You are here
Home > QB Subjectwise > Part 089 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 089 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He dislikes the word, isn’t he ?
(a) doesn’t he ?
(b) didn’t he ?
(c) does he ?
(d) No improvement
Ans: (a) Tag structure: Positive Main Sentence →Negative Tag Negative Main Sentence →Positive Tag with Aux. V. →same Aux. V. without Aux.V. →appropriate form of do (do, does, did) Hence, doesn’t he is the right usage.

Q2. He is one of those who likes to help others.
(a) those persons who like to help others
(b) those who like to help the other
(c) those who like to help others
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, Antecedent of Relative Pronounwho is those (Plural). Hence, Plural Verb i.e. those who like to help others is the right usage.

Q3. She has that rare character – the ability to listen to people.
(a) rare ear
(b) rare characteristic
(c) rare sense
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q4. Both of them have not apologized yet.
(a) Neither of them has
(b) Any of them have
(c) None of the two
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Neither of them has neither: not one nor the other of the two things or people.

Q5. The greater the demand, higher the price.
(a) the high
(b) a higher
(c) the higher
(d) No improvement
Ans: (c) In such structures i.e. in such comparisons, Definite Articlethe is used before a Comparative Degree. The format of Double Comparatives is as follows: The (more/less) + (Noun/Noun Phr.) Sub. + Verb + , + the (more/less) + (Noun) Sub. + V. Look at the sentence: The higher we go, the cooler we feel. Hence, the higher is the right option.

Q6. His appointment as coach is yet another feather in his wing.
(a) feather in his hat
(b) badge in his hat
(c) feather in his cap
(d) No improvement
Ans: (c) feather in the cap (Id.): an action that you can be proud. Look at the sentence: If this clinical trial is successful, it will be a real feather in her cap. Hence, feather in his cap is the right usage.

Q7. The majority of the rainfed Indian rivers, either dry up, or become trickle after the monsoon.
(a) the trickle
(b) a trickle
(c) an trickle
(d) No improvement
Ans:
(b) trickle (N.): a small amount of liquid flowing slowly; a small amount of something, coming or going Here, a trickle is the right usage.

Q8. The farmers work at the fields.
(a) on the fields
(b) through the fields
(c) in the fields
(d) No improvement
Ans: (c) It is Preposition related error. Here, in the fields is the right usage.

Q9. The boss impatiently told him to get up with his work.
(a) to get on
(b) to get by
(c) to get under
(d) No improvement
Ans: (a) to get on with something: used to talk or ask about how well somebody is doing a task. Here, to get on is the right usage.

Q10. The judges remarked on the high standard of entries for the competition.
(a) remarked of
(b) remarked at
(c) remarked over
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q11. He did not know how to solve the problem and I did not either.
(a) neither do I.
(b) neither did I.
(c) either did I.
(d) No improvement
Ans: (b) Here, neither did I is the right usage.

Q12. It is a place far of here.
(a) far by here
(b) far from here
(c) far away here
(d) No improvement
Ans:
(b) far from here: distant Here, far from here is the right usage.

Q13. Lying in my room, the music could be heard.
(a) I could hear the music
(b) the music can be heard
(c) the music can be heard by me
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Active Voice i.e., I could hear the music is the right usage.

Q14. Come quickly if you will catch the train.
(a) you want to
(b) you shall (c) you could
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Present Simple i.e., you want to is the right usage.

Q15. At the sound of foot steps he turned round fast really.
(a) real fast (b) real fastly
(c) real faster
(d) No improvement
Ans: (a) Here, real fast is the right usage. real (Adv.): very

Q16. Only a few people came to the art exhibition as it was raining hard all day.
(a) few (b) little
(c) a small amount of
(d) No improvement

Q17. His immediate ambition was to find a place to live in.
(a) strategy (b) design
(c) aim
(d) No improvement
Ans:
(c) aim (N.): the purpose of doing something. ambition (N.): Something that you want to do or achieve very much; the desire to be successful. Hence, aim is the right usage.

Q18. His wife is as tall if not, taller than him.
(a) as tall as, if not
(b) as taller if not
(c) not as tall but as
(d) No improvement
Ans:
(a) Here, as tall as, if not is the right usage. as ….. as used when you are comparing two people or things.

Q19. He is a fast bowler of repute, but his yesterday’s performance was not up to the mark.
(a) performance for yesterday
(b) yesterday performance
(c) performances for yesterday
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q20. Owing to his respiratory problems the doctor has told him to refrain from smoking.
(a) to not refrain from
(b) to refrain to
(c) to refrain not from
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q21. He is suffering from fever for a week.
(a) was suffering
(b) had suffering
(c) has been suffering
(d) No improvement
Ans: (c) Period of time is evident. Hence, Present Perfect Continuous i.e. has been suffering is the right usage.

Q22. None knows how it was happened.
(a) was happen
(b) has happened
(c) happened
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, Active Voice i.e. it happened (Past Simple) is the right usage.

Q23. This material is not much enough for me
(a) not more enough
(b) not so much enough
(c) not enough
(d) No improvement
Ans: (c) enough (Pro.): as many or as much as somebody needs; sufficient. It is not proper to use much enough here. Hence, not enough is the right usage.

Q24. This is a change of my usual work.
(a) from my usual work
(b) for my usual work
(c) in my usual work
(d) No improvement
Ans: (a) Here, change agrees with Prepositionfrom. Hence, from my usual work is the right usage.

Q25. Maharana Pratap killed many enemy soldiers through his sword.
(a) by his sword
(b) with his sword
(c) across his sword
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Prepositionwith should be used. Hence, with his sword is the right usage.

Top
error: Content is protected !!