essential raw materials or primary agricultural products that can be bought and sold.

Q22. She decided to go there, though her husband cautioned her on it
(a) against (b) for
(c) about
(d) No improvement
Ans: (a) Caution agrees with preposition against.

Q23. I am very much interested in your story
(a) have been very interested
(b) am much more interested
(c) am very interesting
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q24. He refused the charge brought against him
(a) disagreed
(b) disowned
(c) denied
(d) No improvement
Ans: (c) Deny (Verb) = to say that something is not true. Refuse (Verb) = to say that you will not do something that somebody has asked you to do. Hence, denied …. should be used here.

Q25. Working hard students always achieve good results
(a) Energetic
(b) Industrious
(c) Talented
(d) No improvement
Ans:
(b) Industrious (Adjective) = working hard; busy; hardworking.

Top
error: Content is protected !!