You are here
Home > QB Subjectwise > Part 092 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 092 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 092 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Leaf (b) Stem
(c) Branches (d) Garden

Ans: (d)

Q2. (a) 19 (b) 25
(c) 16 (d) 49

Ans: (a)

Q3. (a) BDH (b)CFL
(c) EJU (d)DHP

Ans: (c)

Q4. PBA, QDC, RFE, ?
(a) SHG (b) OAB
(c) TJI (d) ULK
Ans: (a)

Q5. INCONVENIENCE
(a) CONVINCE
(b) CONVENE
(c) CONSCIENCE
(d) CONCEIVE
Ans: (c)

Q6. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following :
1. Child, 2. Profession,
3. Marriage, 4. Infant,
5. Education

(a) 1, 3, 5, 2, 4 (b) 5, 4, 1, 3, 2
(c) 2, 1, 4, 3, 5 (d) 4, 1, 5, 2, 3
Ans: (d)

Q7. tide : edit : : spit : ?
(a) tpis (b) tips
(c) tsip (d) tpsi
Ans: (b)

Q8. 149 : 238 : : 159 : ?
(a) 248 (b) 261
(c) 169 (d) 268
Ans: (a)

Q9. BEHK : YVSP : : ADGJ πŸ˜•
(a) ZUTR (b) ZVSP
(c) ZWTQ (d) ZWXZ
Ans: (c)

Q10. Some equations are solved on the basis of certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
5 Γ— 4 Γ— 3 = 70, 6 Γ— 5 Γ— 4 = 140 7 Γ— 6 Γ— 5 = ?

(a) 210 (b) 220
(c) 230 (d) 240
Ans: (d)

Q11. (a) Elephant (b) Tiger
(c) Lion (d) Bear

Ans: (a)

Q12. (a) 5 – 58 (b) 6 – 69
(c) 7 – 80 (d) 8 – 90

Ans: (d)

Q13. (a) I (b) J
(c) K (d) L

Ans: (a)

Q14. BE, HK, NQ, ?
(a) PR (b) SU
(c) TW (d) UW
Ans: (c)

Q15. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
GRANDMOTHER

(a) TREND (b) THERMAL
(c) MODERN (d) RANDOM
Ans: (b)

Q16. Which of the following words will appear 4th when arranged in the order of dictionary?
(a) Carpet (b) Cart
(c) Carry (d) Carpus
Ans: (b)

Q17. UMPIRE : GAME : : ?
(a) Legislator : election
(b) Moderator : debate
(c) Prodigy : wonder
(d) Chef : banquet
Ans: (b)

Q18. 85 : 42 : : 139 : ?
(a) 68 (b) 69
(c) 70 (d) 67
Ans: (b)

Q19. BDAC : FHEG : : NPMO : ?
(a) RTQS (b) TRQS
(c) RQTS (d) QTRS
Ans: (a)

Q20. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
15 * 3 * 5 * 20 * 2

(a) + – = Γ· (b) Γ— – = Γ—
(c) + = + Γ— (d) Γ— – = Γ·
Ans: (b)

Q21. (a) Kitten (b) Cub
(c) Pony (d) Doe

Ans: (d)

Q22. (a) 73-61 (b) 57–69
(c) 42–29 (d) 47–59

Ans: (c)

Q23. (a) I (b) N
(c) W (d) H

Ans: (a)

Q24. ACE, BDF, CEG, ?
(a) CED (b) DFH
(c) DEM (d) HED )
Ans: (b)

Q25. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ILLUSTRIOUS

(a) LUST (b) TRUST
(c) RIOT (d) RUST
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!