You are here
Home > QB Subjectwise > Part 095 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 095 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 095 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. The set of numbers below follows a particular pattern. Which of the numbers in the options does not follow the pattern?
Numbers set :
60, 120, 210, 336, 1716

(a) 720 (b) 990
(c) 504 (c) 1310
Ans: (d)

Q2. EXAMINATION
(a) EXAMINE (b) NATION
(c) NOTE (d) TONE
Ans: (a)

Q3. a. Type b. Print
c. Open d. Save
e. Close

(a) c, d, a, b, e (b) c, e, d, b, a
(c) c, a, d, b, e (d) c, b, a, d, e
Ans: (c)

Q4. Author : Novel : : Designer : ?
(a)Cloth (b) Dress
(c) Suit (d) Textile
Ans: (b)

Q5. Select the related word from the given alternatives :
Paw : Cat : : Hoof : ?

(a) Man (b) Elephant
(c) Lion (d) Horse
Ans: (d)

Q6. A D H M : Z W S N : C F J O : ?
(a) YVRM (b) WTPK
(c) XWTP (d) ZXVT
Ans: (a)

Q7. If ‘–’ stands for addition, ‘+’ for multiplication, ‘÷’ for subtraction and ‘×’ for division, which one of the following equation is wrong ?
(a) 5 – 2 +12 × 6 ÷ 2 = 27
(b) 5 + 2 – 12 ÷ 6 × 2 = 13
(c) 5 + 2 – 12 × 6 ÷ 2 = 10
(d) 5 ÷ 2 + 12 × 6 – 2 = 3
Ans: (*)

Q8. (a) Calf (b) Bitch
(c) Kitten (d) Cub

Ans: (b)

Q9. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Bud (b) Branch
(c) Leaf (d) Plant
Ans: (d)

Q10. In the following question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.
3, 10, 27, 4, 16, 64, 5, 25, 125

(a) 3 (b) 4
(c) 10 (d) 27
Ans: (c)

Q11. Mohini went to movies nine days
ago. She goes to the movies only on Thursday. What day of the week is today ?

(a) Saturday (b) Thursday
(c) Sunday (d) Tuesday
Ans: (a)

Q12. INDUSTRY
(a) TURN (b) DUST
(c) STORY (d) TRY
Ans: (c)

Q13. a. Plant b. Food
c. Seed d. Leaf
e. Flower

(a) a, c, b, e, b (b) c, b, d, e, a
(c) c, a, d, e, b (d) e, d, c, b, a
Ans: (c)

Q14. Book : Critic : : Building : ?
(a) Appraiser (b) Weigher
(c)Contractor (d) Engineer
Ans: (a)

Q15. Given set : (4, 10, 15)
(a) (3, 6, 12) (b) (2, 8, 10)
(c) (5, 12, 18) (d) (7, 10, 18)
Ans: (c)

Q16. EHGI : LONP :: ? : ORQS
(a) GJIK (b) GIHJ
(c) HKJL (d) HJIK
Ans: (c)

Q17. Identify the symbols to be inserted to make the expression correct.
(a) × + × (b) = × +
(c) × ÷ = (d) + = ×
Ans: (c)

Q18. (a) Paper – White
(b) Sky – Blue
(c) Cassette – Song
(d) Leaf – Green

Ans: (c)

Q19. (a) 84, 67 (b) 112, 95
(c) 79, 63 (d) 167, 150

Ans: (c)

Q20. (a) ACXZ (b) PRUW
(c) FHSU (d) ACXY

Ans: (d)

Q21. A clock only with dots marking 3, 6, 9 and 12 O’clock position has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 10 : 20. What is the actual time?
(a) 08 : 10 (b) 02 : 40
(c) 04 : 50 (d) 10 : 20
Ans: (a)

Q22. CELEBRATION
(a) TAILOR (b) ACTION
(c) CREATE (d) BREATH
Ans: (d)

Q23. (a) Atomic Age (b) Metallic Age
(c) Stone Age (d) Alloy Age

(a) (a), (c), (d), (b)
(b) (c), (b), (d), (a)
(c) (b), (c). (a), (d)
(d) (d), (c), (b), (a)
Ans: (b)

Q24. Hinduism, Christianity, Islam :
Religion

(a) Ear, Nose, Eyesight : Vision
(b) Plus, Minus, Multiple : Division
(c)Winter, Spring, Summer : Seasons
(d) Humid, Hot, Tundra : Region
Ans: (c)

Q25. Given set : (14, 20, 3)
(a) (7, 13, 3) (b) (5, 10, 15)
(c) (3, 6, 9) (d) (4, 8, 16)
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!