You are here
Home > QB Subjectwise > Part 090 – Biology Previous Year Questions

Part 090 – Biology Previous Year Questions

Q1. The tusk of elephant is an enormously enlarged :
(a) upper incisor
(b) upper canine
(c) lower canine
(d) lower incisor
Ans: (a) Tusks are elongated, continuously growing front teeth, usually but not always in pairs, that protrude well beyond the mouth of certain mammal species. They are most commonly canines, as with warthogs, pig, and walruses, or, in the case of elephants, elongated incisors. The tusks are actually upper incisors, not canines. They are the only incisors the elephant has. Elephants, mastodons, and mammoths all have upper incisor teeth that emerge from the skull as tusks.

Q2. Scurvy is caused due to the deficiency of :

(a) Vitamin-D (b) Vitamin-K
(c) Vitamin-E (d) Vitamin-C
Ans: (d) Scurvy is a disease resulting from a deficiency of vitamin C, which is required for the synthesis of collagen in humans. Scurvy often presents itself initially as symptoms of malaise and lethargy, followed by formation of spots on the skin, spongy gums, and bleeding from the mucous membranes. Scurvy was at one time common among sailors, pirates and others aboard ships at sea longer than perishable fruits and vegetables could be stored (subsisting instead only on cured and salted meats and dried grains) and by soldiers similarly separated from these foods for extended periods. Scurvy is sometimes referred to as Barlow’s disease, named after Sir Thomas Barlow, a British physician who described it. Scurvy does not occur in most animals because they can synthesize their own vitamin C. However, humans and other higher primates (the simians and tarsiers), guinea pigs, most or all bats, and some species of birds and fish lack an enzyme (L-gulonolactone oxidase) necessary for such synthesis and must obtain vitamin C through their diet.

Q3. Male (Anopheles) mosquito feeds on :

(a) Blood of man
(b) Nectar of flower
(c) Blood of Culex
(d) Blood of Leech
Ans: (b) Typically, both male and female mosquitoes feed on nectar and plant juices, but in many species the mouthparts of the females are adapted for piercing the skin of animal hosts and sucking their blood as ectoparasites. In many species, the female needs to obtain nutrients from a blood meal before she can produce eggs, whereas in many other species, she can produce more eggs after a blood meal. Both plant materials and blood are useful sources of energy in the form of sugars, and blood also supplies more concentrated nutrients, such as lipids, but the most important function of blood meals is to obtain proteins as materials for egg production. For females to risk their lives on blood sucking while males abstain is not a strategy limited to the mosquitoes; it also occurs in some other insect families, such as the Tabanidae.

Q4. Growth of the baby in the uterus is found using

(a) X-rays
(b) Gamma rays
(c) Ultra sound
(d) Ultraviolet rays
Ans: (c) Ultrasound is a technique that uses sound waves to show a picture of a baby (fetus) in the uterus. It works by bouncing sound waves off the developing fetus. Echoes from the waves are analyzed by computer to produce a moving or still picture, called a sonogram, on a screen. The technique is also called sonography.

Q5. Besides ear ossicles, the cavity of the middle ear in humans contains

(a) air (b) endolymph
(c) perilymph (d) otoconia
Ans: (a) The hollow space of the middle ear has also been called the tympanic cavity. It is an irregular, laterally compressed space within the temporal bone. It is filled with air, which is conveyed to it from the nasal part of the pharynx through the auditory tube. The middle ear contains three tiny bones known as the ossicles: malleus, incus, and stapes.

Q6. The percentage of water content in the human blood plasma normally varies from

(a) 60-64 (b) 70-75
(c) 80-82 (d) 91-92
Ans: (d) Blood plasma is the straw-colored/pale-yellow liquid component of blood that normally holds the blood cells in whole blood in suspension. It makes up about 55% of total blood volume. It is mostly water (93% by volume), and contains dissolved proteins, glucose, clotting factors, electrolytes, hormones and carbon dioxide (plasma being the main medium for excretory product transportation).

