You are here
Home > QB Subjectwise > Part 093 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 093 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 093 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Arrange the following words according to English Dictionary.
(a) slunk (b) slung
(c) slump (d) slum
(a) (d), (c), (b), (a)
(b) (c), (b), (d), (a)
(c) (c), (a), (d), (b)
(d) (a), (b), (c), (d)
Ans: (a)

Q2. Teacher : Student : : Lawyer : ?
(a) Customer (b) Consumer
(c) Client (d) Claimant
Ans: (c)

Q3. 49 : 64: : 144 : ?
(a) 256 (b) 169
(c) 186 (d) 121
Ans: (b)

Q4. FEDCBA : RQPONM : : LKJIHG 😕
(a) ABCDEF (b) MNOPQR
(c) STUVWX (d) XWVUTS
Ans: (d)

Q5. Select the correct combination of mathematical signs to replace the * signs and to balance the following equation :
45 * 3 * 6 * 2 * 16

(a) + × ÷ = (b) + ÷ × =
(c) + × – = (d) + + – =
Ans: (b)

Q6. (a) Anger (b) Destroy
(c) Irritation (d) Rage

Ans: (b)

Q7. (a) 248 – 231 (b) 547-563
(c) 71 – 55 (d) 517 – 523

Ans: (a)

Q8. (a) Y U Q M (b) S O K J
(c) R N J F (d) T P L I

Ans: (c)

Q9. M in English N I P O ? . ? .
(a) QI (b) PA
(c) QU (d) QO
Ans: (c)

Q10. PRAGMATIC
(a) GAME (b) MAGIC
(c) AGMARK (d) GUITAR
Ans: (a)

Q11. Arrange the following words according to the English dictionary :
1. Fearsome 2. Fealty
3. Feasible 4. Feature
5. Feather

(a) 2, 4, 1, 3, 5 (b) 2, 3, 1, 4, 5
(c) 2, 5, 3, 1, 4 (d) 2, 1, 3, 5, 4
Ans: (d)

Q12. Red Blood Cells : Erythrocytes ::
White Blood Cells : ?

(a) Thrombocytes
(b) Lymphocytes
(c) Monocytes
(d) Leucocytes
Ans: (d)

Q13. 7 :133 :: 9 : ?
(a) 147 (b) 99
(c) 171 (d) 158
Ans: (c)

Q14. D B U : in English E Z : : C J H : ?
(a) D N N (b) D M N
(c) D M M (d) D N M
Ans: (c)

Q15. 10 + 10 ÷ 10 – 10 × 10 = 10
(a) + and – (b) + and ÷
(c) + and × (d) ÷ and +
Ans: (c)

Q16. (a) Anther (b) Retina
(c) Ovary (d) Petal

Ans: (b)

Q17. (a) 24 (b) 28
(c) 42 (d) 56

Ans: (c)

Q18. (a) CBUV (b) YXTU
(c) RQOP (d) IJSO

Ans: (d)

Q19. A C in English Z X V G I K T R P ?
(a) L (b) O
(c) N (d) M
Ans: (d)

Q20. INTERNATIONAL
(a) ANNUAL
(b) LAMINATION
(c) TERMINATE
(d) INTERNAL
Ans: (d)

Q21. 1. Voracious 2. Voucher
3. Vortex 4. Voluntary

(a) 2, 4, 1, 3 (b) 3, 1, 4, 2
(c) 4, 1, 3, 2 (d) 1, 4, 2, 3
Ans: (c)

Q22. Book : Publisher : : Film : ?
(a) Writer (b) Editor
(c) Director (d) Producer
Ans: (c)

Q23. PALAEONTOLOGY : FOSSIL : :
PHRENOLOGY : ?

(a) SKULL (b) THYROID
(c) PANCREAS (d) LUNGS
Ans: (a)

Q24. 9 : 24 : : ? : 6
(a) 3 (b) 2
(c) 1 (d) 5
Ans: (a)

Q25. UASC : YEWG :: DHLO : ?
(a) LHUS (b) HSPL
(c) HLPS (d) HLOD
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!