You are here
Home > QB Subjectwise > Part 095 – Biology Previous Year Questions

Part 095 – Biology Previous Year Questions

Q1. Rabies is caused by
(a) bacteria (b) virus
(c) fungus (d) algae
Ans: (b) Rabies is a viral disease that causes acute encephalitis in warm-blooded animals. The disease is zoonotic, meaning it can be transmitted from one species to another, such as from dogs to humans, commonly by a bite from an infected animal.

Q2. Which of the following is the best source of Iodine?

(a) Algae (b) Beans
(c) Radish (d) Wheat
Ans: (b) Iodine exists in soil, but the content may vary because soil erosion can leach away this and other minerals. Beans and seeds highest in iodine content include lima beans, soybeans, cooked navy beans and sesame seeds. Vegetables highest in iodine include spinach, Swiss chard, turnip greens, summer squash and white potatoes with the peel. The herb highest in iodine is garlic.

Q3. Transport of oxygen by blood takes place with the help of

(a) Erythrocytes
(b) Thrombocytes
(c) Lymphocytes
(d) Leucocytes
Ans: (a) Red blood cells, or erythrocytes, are the most common type of blood cell and the vertebrate organism’s principal means of delivering oxygen (O2) to the body tissues via the blood flow through the circulatory system. The cytoplasm of these cells is rich in haemoglobin, an iron-containing bio-molecule that can bind oxygen and is responsible for the blood’s red color.

Q4. In a plant, the xylem tissue conducts :

(a) water
(b) food
(c) water and food
(d) None of these
Ans: (a) Xylem is of a plant’s vascular system that conveys water and dissolved minerals from the roots to the rest of the plant and furnishes mechanical support. It constitutes the major part of a mature woody stem or root and the wood of a tree, and consists of specialized water-conducting tissues made up mostly of several types of narrow, elongate, hollow cells.

Q5. The gas released during photosynthesis :

(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Carbon monoxide
(d) Sulphur dioxide
Ans: (b) In plants, algae, and cyanobacteria, photosynthesis uses carbon dioxide and water, releasing oxygen as a waste product. Photosynthesis is vital for all aerobic life on Earth. In oxygenic photosynthesis water is the electron donor and, since its hydrolysis releases oxygen, the equation for this process is: Carbon dioxide + Water + Light energy Carbohydrate + Oxygen + Water

Q6. Carrot is a rich source of vitamin

(a) A (b) C
(c) D (d) E
Ans: (a) Carrot is an extremely rich source of vitamin A. The name carotene, which is a form of pro-vitamin, has been derived from carrot. The carotene is converted into vitamin A by the liver and it is also stored in our body.

Q7. Which one of the following is used as a food preservative ?

(a) Sodium benzoate
(b) Sodium thiosulphate
(c) Sodium hydroxide
(d) Sodium bicarbonate
Ans: (a) Sodium benzoate has the chemical formula NaC6H5CO2; it is a widely used food preservative, with in English number E211. It is the sodium salt of benzoic acid and exists in this form when dissolved in water. It can be produced by reacting sodium hydroxide with benzoic acid.

Q8. Cellulose is the chief constituent of

(a) cell wall
(b) cell membrane
(c) secondary wall of xylem
(d) body wall of insects
Ans: (a) In the primary (growing) plant cell wall, the major carbohydrates are cellulose, hemicellulose and pectin. The cell wall in plants provides the most significant difference between plant cells and other eukaryotic cells. The cell wall is rigid (up to many micrometers in thickness) and gives plant cells a much defined shape.

Q9. Which of the following events occurred first ?

(a) DNA structure of genes was discovered by James D Watson and Francis Crick
(b) Yuri Gagarin became the first man in space
(c) World’s first human heart transplant was performed by Dr. Christian Barnard
(d) World’s first test tube baby Louise Brown was born in U.K.
Ans: (a) Discovery of DNA structure of genes: 25 April, 1953; Yuri Gagarin’s feat of becoming the first man in space: 12 April, 1961; World’s first human heart transplant: 3 December, 1967; and World’s first test tube baby: 25 July, 1978.

Q10. The biological death of a patient means the death of tissues of the

(a) kidney (b) heart
(c) brain (d) lungs
Ans: (c) Biological death occurs when brain cells start to die due to lack of oxygen. Biological death follows clinical death (when a person stops breathing). Without oxygen brain damage can occur within minutes. 4-6 minutes of oxygen deprivation can cause minor brain damage. 6-10 minutes of oxygen deprivation will cause brain damage. After 10 minutes of no oxygen irreversible brain damage occurs.

Q11. Blood pressure is high in the

(a) Ventricles (b) Arteries
(c) Veins (d) Auricles
Ans: (b) Hypertension (HTN) or high blood pressure, sometimes called arterial hypertension, is a chronic medical condition in which the blood pressure in the arteries is elevated. This requires the heart to work harder than normal to circulate blood through the blood vessels.

Q12. Estrogen and Progesterone control and stimulate the growth in:

(a) Pituitary Gland
(b) Thyroid Gland
(c) Mammary Gland
(d) Supra Renal Gland
Ans: (c) The female reproductive hormones, estrogens, progesterone, and prolactin, have a major impact on breast cancer and control postnatal mammary gland development. Optimal mammary growth requires both estrogen and progesterone.