Q7. “Sodium Pump” operates in

(a) Muscle contraction
(b) Heart beat
(c) Nerve impulse
(d) None of the above
Ans: (c) Na+/K+-ATPase (also known as sodium-potassium pump) is an enzyme located in the plasma membrane of virtually every human cell and is common to all cellular life. In nerve and muscle cells the membranes are electrically excitable, which means that they can change their membrane potential, and this is the basis of the nerve impulse. The sodium and potassium channels in these cells are voltage-gated, which means that they can open and close depending on the voltage across the membrane.

Q8. The element which is rich in most leafy vegetables is

(a) Phosphorous
(b) Zinc
(c) Iron
(d) Calcium
Ans: (c) Green leafy vegetables are rich in iron as well as calcium. For example, Spinach is a dark, leafy green vegetable which is high in iron. One cup of cooked spinach provides one with 6.5 mg of iron which is an essential mineral needed by the human body and is a component of many proteins, including hemoglobin, which helps red blood cells deliver oxygen to all areas of the body

Q9. Polio is caused by

(a) Bacterium (b) Fungus
(c) Virus (d) Insect
Ans: (c) Poliomyelitis , often called polio or infantile paralysis, is an acute, viral, infectious disease spread from person to person, primarily via the fecal-oral route.

Q10. The functions of pacemaker is

(a) Regulation of urine formation
(b) Regulation of digestion
(c) Initiation of heart beat
(d) Initiation of respiration
Ans: (c) A pacemaker is a medical device that uses electrical impulses, delivered by electrodes contacting the heart muscles, to initiate and regulate the beating of the heart. The primary purpose of a pacemaker is to maintain an adequate heart rate, either because the heart’s native pacemaker is not fast enough, or there is a block in the heart’s electrical conduction system.

Q11. The best method of disposal of garbage is

(a) Vermiculture
(b) Incineration
(c) Land filling
(d) Burning
Ans: (c) Landfill is the most common and the oldest method for waste disposal management, incineration is the second largest method for waste disposal management in most of the countries around the world.

Q12. In ‘Scorpion’,poison is present in the

(a) leg (b) hand
(c) mouth (d) sting
Ans: (d) Scorpions are predatory arthropod animals which are easily recognized by the pair of grasping claws and the narrow, segmented tail, often carried in a characteristic forward curve over the back, ending with a venomous stinger. All known scorpion species possess venom and use it primarily to kill or paralyze their prey. This venom is present in their stings.

Q13. The total number of bones in man are–

(a) 212 (b) 206
(c) 202 (d) 200
Ans: (b) A typical adult human skeleton consists of 206 bones. These include: 22 Cranial and Facial Bones; 6 Ear Bones; 1 Throat Bone; 4 Shoulder Bones; 25 Chest Bones; 26 Vertebral Bones; 6 Arm and Forearm bones; 54 Hand Bones; 2 Pelvic Bones; 8 Leg Bones; and 52 Foot Bones.

Q14. The number of heart beats on an average in an adult human is in the range of

(a) 60-65 (b) 66-70
(c) 71-80 (d) 85-90
Ans: (c) The average heart rate for adult humans is about 70 to 75 beats per minute in a normal relaxed mode. While we tend to think of the “normal” heart beat rate as being “72 beats per minute”, in actuality the heart beat rate is not and should not be constant.

Q15. The end product of the digestion of starch in the alimentary canal is—

(a) glucose (b) galactose
(c) maltose (d) isomaltose
Ans: (a) Starch or amylum is a carbohydrate consisting of a large number of glucose units joined by glycosidic bonds. Sugar from molasses or sugarcane, fruits or starch is first converted to glucose and fructose in presence of an enzyme called invertase.

Q16. Number of Eyes in an Earthworm is—

(a) one (b) two
(c) many (d) no eyes
Ans: (d) Earthworms have no eyes, but they do have light receptors and can tell when they are in the dark, or in the light.

