You are here
Home > QB Subjectwise > Part 097 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 097 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 097 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. AYBZC, DWEXF, GUHVI, JSKTL,
( ?)

(a) MQORN (b) QMONR
(c) MQNRO (d) NQMOR
Ans: (c)

Q2. DISTRIBUTION
(a) DISTURB (b)TUTION
(c) SITUATION (d)TRUST
Ans: (c)

Q3. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following in ascending order?
1. atom 2. matter
3. molecule 4. electron

(a) 4 1 3 2 (b) 3 1 4 2
(c) 3 4 1 2 (d) 1 2 3 4
Ans: (a)

Q4. Poet : Imagination : : Historian : ?
(a) Statistics (b) Commerce
(c) Facts (d) Science
Ans: (c)

Q5. 63 : 9 : : ? : 14
(a) 68 (b) 42
(c) 96 (d) 56
Ans: (a)

Q6. AGMS : CIOU: : DJPV : ?
(a)BHNY (b) STUV
(c) FLRX (d) MNOP
Ans: (c)

Q7. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
7 × 6 × 8 = 678 8 × 9 × 7 = 987 6 × 5 × 7 = 567 5 × 4 × 6 = ?

(a) 456 (b) 564
(c) 645 (d) 654
Ans: (a)

Q8. (a) Lakshadweep
(b) Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala

Ans: (a)

Q9. (a) 49 – 100 (b) 81 – 144
(c) 24 – 64 (d) 9 – 36

Ans: (c)

Q10. (a) DCB (b) NML
(c) PQS (d) TSR

Ans: (c)

Q11. AZBY, CXDW, EVFU ?
(a) ITGS (b) GSIT
(c) GISI (d) GTHS
Ans: (d)

Q12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
ADMINISTRATORS

(a) STARDOM (b) TRAITOR
(c) DORMANT (d) MINISTER
Ans: (d)

Q13. Of the following words which one will be at the 3rd position in the Dictionary?
a. Socks b. Shock
c. Sharp d. Snooker

(a) d (b) c
(c) b (d) a
Ans: (a)

Q14. Horse : Neigh :: Bells : ?
(a) Chime (b) Rustle
(c) Roar (d) Beat
Ans: (a)

Q15. 8 : 28 : : 27 : ?
(a) 8 (b) 28
(c) 64 (d) 65
Ans: (d)

Q16. SHOE : NCJZ : : REWA : ?
(a) MZRV (b) CAAR
(G) WJBF (d) CITY
Ans: (a)

Q17. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
2 * 3 * 2 * 4 * 8

(a) + – + = (b) × – + =
(c) – + × = (d) × + – =
Ans: (b)

Q18. (a) Silver (b) Platinum
(c) Zinc (d) Bronze

Ans: (d)

Q19. (a) 275 (b) 324
(c) 325 (d) 381

Ans: (b)

Q20. (a) TPDC (b) BKDF
(c) OLTF (d) BJLQ

Ans: (c)

Q21. AZBY, CXDW, EVFU, ?
(a) SHTG (b) GXHW
(c) GTHS (d) STHO )
Ans: (c)

Q22. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
COURAGEOUS

(a) COURSE (b) GRACE
(c) SECURE (d) ARGUE
Ans: (c)

Q23. Arrange the following words according to English Dictionary :
A. Advertise B. Admit
C. Addition D. Adhesive

(a) A, B, C, D (b) C, D, B, A
(c) C, B, D, A (d) D, A, B, C
Ans: (b)

Q24. Mango : Fruit :: Jasmin : ?
(a) Trees (b) Fragrance
(c) Flower (d) Rose
Ans: (c)

Q25. XXIV : 48 : : XIV : ?
(a) 28 (b) 24
(c) 14 (d) 30
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!