You are here
Home > QB Subjectwise > Part 089 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 089 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 089 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Haematology : Blood : : Phycology : ?
(a) Diseases (b) Fungi
(c) Fishes (d) Algae
Ans: (d)

Q2. 352 : 30 296 : 108 628 : ?
(a) 306 (b) 96
(c) 314 (d) 36
Ans: (b)

Q3. Select the related letters from the given alternatives:
BDGK : ACFJ : : ? : DFIM

(a) FKGH (b) EGJN
(c) EGIK (d) FGHI
Ans: (b)

Q4. (a) Sweet (b) Bitter
(c) Salty (d) Insipid

Ans: (d)

Q5. (a) Bronze (b) Tin
(c) Brass (d) Steel

Ans: (b)

Q6. (a) 35 – 66 (b) 71 – 94
(c) 24 – 57 (d) 56 – 70

Ans: (d)

Q7. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) M N O M (b) B D C B
(c) X Z Y X (d) P R Q P
Ans: (a)

Q8. A series is given with one term missing. Out of the four alternatives, choose the alternative that will complete the series.
BDF, CFI, DHL, ?

(a) EIM (b) EJO
(c) EMI (d) CJM

Ans: (b)

Q9. Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words ?
HAT BAR BAT PIN BATH

(a) A (b) B
(c) D (d) E
Ans: (d)

Q10. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Tortoise 2. Torrid 3. Torso 4.Torque 5. Tortuous

(a) 4, 2, 3, 1, 5
(b) 3, 2, 4, 1, 5
(c) 2, 3, 4, 5, 1
(d) 4, 3, 2, 1, 5
Ans: (a)

Q11. Oasis : Desert :: ? : Sea
(a) Island (b) Peninsula
(c) Backwaters(d) Cliff
Ans: (a)

Q12. Mathematics : Logic :: Science : ?
(a) Experiments (b) Laboratory
(c) Scientists (d) Facts
Ans: (a)

Q13. 27 : 9 : : 64 : ?
(a) 8 (b) 12
(c) 16 (d) 20
Ans: (c)

Q14. Select the related letters from the given alternatives :
MOLTU : ? :: HOPE : IPQF

(a) MPNUV (b) NPMUV
(c) NPMVU (d) MPNVU
Ans: (b)

Q15. (a) Microbe (b) Microfilm
(c) Microphone(d) Microscope

Ans: (a)

Q16. (a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Arunachal Pradesh

Ans: (d)

Q17. (a) 28, 82 (b) 24, 44
(c) 99, 99 (d) 36, 63

Ans: (b)

Q18. Find the odd letters from the given alternative :
(a) HJKL (b) PRST
(c) MLNO (d) ACDE

Ans: (c)

Q19. ALTERNATIVES
(a) TELEVISION (b) RENOVATE
(c) RESPITE (d) TRAINS
Ans: (d)

Q20. a. Pulp b. Print
c. Paper d. Purchase
e. Publish

(a) a, c, b, e, d (b) a, d, e, b, c
(c) a, b, c, e, d (d) a, e, d, b, c
Ans: (a)

Q21. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Zeal 2. Zebra
3. Zygote 4. Zinc
5. Zest

(a) 1, 2, 5, 3, 4
(b) 1, 2, 5, 4, 3
(c) 1, 5, 2, 4, 3
(d) 1, 5, 2, 3, 4
Ans: (b)

Q22. Country : President: :State : ?
(a) Chief Minister
(b) Prime Minister
(c) Speaker
(d) Governor
Ans: (d)

Q23. Select the related word from the given alternatives.
Baking : Bread : : ? : Curd

(a) Brewing
(b) Coagulation
(c) Fermentation
(d) Boiling
Ans: (c)

Q24. Select the related number from the given alternatives.
27 : 125 : : 64 : ?

(a) 517 (b) 162
(c) 216 (d) 273
Ans: (c)

Q25. If ‘+’ means ‘minus’, ‘–’ means ‘multiplication’, ‘÷’ means ‘plus’, and ‘×’ means ‘division’, 15 – 3 + 10 × 5 ÷ 5 = ?
(a) 52 (b) 48
(c) 22 (d) 5
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!