Q17. Accupuncture is

(a) a disease of heart
(b) servicing of tubes and tyres
(c) a treatment method with needles
(d) a crop culture
Ans: (c) Acupuncture is an alternative medicine methodology originating in ancient China that treats patients by manipulating thin, solid needles that have been inserted into acupuncture points in the skin. According to Traditional Chinese medicine, stimulating these points can correct imbalances in the flow of qi through channels known as meridians.

Q18. Some viruses have RNA but no
DNA. This would indicate that–

(a) these viruses cannot replicate
(b) these viruses have no heritable information
(c) RNA transmits the hereditary information in these viruses
(d) their nucleic acids can be crystallised
Ans: (b) DNA is an informational molecule encoding the genetic instructions Along with RNA and proteins, it is one of the three major macromolecules that are essential for all known forms of life. Genetic information is encoded as a sequence of nucleotides (guanine, adenine, thymine, and cytosine) recorded using the letters G, A, T, and C.

Q19. The presence of air cavities is an adaptation of

(a) Desert plants
(b) Trees
(c) Water plants
(d) Mesophytes
Ans: (c) Totally submerged plants are the true water plants or hydrophytes. Because they are truly aquatic they have the greatest number of adaptations to life in water. Air-filled cavities often extend throughout the leaves and stems of aquatic plants, providing an internal atmosphere.

Q20. Amoebiasis is causing

(a) Dysentery
(b) Fever
(c) Severe cold
(d) Headache and cold
Ans: (a) Amoebiasis refers to infection caused by the amoeba Entamoeba histolytica. Amoebiasis is estimated to cause 70,000 deaths per year worldwide. Symptoms can range from mild diarrhea to dysentery with blood and mucus in the stool. E. histolytica is usually a commensal organism.

Q21. The nitrogen in the ecosystem is circulated by—

(a) Earthworms (b) Bacteria
(c) Fungi (d) Protozoa
Ans: (b) Bacteria play a great role in nitrogen fixation. Nitrogen fixing bacteria inhabit legume root nodules. Nitrogenase is the enzyme in nitrogen-fixing bacteria that catalyzes the conversion of atmospheric nitrogen into ammonia.

Q22. Which of the following is not a part of the Darwin’s theory of evolution?

(a) Natural selection
(b) Struggle for existence
(c) Survival of the fittest
(d) Inheritance of acquired characters
Ans: (d) The inheritance of acquired characteristics is a hypothesis that physiological changes acquired over the life of an organism (such as the enlargement of a muscle through repeated use) may be transmitted to offspring. It is also commonly referred to as the theory of adaptation equated with the evolutionary theory of French naturalist Jean-Baptiste Lamarck.

Q23. The brain of a computer is

(a) C.P.U. (b) C.D.
(c) Floppy disc(d) Megabyte
Ans: (a) The CPU or Central Processing Unit is the “brain” of the computer, it is the ‘compute’ in computer. Computer CPUs (processors) are composed of thin layers of thousands of transistors. Transistors are tiny, nearly microscopic bits of material that will block electricity when the electricity is only a weak charge, but will allow the electricity pass through when the electricity is strong enough.

Q24. Liver-oil of fish is rich in

(a) Vitamin A (b) Vitamin C
(c) Vitamin D (d) Vitamin E
Ans: (a) Fish liver oils are rich in Vitamin A. These oils, especially Cod Liver Oil, are also rich in omega-3 fatty acids and Vitamin D.

Q25. Which of the following does not provide any energy?

(a) Fats (b) Proteins
(c) Vitamins (d) Carbohydrates
Ans: (c) Vitamins are organic micronutrients which do not yield energy, but rather help our bodies carry out necessary and important physiological processes. They are either water-soluble (water is required for absorption and are excreted in urine) or fat-soluble (requires fat for absorption and are stored in fat tissue).

Top
error: Content is protected !!