You are here
Home > QB Subjectwise > Part 094 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 094 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 094 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Lion (b) Goat
(c) Tortoise (d) Centaur

Ans: (d)

Q2. (a) Camel (b) Cat
(c) Horse (d) Bullock

Ans: (b)

Q3. (a) 125 (b) 343
(c) 516 (d) 729

Ans: (c)

Q4. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) WVU (b) DBA
(c) NML (d) HGF
Ans: (b)

Q5. PHOTOSYNTHETIC
(a) THOSE (b) SCENT
(c) PRONE (d) COTTON
Ans: (c)

Q6. Name a single letter, which can be deleted from the body of the following words to form entirely new words?
HOST POST COST LOST STOP

(a) O (b) P
(c) T (d) S
Ans: (d)

Q7. Arrange the following words as per order in the dictionary :
a. Guarantee b. Group
c. Grotesque d. Guard
e. Groan

(a) a, c, e, b, d (b) b, e, a, d, c
(c) b, c, e, a, d (d) e, c, b, a, d
Ans: (d)

Q8. Pound : Yen : : Polo : ?
(a) Hockey (b) Horse
(c) Ride (d) Stick
Ans: (a)

Q9. Window : Pane :: Book : ?
(a) Cover (b) Novel
(c) Page (d) Glass
Ans: (c)

Q10. 6 : 18 : : 4 : ?
(a) 8 (b) 10
(c) 14 (d) 6
Ans: (a)

Q11. Select the related letters from the given alternatives :
LNPQ : ACEF : : TVXY : ?

(a) IMKL (b) IKMO
(c) IKMN (d) PKLR
Ans: (c)

Q12. (a) Gupta dynasty
(b) Nanda dynasty
(c) Maurya dyasty
(d) Chola dynasty

Ans: (d)

Q13. (a) Water : Tap
(b) Oxygen : Life
(c) Power : Machine
(d) Oil : Lamp

Ans: (a)

Q14. (a) 84, 67 (b) 112, 95
(c) 79, 63 (d) 167, 150

Ans: (c)

Q15. Find the odd one out 441, 484, 529, 566, 625
(a) 484 (b) 529
(c) 625 (d) 566
Ans: (d)

Q16. OUTRAGEOUS
(a) GREAT (b) OUTAGE
(c) SURAT (d) GREGARIOUS
Ans: (d)

Q17. a. Book b. Words
c. Letters d. Sentences
e. Chapters f. Pages

(a) c, b, f, e, d, a
(b) c, b, e, d, f, a
(c) c, b, d, e, f, a
(d) c, b, d, f, e, a
Ans: (d)

Q18. Arrange the following words as per their order in the dictionary :
1. PHYSICAL
2. PHYSICS
3. PHYSIOLOGY
4. PHYSICIAN
5. PHONE

(a) 5, 1, 4, 2, 3
(b) 5, 1, 2, 3, 4
(c) 1, 4, 5, 2, 3
(d) 1, 5, 4, 3, 2
Ans: (a)

Q19. Mirage : Desert : : ?
(a) Sky : Illusion
(b) Rainbow : Sky
(c) Rain : Rainbow
(d) Image : Mirror
Ans: (c)

Q20. Select the related word from the given alternatives.
Happy : Dismal : : Proud : ?

(a) Eminent (b) Humble
(c) Fiery (d) Gratified
Ans: (b)

Q21. Select the related number from the given alternatives.
100 : 102 : : 100000 : ?

(a) 105 (b) 104
(c) 1003 (d) 1004
Ans: (a)

Q22. If ‘–’ stands for division, ‘÷’ stands for multiplication, ‘+’ stands for subtraction and ‘×’ for addition, then which of the following equation is correct ?
(a) 20 + 8 – 7 ÷ 6 × 4 = 25
(b) 20 – 5 ÷ 4 + 6 × 5 = 15
(c) 20 × 5 – 6 ÷ 7 + 4 = 28
(d) 20 ÷ 4 – 8 × 10 + 6 = 36
Ans: (b)

Q23. (a) Wave (b) Current
(c) Tide (d) Storm

Ans: (c)

Q24. Select the odd word from the given alternatives.
(a) Green (b) Black
(c) Laterite (d) Alluvial
Ans: (a)

Q25. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 15 – 21 (b) 32 – 41
(c) 22 – 27 (d) 31 – 35
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!