You are here
Home > QB Subjectwise > Part 094 – Biology Previous Year Questions

Part 094 – Biology Previous Year Questions

Q1. Honey contains mainly
(a) Proteins
(b) Carbohydrates
(c) Fat
(d) Vitamin
Ans: (b) Honey is a mixture of sugars and other compounds. With respect to carbohydrates, honey is mainly fructose (about 38.5%) and glucose (about 31.0%), making it similar to the synthetically produced inverted sugar syrup, which is approximately 48% fructose, 47% glucose, and 5% sucrose. Honey’s remaining carbohydrates include maltose, sucrose, and other complex carbohydrate.

Q2. Which of the following is a biodegradable waste ?

(a) Wool
(b) Polythene bags
(c) Plastics
(d) Nylon
Ans: (a) Biodegradable waste is a type of waste which can be broken down, in a reasonable amount of time, into its base compounds by micro-organisms and other living things, regardless of what those compounds may be. Wool is the textile fiber obtained from sheep and certain other animals which is organic in nature and thus can be degraded and be used as substrates for keratinase production.

Q3. Which of the following is a coldblooded animal ?

(a) Pigeon (b) Tortoise
(c) Fox (d) Goat
Ans: (b) Tortoise’s are cold blooded reptile’s and require heat, which they regulate by moving in and out of the sun during the day. A tortoise can maintain a higher body temperature in the wild at night by digging into soil which has been heated by the sun during the day.

Q4. The membrane covering the lungs is a

(a) pleura (b) pericardium
(c) peritoneum(d) mesothelium
Ans: (a) In human anatomy, the pleural cavity is the potential space between the two pleura (visceral and parietal) of the lungs. The pleura is a membrane which folds back onto itself to form a two-layered, membrane structure. The thin space between the two pleural layers is known as the pleural cavity; it normally contains a small amount of pleural fluid.

Q5. Hepatitis is a

(a) heart disease
(b) lung disease
(c) liver disease
(d) kidney disease
Ans: (c) Hepatitis is a medical condition defined by the inflammation of the liver and characterized by the presence of inflammatory cells in the tissue of the organ. The condition can be self-limiting (healing on its own) or can progress to fibrosis (scarring) and cirrhosis.

Q6. Entamoeba histolytica is a parasite found in man’s

(a) liver (b) intestines
(c) lungs (d) kidneys
Ans: (b) Entamoeba histolytica is an anaerobic parasitic protozoan, part of the genus Entamoeba. When cysts are swallowed they cause infections by excysting (releasing the trophozoite stage) in the digestive tract. The infection can lead to amoebic dysentery or amoebic liver abscess.

Q7. The structure in cells which contains light absorbing pigment is

(a) Endoplasmic reticulum
(b) Nucleus
(c) Chloroplast
(d) Chromoplast
Ans: (c) Chloroplasts are organelles found in plant cells and other eukaryotic organisms that conduct photosynthesis and other chemical reactions. All chloroplasts contain the green pigment chlorophyll a, but not all chloroplasts are green because accessory pigments may be present that can change or override the green colour.

Q8. Stem cells which are capable of developing into other types of cells come from the

(a) roots (b) stem
(c) embryo (d) flower
Ans: (c) Embryonic stem cells are distinguished by two distinctive properties: (a) their pluripotency, and (b) their ability to replicate indefinitely. They are capable of propagating themselves indefinitely. This allows embryonic stem cells to be employed as useful tools for both research and regenerative medicine, because they can produce limitless numbers of themselves for continued research or clinical use.

Q9. The form of carbohydrate which is synthesised in plants is

(a) Starch (b) Glucose
(c) Fructose (d) Cellulose
Ans: (b) Carbohydrates are initially synthesized in plants from a complex series of reactions involving photosynthesis. The simplified version of this chemical reaction is to utilize carbon dioxide molecules from the air and water molecules and the energy from the sun to produce a simple sugar such as glucose and oxygen molecules as a byproduct.

Q10. Which of the following diseases is caused by a virus?

(a) Influenza
(b) Pneumonia
(c) Cholera
(d) Whooping cough
Ans: (a) Influenza, commonly known as the ‘flu’, is an infectious disease of birds and mammals caused by RNA viruses. The most common symptoms are chills, fever, sore throat, muscle pains, headache (often severe), coughing, weakness/fatigue and general discomfort. Typically, influenza is transmitted through the air by coughs or sneezes, creating aerosols containing the virus.

Q11. Pulses are a good source of

(a) Carbohydrates
(b) Vitamins
(c) Proteins
(d) Fats
Ans: (c) Pulses are 20 to 25% protein by weight, which is double the protein content of wheat and three times that of rice. While pulses are generally high in protein, and the digestibility of that protein is also high, they are often relatively poor in the essential amino acid methionine.

Q12. High level of uric acid in the blood causes

(a) Arthritis (b) Gout
(c) Rheumatism (d) Asthma
Ans: (b) High levels of uric acid in the blood can cause solid crystals to form within joints. This causes a painful condition called gout. If gout remains untreated, these uric acid crystals can build up in the joints and nearby tissues, forming hard lumpy deposits called tophi.

Q13. An adult human normally has

(a) 6 molar teeth
(b) 8 molar teeth
(c) 10 molar teeth
(d) 12 molar teeth
Ans: (d) Molars are the posterior most and most complicated kind of tooth in most mammals. Adult humans have twelve molars, in four groups of three at the back of the mouth. The third, rearmost molar in each group is called a wisdom tooth.

