You are here
Home > QB Subjectwise > Part 096 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 096 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 096 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. CFDB : XUWY : : GJHF : ?
(a) SPRT (b) TSQU
(c) TQSU (d) SPTR
Ans: (c)

Q2. Premises : (7X B 3Y) and (6Y D 2Z)
(a) 7X C 2Z (b) 7X B 2Z
(c) 7X D 2Z (d) 7X A 2Z
Ans: (b)

Q3. (a) Smoulder (b) Decay
(c) Putrefy (d) Decompose

Ans: (a)

Q4. (a) 25 (b) 37
(c) 49 (d) 57

Ans: (b)

Q5. (a)BDGK (b) PRUY
(c) FGJK (d) KMPT

Ans: (c)

Q6. WVTSQPNMKJ ? ?
(a) HG (b) IL
(c) GH (d) GF
Ans: (a)

Q7. SPECIFICATION
(a) FAINTING (b) TONIC
(c) PACIFIC (d) FACTION
Ans: (a)

Q8. (a) Cure (b) Doctor
(c) Disease (d) Diagnosis
(e) Medicine

(a) b, d, c, e, a (b) c, b, d, e, a
(c) d, b, c, e, a (d) d, c, b, e, a
Ans: (b)

Q9. Book : Author : : Statue ๐Ÿ˜•
(a)Mason (b) Painter
(c) Sculptor (d) Calligrapher
Ans: (c)

Q10. 42 : 56 :: 110 : ?
(a) 132 (b) 136
(c) 140 (d) 18
Ans: (a)

Q11. N U M B in English R : U N B M R in English : :
GHOSTS : ?

(a) HGOSTS (b) HOGSTS
(c) HGSOST (d) HGSOTS
Ans: (c)

Q12. If P denotes โ€˜รทโ€™, Q denotes โ€˜ร—โ€™, R denotes โ€˜+โ€™ and S denotes โ€˜โ€“โ€™, then 18 Q 12 P 4 R 5 S 6 = ?
(a) 53 (b) 54
(c) 57 (d) 95
Ans: (a)

Q13. (a) Iron (b) Aluminium
(c) Wood (d) Copper

Ans: (c)

Q14. (a) 5-15-20 (b) 10-30-40
(c) 4-12-15 (d) 25-50-75

Ans: (c)

Q15. (a) BCIK (b) KLRT
(c) VWCE (d) PRWY

Ans: (d)

Q16. ?, HJL, NPR, TVX, ZBD
(a) BDF (b) BFD
(c) BED (d) CFI
Ans: (a)

Q17. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
LEGALIZATION
(a) ALERT (b) ALEGATION
(c) GALLANT (d) NATAL
Ans: (a)

Q18. Arrange the following words in a meaningful order :
1. Brother 2. Husband
3. Father 4. Son
5. Son-in-law

(a) 3, 2, 1, 5, 4 (b) 4, 1, 2, 5, 3
(c) 4, 1, 5, 2, 3 (d) 3, 1, 4, 2, 5
Ans: (a)

Q19. Sun : Day : : Moon : ?
(a) Stars (b) Night
(c) Planets (d) Darkness
Ans: (b)

Q20. 392 : 28 : : 722 : ?
(a) 18 (b) 28
(c) 38 (d) 48
Ans: (c)

Q21. METAPHOR : EMATHPRO ::
NORMAL : ?

(a)ORMLAN (b) ONRMLA
(c)ONMRLA (d) ONMRAL
Ans: (c)

Q22. Some equations are solved on the basis of a certain system. Using the same, solve the unsolved equation.
If 10 โ€“ 3 = 12, 12 โ€“ 4 = 13, 14 โ€“ 5 = 14, then 16 โ€“ 6 = ?

(a) 10 (b) 15
(c) 16 (d) 18
Ans: (b)

Q23. (a) Money Order(b) Speed Post
(c) Letter (d) SMS

Ans: (d)

Q24. (a) 26, 126 (b) 65, 513
(c) 10, 27 (d) 17, 65

Ans: (c)

Q25. (a) CBCD (b) IHIJ
(c) ONOP (d)UTUW

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!