You are here
Home > QB Subjectwise > Part 094 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 094 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Looking forward to meet you in Kochi.
(a) to be meeting you
(b) to meeting you
(c) meeting with you
(d) No improvement
Ans: (b) Here, to meeting (Gerund) you is the right usage.

Q2. Rafeek introduced me to his friend who is both a scientist and a musician.
(a) scientistmusician friend.
(b) friend, who is a scientist as well as musician.
(c) friend who is scientist and musician together.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement.

Q3. The last census tells us that the population of Calcutta is greater that any other town in India.
(a) are greater than that of any other towns in India.
(b) is greater than all other town in India.
(c) is greater than that of any other town in India.
(d) No improvement
Ans: (c) In Comparative Degree than should be used. Population will be compared with population. Hence, is greater than that of any other town in India is the right usage.

Q4. My teacher forbade me to use mobile phone in the class.
(a) forbade me not to use
(b) forbid me not to use
(c) forbade me using
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement.

Q5. From all accounts she is the best and honest student of the class.
(a) she is the best and most honest student of the class.
(b) the best and honest student of the class is she.
(c) she is honest and best student of the class.
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Superlative Degree most honest should be used as the best has been used before. Here, she is the best and most honest student of the class is the right usage.

Q6. Not only the robbers robbed the tourist of his purse but they also wounded him grievously.
(a) Not only did robbers robbed
(b) Not only the robbers rob
(c) Not only did the robbers rob
(d) No improvement
Ans: (c) As the structure suggests, Not only did the robbers rob is the right usage. Each part of Not only….. but also agree with same part of speech.

Q7. The meeting adjourned abruptly by the chairperson after about an hour of intense deliberation.
(a) The meeting was adjourned abruptly
(b) The meeting was abruptly adjourned
(c) The meeting was adjourned abrupt
(d) No Improvement
Ans: (b) Here, Passive Voice (Past Simple) i.e. The meeting was abruptly adjourned is the right usage.

Q8. How long were you learning English for ?
(a) How long have been you learning English?
(b) How long have you been learning English?
(c) How long have you been learning English for?
(d) No improvement
Ans:
(c) It is related to period of time. Hence, Present Perfect Continuous i.e. How long have you been learning English for? is the right usage.

Q9. He confidently asked the crowd if they thought he was right and the crowd shouted that they did.
(a) that he did
(b) that they had
(c) that he is
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q10. The District Collector gave up the prizes to the winners at the end of the function.
(a) give up
(b) gave away
(c) gave back
(d) No improvement
Ans: (b) give away (Phr. V.): to give something as a gift. Hence, gave away is the right usage.

Q11. The use of radar as well as twoway radio paging make it possible for State Police to intercept most speeders.
(a) makes it possible
(b) allows the possibility
(c) making possible
(d) No improvement
Ans: (a) Here, as the Subject (The use) is Singular. Hence, makes it possible is the right usge.

Q12. However, great you may be, you cannot trifle on a man’s feelings.
(a) trifle along
(b) trifle upon
(c) trifle with
(d) No improvement
Ans: (c) trifle with somebody (Phr. V.): to treat without due respect. Here, trifle with is the right usage.

Q13. The alarming report of the building collapse had everyone spellbound.
(a) alarmed report
(b) reporting alarm
(c) reported alarm
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q14. One day you will repent on what you have done.
(a) into (b) for
(c) about
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q15. If neither of them are to be trusted it is not at all advisable to invest further.
(a) were to be trusted
(b) has to be trusted
(c) is to be trusted
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Neither of followed by a Plural N./Pro. agree with a Sing./Plu.V.

Q16. The man who has committed such a serious crime must get the mostly severe punishment.
(a) got the mostly severely
(b) get the most severe
(c) have got the most severely
(d) No improvement
Ans: (b) Here, get the most (Adjective) severe is the right usage. To qualify a Noun, an Adjective is used.

Q17. I have been telling her that she better consulted a good doctor.
(a) consulting
(b) consult
(c) been consulting
(d) No improvement
Ans: (b) When better is used to give an advice, then it is followed by an Inf. without to. Hence, consult is the right usage.

Q18. One of my drawbacks is that I did not have tolerance of ambiguity.
(a) did not had
(b) do not have
(c) am not
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Present Simple i.e. do not have is the right usage.

Q19. Before I could stop him, the boy was throwing the box down the stairs.
(a) were throwing
(b) threw
(c) did throw
(d) No improvement
Ans: (b) The sentence shows past time. Hence, Past Simple threw is the right usage.

Q20. The tea estate is in such a mess there is no one to set things right.
(a) in a mess there
(b) in a such mess that there
(c) in such a mess that there
(d) No improvement
Ans: (c) Here, in such a mess that there is the right usage.

Q21. I am sure that he has recovered from his illness and he will accompany us to the picnic spot.
(a) and he will company
(b) and that he will accompany
(c) but he will accompany
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q22. Because of his ill health, the doctor has advised him “not to refrain” from smoking.
(a) not to refrained
(b) to resort to
(c) to refrain
(d) No improvement
Ans: (c) Here, to refrain is the right usage. refrain: desist from; to stop yourself from doing something

Q23. The moment the manager came to know of the fraudulent action of his assistant, he order immediately dismissed him.
(a) order immediate dismissed him
(b) ordered his immediate dismissal
(c) immediately order dismissal of his
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Past Simple i.e. ordered his immediate dismissal is the right usage.

Q24. They feel very proudly that their team had won the match.
(a) feels very proud
(b) felt very pride
(c) felt very proud
(d) No improvement
Ans: (c) Here, Reporting Verb will be in Past Tense. Hence, felt very proud is the right usage.

Q25. She was more beautiful than either of her three sisters.
(a) either of her three sister
(b) any of her three sisters
(c) all of her three sisters
(d) No improvement
Ans: (b) either (Def., Pro.): one or the other of two either is used where there are two N./Sub. For more than two N./Sub., any is used. Hence, any of her three sisters is the right usage.

Top
error: Content is protected !!