Q14. Chicken pox is caused by

(a) Protozoa (b) Bacteria
(c) Virus (d) Fungus
Ans: (c) Chickenpox is a highly contagious disease caused by primary infection with varicella zoster virus (VZV). It is an airborne disease spread easily through coughing or sneezing of ill individuals or through direct contact with secretions from the rash.

Q15. The blood vessel carrying blood from the lungs to the heart is

(a) Hepatic artery
(b) Pulmonary artery
(c) Pulmonary vein
(d) Renal artery
Ans: (c) The pulmonary veins are large blood vessels that carry oxygenated blood from the lungs to the left atrium of the heart. In humans there are four pulmonary veins, two from each lung. They carry oxygenated blood, which is unusual since almost all other veins carry deoxygenated blood.

Q16. In onion food is stored in

(a) aerial stem (b) root
(c) scale leaves(d) bud
Ans: (c) In onions, the bulbs consist of very short stems with closely packed leaves arranged in concentric circles round the stem. These leaves are swollen with stored food. The inner leaves are fleshy while the outer ones are dry. This is called as tunicated bulb since the concentric leaf bases form a complete covering or tunic.

Q17. The reagent used to test the presence of starch in leaves is

(a) Fehling’s solution
(b) Iodine solution
(c) Million’s reagent
(d) Benedict’s solution
Ans: (b) The Iodine test is used to test for the presence of starch. Iodine solution — iodine dissolved in an aqueous solution of potassium iodide — reacts with the starch producing a purple black color.

Q18. Malaria can be cured with a drug extracted from

(a) Belladonna tree
(b) Cinchona tree
(c) Oak tree
(d) Neem tree
Ans: (b) Quinine, as a component of the bark of the cinchona tree, was used to treat malaria from as early as the 1600s. The bark of trees in this genus is the source of a variety of alkaloids, the most familiar of which is quinine, an antipyretic (anti-fever) agent.

Q19. Which of the following provides energy for photosynthesis?

(a) Water
(b) Sunlight
(c) Chlorophyll
(d) Carbon dioxide
Ans: (b) Photosynthesis is a process used by plants and other organisms to convert the light energy captured from the sun into chemical energy that can be used to fuel the organism’s activities. The general equation for photosynthesis is therefore: Carbon dioxide + electron donor + light energy carbohydrate + oxidized electron donor.

Q20. Food for the developing foetus is supplied by the

(a) Uterus (b) Placenta
(c) Ovary (d) Allantosis
Ans: (b) The placenta is an organ that connects the developing fetus to the uterine wall to allow nutrient uptake, waste elimination, and gas exchange via the mother’s blood supply. It allows the transfer of nutrients and oxygen from the mother to the fetus and the transfer of waste products and carbon dioxide back from the fetus to the maternal blood supply. Nutrient transfer to the fetus occurs via both active and passive transport.

Q21. The importance of perspiration is to

(a) Eliminate body odours
(b) Improve the general health
(c) Open the pores in the skin
(d) Regulate body temperature
Ans: (d) The human body regulates temperature by keeping a tight balance between heat gain and heat loss. The hypothalamus responds to various temperature receptors located throughout the body and makes physiological adjustments to maintain a constant core temperature. Perspiration lowers body temperature when sweat evaporates, since conversion of liquid water to gaseous form takes energy.

Q22. A disease caused by fungus is

(a) Round worm
(b) Ringworm
(c) Tapeworm
(d) Filaria
Ans: (b) Dermatophytosis or ringworm is a clinical condition caused by fungal infection of the skin in humans, pets such as cats, and domesticated animals such as sheep and cattle. The fungi that cause parasitic infection feed on keratin, the material found in the outer layer of skin, hair, and nails.

Q23. How many times does the heart beat approximately in a minute in humans?

(a) 25 times (b) 30 times
(c) 72 times (d) 96 times
Ans: (c) The average heart rate for adult humans is about 70 to 75 beats per minute in a normal relaxed mode. The “normal” heart beat rate is taken to be “72 beats per minute”.

Q24. Protein is considered as a

(a) Body builder
(b) Energy producer
(c) Regulator
(d) Bulk increaser
Ans: (a) Protein is required by the body for the growth, maintenance and repair of all cells. Protein is a major component of all muscles, tissues and organs and is vital for practically every process that occurs within the body such as metabolism, digestion and the transportation of nutrients and oxygen in the blood. When the proteins that we consume in our food are broken down through digestion into individual amino acids, these amino acids are then absorbed and reform in order to create new proteins that are then used by the body.

Q25. In test-tube babies, the

(a) Ovum is fertilized and developed in test-tubes
(b) Ovum is fertilized in the testtubes and developed in uterus
(c) Ovum is fertilized in the uterus and developed in testtubes
(d) Ovum is developed without fertilization in test-tubes
Ans: (b) In vitro fertilization is a process by which an egg is fertilized by sperm outside the body. The process involves monitoring a woman’s ovulatory process, removing ovum or ova (egg or eggs) from the woman’s ovaries and letting sperm fertilize them in a fluid medium in a laboratory. The fertilized egg (zygote) is then transferred to the patient’s uterus with the intention of establishing a successful pregnancy.

Top
error: Content is protected !!