You are here
Home > QB Subjectwise > Part 091 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 091 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Iago lied to Othello about his wife.
(a) lay (b) laid
(c) lain
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q2. It is not possible to tell the entire story in nutshell.
(a) in a nutshell
(b) in the nut
(c) in a shell
(d) No improvement
Ans: (a) in a nutshell (Id.): in a very clear way. Here, in a nutshell is the right usage.

Q3. It is all but same to me whether I am transferred to Mumbai or Kolkata.
(a) all or same
(b) all the same
(c) all one
(d) No improvement
Ans: (b) all the same (Id.): to not be important. Here, all the same is the right usage.

Q4. Despite his father’s financial assistance he was always hard on.
(a) hard in
(b) hard up
(c) hard out
(d) No improvement
Ans:
(b) hard up (Phr., V.): to not have enough of something important or valuable. hard on (Phr., V.): to treat or criticize somebody. Hence, hard up is the right usage.

Q5. The Chairman’s harsh words like insult to injury to the embarrassed speaker.
(a) added
(b) evoked
(c) invoked
(d) No improvement
Ans: (a) add insult to injury (Id.): to make a bad relationship with somebody worse by offending them even more. Here, added is the right usage.

Q6. He is in of sorts today.
(a) out
(b) on
(c) outside
(d) No improvement
Ans: (a) out of sorts (Id.): ill/ sick or upset. Here, out is the right usage. Look at the sentence: He was tired and out of sorts by the time he arrived home.

Q7. She told to me the news.
(a) said me
(b) said to me
(c) told me
(d) No improvement
Ans: (c) told (V.) said to. It is not proper to use preposition to with told.

Q8. The philanthropist bestowed a lakh to the orphanage.
(a) granted
(b) parted with
(c) donated
(d) No improvement
Ans: (c) bestow (upon) (V.): to give something to somebody. Hence, donate: to give money, food etc. to somebody: is the right usage.

Q9. There are a better ways of solving the problem.
(a) There are different ways of solving a problem.
(b) There is a better way of looking at the problem.
(c) There are better ways of solving the problem.
(d) No improvement
Ans:
(c) It is not proper to use a better ways (Plural). Hence, There are better ways of solving the (Definite) problem is the right usage.

Q10. When in doubt check it up with a good dictionary.
(a) check it up in
(b) check it in
(c) check it with
(d) No improvement
Ans: (b) Here, check it in is the right usage.

Q11. At the present rate of exchange, fourteen dozen cost Rs. 3000.
(a) dozen costs
(b) dozens cost
(c) dozens costs
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Look at the sentences: The company employs no more than a couple of dozen people. They arrived in dozens (in large numbers).

Q12. Can you believe this is the same old and the dilapidated house I had bought last year?
(a) Can you not believe this is the same old and the dilapidated house that I buy last year?
(b) Can you believe this is the same old and the same dilapidated house I have bought last year?
(c) Can you believe this is the same old and dilapidated house I had bought last year?
(d) No improvement
Ans: (c) It is not proper to use double articles for the same thing. Here, Can you believe this is the same old and dilapidated house I had bought last year ? is the right usage.

Q13. If the sky is overcast, I take my umbrella with me.
(a) When
(b) Unless
(c) Whenever
(d) No improvement
Ans: (c) whenever (conj.): at any time that Here, whenever is the right usage.

Q14. The artist claims to have royal blood in his veins.
(a) hand
(b) head
(c) forehead
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q15. Knowing that the area was prone to earthquakes, all the buildings were reinforced with additional concrete.
(a)On being prone to earthquakes,
(b) Having been knowing that the area was prone to earthquakes,
(c) Since the area was known to be prone to earthquakes,
(d) No improvement
Ans: (c) To show cause, since is used. Here, since the area was known to be prone to earthquakes is the right usage.

Q16. I will not buy some mangoes.
(a) a little
(b) much
(c) any
(d) No improvement
Ans: (c) In a negative sentence, any should be used. Hence, any is the right usage.

Q17. He would surely assist me if I had requested him to do so.
(a) would surely assisted me
(b) would have surely assisted me
(c) will have surely assisted me
(d) No improvement
Ans: (b) In such structures, would have + V3 should be used. Hence, would have surely assisted me is the right usage.

Q18. The alarming report of the plane crash left everyone in a state of shock.
(a) alarmed report
(b) alarmed reporting
(c) reported alarm
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q19. We were not the wiser after hearing the explanation
(a) none
(b) neither
(c) nevertheless
(d) No improvement
Ans:
(a) none (Adv.): used with the and a Comparative to mean not at all Hence, none is the right usage.

Q20. Sunita’s sister had ribbons on her hair.
(a) in (b) over
(c) through
(d) No improvement
Ans: (a) It is a Preposition related error. Hence, in is the right usage.

Q21. She has an ability for Mathematics.
(a) attitude (b) aptitude
(c) altitude
(d) No improvement
Ans: (b) aptitude (N.): natural ability at doing something; talent. Hence, aptitude is the right usage.

Q22. I was impressed of it.
(a) by
(b) on
(c) for
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Prepositionby is the right usage.

Q23. Only high officials have access with the President.
(a) to
(b) for
(c) from
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Prepositionto is the right usage.

Q24. No other snake is as poisonous as this one.
(a) are as poisonous as this one
(b) is more poisonous as this one
(c) is poisonous than this one
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q25. He likes to drive his car at a speed of eighty kilometres each hour.
(a) every hour
(b) an hour
(c) hourly
(d) No improvement
Ans: (b) To show rate, a/an is used. Hence, an hour is the right usage.

Top
error: Content is protected !!