You are here
Home > QB Subjectwise > Part 096 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 096 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The interview came alive by satellite from Hollywood
(a) came as live
(b) came live
(c) came up live
(d) No improvement
Ans: (b) Live (Adverb) = broadcast at the time of an actual event. Here, came live … should be used.

Q2. There was little he could do to save his battered reputation
(a) salvage
(b) wreck
(c) destroy
(d) No improvement
Ans: (a) Salvage (Verb) = to stop a bad situation from being a complete failure.

Q3. It is much too important to be made a joke of
(a) too much important
(b) too many important
(c) very much important
(d) No improvement

Q4. If he wants farther help, send him to me
(a) further
(b) much
(c) best
(d) No improvement
Ans: (a) Further = more; additional Farther = at or to a greater distance

Q5. He jumped on the lake
(a) in the
(b) into the
(c) onto the
(d) No improvement
Ans:
(b) Here, preposition ‘into’ should be used.

Q6. He started at the bottom rung of the ladder and then gained success.
(a) bottom rung of the stair
(b) lower rung of the ladder
(c) lower rung of the stair
(d) No Improvement
Ans: (d) No improvement

Q7. The judge gave the verdict against the Government.
(a) pronounced
(b) declared
(c) sentenced
(d) No improvement
Ans: (a) Pronounce (Verb) = to give a judgement in court for or against somebody.

Q8. The fire service personnel put off the fire with much difficulty.
(a) put on
(b) put out
(c) put away
(d) No improvement
Ans: (b) Put out = to stop something from burning. Put off = postpone; delay.

Q9. He has the irritating habit of playing his own trumpet all the time.
(a) blowing his own trumpet
(b) pumping his own trumpet
(c) bringing up his own trumpet
(d) No improvement
Ans: (a) Blow your own trumpet = to praise your own abilities and achievements; boast.

Q10. His illness means he must resign his chairmanship impromptu.
(a) fast
(b) forthwith
(c) earliest
(d) No improvement
Ans:
(b) Forthwith = immediately; at once. Impromptu = done without preparation or planning.

Q11. The priest told the devotees that the wages of sin are death.
(a) was
(b) is
(c) were
(d) No improvement
Ans: (b) The wages of sin is death/The payment for sin is death →Bible. Here, singular verb ‘is’ ….. should be used.

Q12. Careful drivers never take eyes of the road.
(a) by (b) from
(c) off
(d) No improvement
Ans: (c) Off = away from the place in question; to or at a distance. Hence, off …..should be used here.

Q13. For all his wealth, he has no joy in life.
(a) With (b) Beside
(c) Despite of
(d) No improvement
Ans: (a) It is preposition related error. With is used in the sense of including.

Q14. The teacher asked him where did he live.
(a) he has been living
(b) he lives
(c) he lived
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence is in Indirect Speech. Hence, Interrogative sentence changes to assertive i.e., where he lived.

Q15. The meeting was advanced until the following Monday.
(a) adjourned
(b) suspended
(c) forwarded
(d) No improvement
Ans:
(a) Adjourn = break off a meeting etc. with the intention of resuming later. Advance = to move something forward; to improve something. Look at the sentence: The meeting was adjourned until December 5.

Q16. The old woman invited the children to become a part in the celebration in her house
(a) to be apart
(b) to take part
(c) to take apart
(d) No improvement
Ans: (b) To take part = to be involved in an activity with other people. Hence, to take part …. should be used.

Q17. You are junior than me in age
(a) to me in age.
(b) of me in age.
(c) to me at age.
(d) No improvement
Ans: (a) You are junior to me in age. He is better than I.

Q18. Wealth is no doubts necessary for happiness in life.
(a) was no doubt necessary
(b) is no doubt necessary
(c) is no doubting necessary
(d) No improvement

Q19. Mumbai is larger than many other towns in India.
(a) large
(b) largest
(c) big
(d) No improvement
Ans: (b) No doubt = a feeling of uncertainty; hesitation. Hence, is no doubt necessary …. should be used. Generality is evident. Hence, Present tense …. should be used.

Q20. All people want to be happy, do they?
(a) don’t they?
(b) are they?
(c) didn’t they?
(d) No improvement
Ans:
(a) The sentence is in present simple (affirmative). Hence, question tag …. should be don’t they (negative)?.

Q21. Salman and the other actors drove through the forest.
(a) in (b) over
(c) among
(d) No improvement
Ans: (d) Through = into and out of; to the other side of.

Q22. You will not succeed unless you don’t work hard.
(a) will not work hard
(b) should work hard
(c) work hard
(d) No improvement
Ans: (c) Unless should be followed by affirmative sentence i.e., work hard. Unless = (except if)

Q23. My friend has a toothache and cannot eat something.
(a) anything (b) things
(c) edibles
(d) No improvement
Ans: (a) The clause is in negative. Hence, anything should be used.

Q24. Africa is in the South of Europe.
(a) by the (b) to the
(c) over the
(d) No improvement
Ans: (b) To express direction, ‘to’ ….. should be used here.

Q25. Either Lata or Mala have done it.
(a) Neither Lata or Mala has done it
(b) Either Lata or Mala has done it
(c) Neither Lata or Mala have done it
(d) No improvement
Ans:
(b) When we use either ….. or, the verb agrees according to the number and person of the nearest subject. Hence, Either Lata or Mala has done it will be a correct sentence.

Top
error: Content is protected !!