Q13. Which of these is produced by a mould?

(a) Chloroform (b) Glycerine
(c) Penicillin (d) Quinine
Ans: (c) Penicillin is one of the first and still one of the most widely used antibiotic agents – derived from the Penicillium mold. Penicillin kills bacteria by interfering with the ability to synthesize cell wall.

Q14. A disease caused by Protozoa is

(a) Common cold
(b) Pneumonia
(c) Malaria (d) Cholera
Ans: (c) Malaria is caused by protozoan of the genus Plasmodium. There are several stages in the life cycle of Plasmodium, including sporozoites, merozoites, and gametocytes. Sporozoites are the form that is injected by the mosquito into humans.

Q15. Which of the fol lowing is a Vitamin?

(a) Keratin (b) Riboflavin
(c) Insulin (d) Adrenalin
Ans: (b) Riboflavin, also known as vitamin B2 is an easily absorbed colored micronutrient with a key role in maintaining health in humans and animals. It plays a key role in energy metabolism, and for the metabolism of fats, ketone bodies, carbohydrates, and proteins. Milk, cheese, leaf vegetables, liver, kidneys, legumes, yeast, mushrooms, and almonds are good sources of vitamin B2, but exposure to light destroys riboflavin.

Q16. Persons who are colour-blind cannot distinguish between

(a) yellow and white
(b) green and blue
(c) red and green
(d) black and yellow
Ans: (c) A person with colour-blindness has trouble seeing red, green, blue, or mixtures of these colours. The most common type is red-green colour-blindness, where red and green are seen as the same colour.

Q17. The acid present in gastric juice is

(a) Hydrochloric
(b) Nitric
(c) Sulphuric
(d) Ascorbic
Ans: (a) Gastric glands within the stomach produce secretions called gastric juice. Hydrochloric acid (HCl) converts pepsinogen to pepsin which breaks down proteins to peptides. HCl maintains a pH in the stomach of approximately 2.0. It also dissolves food and kills microorganisms.

Q18. A warm-blooded animal is

(a) Shark (b) Snake
(c) Bat (d) Ascorbic
Ans: (c) With a few exceptions, all mammals and birds are warm-blooded, and all reptiles, insects, arachnids, amphibians and fish are cold-blooded. Bat is a mammal. Warm-blooded creatures, like mammals and birds, try to keep the inside of their bodies at a constant temperature. They do this by generating their own heat when they are in a cooler environment, and by cooling themselves when they are in a hotter environment.

Q19. Which of the following is the hardest substance in the human body ?

(a) Bone (b) Enamel
(c) Dentine (d) Nail
Ans: (b) Tooth enamel, along with dentin, cementum, and dental pulp is one of the four major tissues that make up the tooth in vertebrates. It is the hardest and most highly mineralized substance in the human body. It has approximately 95% calcium concentration.

Q20. Which vitamin is produced in human body by exposing it to early morning sun–rays?

(a) Vitamin A (b) Vitamin B
(c) Vitamin C (d) Vitamin D
Ans: (d) Sunlight is one of the prime sources of Vitamin D for human beings. When the sun’s ultraviolet rays hit the skin, a reaction takes place that enables skin cells to manufacture vitamin D.

Q21. Bone is used as a fertiliser because it contains the plant nutrient

(a) Nitrogen (b) Phosphorus
(c) Sodium (d) Calcium
Ans: (b) Bone ash/bone meal is normally used as an organic fertilizer as it contains calcium and phosphorus which are both nutrients for plants. Bone meal is a mixture of crushed and coarsely ground bones that is used as an organic fertilizer for plants and formerly in animal feed. As a slow-release fertilizer, bone meal is primarily used as a source of phosphorus. This organic fertilizer enables plants to store and transfer energy, promotes root, flower and fruit development, and allows early maturity.

Q22. Which of the following has Vitamin C ?

(a) Gooseberry (Amla)
(b) Apple
(c) Banana (d) Papaya
Ans: (a) The gooseberry fruit is the richest source of Vitamin C. In fact it contains more Vitamin C than that in orange, lime, guava or sweet lime. 100 grams of the edible fruit contains about 600 mg of Vitamin C. The fruit also contains low levels of sodium and a good amount of potassium which makes it suitable for hypertensive patients.

Q23. Plants release energy during

(a) Photosynthesis
(b) Respiration
(c) Transpiration
(d) Germination
Ans: (b) Organisms, such as plants, can trap the energy in sunlight through photosynthesis and store energy. During respiration (plants and animals) energy is released from sugar (glucose)by a series of reactions.

Q24. From which part of a plant is turmeric obtained?

(a) Root (b) Stem
(c) Fruit (d) Flower
Ans: (b) Turmeric is the rhizome or underground stem of a ginger-like plant. The whole turmeric is a tuberous rhizome, with a rough, segmented skin.

Q25. Genes, the hereditary units, are located in the

(a) nuclear membrane
(b) chromosomes
(c) lysosomes
(d) cell membrane
Ans: (b) A chromosome is an organized structure of DNA and protein found in cells. It is a single piece of coiled DNA containing many genes, regulatory elements and other nucleotide sequences. Chromosomal DNA encodes most or all of an organism’s genetic information; some species also contain plasmids or other extra-chromosomal genetic elements.

Top
error: Content is protected !!