You are here
Home > QB Subjectwise > Part 092 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 092 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. His argument against his opponent duly brought jeers from the crowd.
(a) invective
(b) praise
(c) controversy
(d) No improvement
Ans: (a) invective (N.): rude language and unpleasant remarks. Hence, invective is the right usage.

Q2. Do you know the time when the train departs?
(a) which
(b) by
(c) that
(d) No improvement

Q3. I’m staying with some friends who are owning a farm.
(a) will be owning
(b) own
(c) have been owning
(d) No improvement
Ans: (b) own is a Stative Verb. Hence, Present Simple should be used here. Own is not used in Progressive Tenses Hence, own is the right usage.

Q4. An old friend, may I give you an advice?
(a) give you some advice
(b) give you an advise
(c) offer you an advice
(d) No improvement
Ans:
(a) Here, give you some advice (Uncountable) is the right usage. Look at the sentence: Let me give you a piece of advice.

Q5. The more they earn, more they spend.
(a) The more they earn, the more they spend.
(b) More they earn, the more they spend.
(c) More they earn, more they spend.
(d) No improvement
Ans: (a) In such structures of comparison, the is used even before a Comparative Degree. Here, The more they earn, the more they spend is the right usage.

Q6. The offerings were placed on the alter.
(a)
on the altar.
(b) on the steps.
(c) on the platform.
(d) No improvement
Ans: (a) altar (N.): a holy table in a temple alter (V.): to make something different; to become different. Hence, on the altar is the right usage.

Q7. Really speaking, no man is perfect
(a) Strictly
(b) Slightly
(c) Vaguely
(d) No improvement
Ans: (a) strictly (Adv.): in all details ; exactly. strictly speaking: If you are using words or rules in their exact or correct sense. Hence, strictly is the right usage.

Q8. Mankind does not know this
(a) do
(b) had
(c) is
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q9. Practically every part of the coconut tree is used by man.
(a) each
(b) most
(c) any
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q10. The Vice Chancellor congratulated the blind student for his success in the examination.
(a) in his
(b) on his
(c) over his
(d) No improvement
Ans: (b) Congratulate agrees with Prepositionon. Hence, on his is the right usage.

Q11. I am sorry but I will not believe the story you have told me.
(a) do not believe
(b) am not believed
(c) have not believed
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Present Simple should be used. Hence, do not believe is the right usage.

Q12. Due to the fall in real estate prices builders have stopped from constructing multistoreyed office buildings
(a) at constructing
(b) to constructing
(c) stopped constructing
(d) No improvement
Ans: (c) Here, stopped constructing (Gerund) is the right usage.

Q13. Not having practised his lines he cut an angry figure on the stage
(a) cut a confused figure
(b) cut a sorry face
(c) cut a sorry figure
(d) No improvement
Ans: (c) cut a sorry figure (Id.): to have a particular appearance. Here, cut a sorry figure is the right usage.

Q14. My brother would gladly given you his car if you had asked him.
(a) would gladly give
(b) would have gladly given
(c) would gladly gave
(d) No improvement
Ans:
(b) As the structure suggests, would have gladly given is the right usage. The Conditional Clause is in Past Perfect.

Q15. The student told her teacher to explain the passage.
(a) asked her teacher
(b) said to her teacher
(c) conveyed to her teacher
(d) No improvement
Ans: (a) ask (V.): to tell somebody that you would like them to do something. Hence, asked the teacher is the right usage.

Q16. Ram cooked a conspiracy to cheat Abdul.
(a) cultivated
(b) hatched
(c) fabricated
(d) No improvement
Ans: (b) hatch (V.): to create a plan or an idea especially in secret. Here, hatched is the right usage.

Q17. Raja is a bad singer, he is tonedeaf.
(a) stonedeaf
(b) deaf
(c) tunedeaf
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement tonedeaf (Adj.): unable to hear/appreciate the difference between musical notes.

Q18. Whether we realise or not we are continuously making choices every moment of our lives.
(a) comprehensively
(b) comparatively
(c) constantly
(d) No improvement
Ans: (c) continuously (Adv.): existing for a period of time without interruption. constantly (Adv.): all the time repeatedly. Here, constantly is the right usage.

Q19. One night they sank through the shiny water, and for the first time since he has known them, began to quickly swim.
(a) he had known them, began to swim quickly.
(b) he have known them, begin to quickly swim
(c) he knew them, began to swim quickly
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Past Perfect should be used. Adverb (quickly) should come after Verb. Hence, he had known them, began to swim quickly is the right usage.

Q20. Having run here and there in rage, he stood defeated, his cries suppressed into sobs.
(a) to and fro
(b) helterskelter
(c) far and wide
(d) No improvement
Ans: (b) helterskelter: in a hurry and in a way that lacks organisation; in a confused and careless way. Here, helterskelter is the right usage.

Q21. Forewarned is forearmed.
(a) For warned is forearmed.
(b) Before warned is forearmed.
(c) Forewarned is for armed.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement forewarned is forearmed: If you know about problems, dangers etc. before they happen, you can be better prepared for them.

Q22. Usain Bolt is second to one as an athlete.
(a) second to no one
(b) second to none
(c) none of second
(d) No improvement
Ans: (b) second to none (Id.): better than anyone/ anything else Look at the sentence: As a dancer, he is second to none. Here, second to none is the right usage.

Q23. He spoke as though his throat had had suffered an injury.
(a) has had
(b) had
(c) would have
(d) No improvement
Ans: (b) It is not proper to use had had here. Subject + had + V3 is the right structure. Hence, had is the right usage.

Q24. All the family members of his are in Ernakulam.
(a) All the members of his family
(b) All his family members
(c) All of his family members
(d) No improvement
Ans: (a) Here, All the members of his family (Possessive Case) is the right usage.

Q25. We are witnessing not triumph but the breakdown of democracy.
(a) not the triumph but breakdown
(b) not the triumph but the breakdown
(c) not triumph but breakdown
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Definite Article i.e. not the triumph but the breakdown is the right usage.

Top
error: Content is protected !!