You are here
Home > QB Subjectwise > Part 091 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 091 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 091 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. a. Point b. Triangle
c. Square d. Angle
e. Line

(a) d, a, e, b, c (b) c, b, a, e, d
(c) b, a, d, e, c (d) a, e, d, b, c
Ans: (d)

Q2. Editor : Magazine
(a) Movie : Scene
(b) Music : Actor
(c) Drama : Director
(d) Drawing : Artist
Ans: (c)

Q3. Given set : (10, 12, 15)
(a) (21, 23, 27) (b) (30, 32, 36)
(c) (60, 62, 66) (d) (68, 70, 73)
Ans: (d)

Q4. LJH : KKI : : CIA : ?
(a)DBB (b) BJB
(c) CBZ (d) BBZ
Ans: (b)

Q5. Permises (3XB2Y) and (2YDZ)
(a) 3 X A Z (b) 3 X D Z
(c) 3 X F Z (d) 3 X B Z
Ans: (d)

Q6. (a) Saturn (b) Venus
(c) Sun (d) Jupiter

Ans: (c)

Q7. (a) 11 – 13 (b) 11 –17
(c) 31 – 35 (d) 23 – 29

Ans: (c)

Q8. (a) DI (b) KQ
(c) OU (d) AG

Ans: (a)

Q9. DFI, KMP, ? , YAD
(a) QSV (b) RTW
(c) SUX (d) RTV
Ans: (b)

Q10. COURAGEOUS
(a) COURSE (b) GRACE
(b) SECURE (d) ARGUE
Ans: (c)

Q11. (a) Grandfather
(b) Brother (c) Father
(d) Son (e) Grandson

(a) d, e, b, a, c (b) e, a, c, b, d
(c) e, d, a, c, b (d) e, d, b, c, a
Ans: (d)

Q12. Black : White : : up 😕
(a) Opposite
(b) Disappointment
(c)Wall
(d) Down
Ans: (d)

Q13. 45 : 36 : : 63 : ?
(a) 71 (b) 54
(c) 61 (d) 64
Ans: (b)

Q14. ACEG : BDFH : : CEGI : ?
(a) DFHJ (b) EGIK
(c) EGIH (d) DHIK
Ans: (a)

Q15. If ‘L’ stands for ‘+’, ‘M’ stands for ‘–’, N stands for ‘×’, P stands for ‘÷’ then 14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?
(a) 153 (b) 216
(c) 248 (d) 251
Ans: (a)

Q16. (a) Iron (b) Plastic
(c) Brass (d)Copper

Ans: (b)

Q17. (a) 16-36 (b) 25-55
(c) 49-64 (d) 25-81

Ans: (b)

Q18. (a) ADHL (b) ILPT
(c) QSTX (d) FIMQ

Ans: (c)

Q19. V, T, ?, P, N
(a) S (b) Q
(c) O (d) R
Ans: (d)

Q20. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters given in the word.
MERCHANDISE
(a) MESH (b) DICE
(b) CHARM (d) CHANGE
Ans: (d)

Q21. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
(A) Ghee (B) Milk
(C) Curd (D) Cow
(E) Butter

(a) (E), (A), (B), (D), (C)
(b) (D), (B), (E) (C), (A)
(c) (D), (B), (C), (E), (A)
(d) (C), (B), (E), (D), (A)
Ans: (c)

Q22. Wood : Paper : : Steel : ?
(a)Metal (b) Nail
(c) Glass (d) Iron
Ans: (b)

Q23. 24 : 60 : : 120 : ?
(a) 160 (b) 220
(c) 300 (d) 108
Ans: (c)

Q24. HOUSE : GNTRD :: ? : KHFGS
(a) SIGHT (b) FIGHT
(c) MIGHT (d) LIGHT
Ans: (d)

Q25. Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.
2 × 3 × 4 = 432, 5 × 6 × 7 = 765 7 × 8 × 9 = 987 2 × 5 × 7 = ?

(a) 572 (b) 752
(c) 725 (d) 257
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!