You are here
Home > QB Subjectwise > Part 088 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 088 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 088 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) WXYZ (b) PRSQ
(c) ABCD (d) EFGH

Ans: (b)

Q2. ABDC, GHJI, MNPO, ?
(a) RSQP (b) STRQ
(c) RSUT (d) STVU
Ans: (d)

Q3. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
CARPENTER

(a) NECTAR (b) CARPET
(c) PAINTER (d) REPENT
Ans: (c)

Q4. Arrange the following according to dictionary order :
a. Collect b. Collinear
c. Collection d. Column
e. Collapse

(a) e, a, c, b, d (b) e, a, b, c, d
(c) e, a, d, c, b (d) e, a, b, d, c
Ans: (a)

Q5. Rain : Agriculture : : Market : ?
(a) Production
(b) Economy
(c) Cultivation
(d) Industrialisation
Ans: (b)

Q6. 7 : 28: : 2 : ?
(a) 8 (b) 12
(c) 16 (d) 24
Ans: (a)

Q7. HAND : JBPE :: PALM : ?
(a) RBNM (b) RBMN
(c) QBNN (d) RBNN
Ans: (d)

Q8. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :
( 121 * 9) * 5 * 4 * 1

(a) – + × = (b) + ÷ × =
(c) = + × ÷ (d) – × + =
Ans: (*)

Q9. (a) December (b) January
(c) February (d) March

Ans: (c)

Q10. (a) 74, 7 (b) 97, 9
(c) 41, 4 (d) 63, 6

Ans: (b)

Q11. (a) NOSE
(b) EARS
(c) VESTIBULAR
(d) EYES

Ans: (c)

Q12. AC, FH, KM, PR, ?
(a) UX (b) TV
(c) UW (d) VW
Ans: (c)

Q13. ARISTOCRATIC
(a) CREATION (b) STATIC
(c) SECRET (d) ARREST
Ans: (b)

Q14. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(A) Concession (B) Conception
(C) Conciliator (D) Conceive
(E) Concerned

(a) (D), (E), (C), (B), (A)
(b) (D), (B), (E) (C), (A)
(c) (D), (B), (E), (A), (C)
(d) (D), (C), (E), (B), (A)
Ans: (c)

Q15. Germany : Mark :: Morocco : ?
(a) Dollar (b) Lira
(c) Dirham (d) Kroon
Ans: (c)

Q16. 9 : 7 : : 80 : ?
(a) 48 (b) 50
(c) 78 (d) 82
Ans: (c)

Q17. FIG : EGHJFH : : BIN : ?
(a) ACJHMO (b) CAHJMOC
(c) CAJHOM (d) ACHJMO
Ans: (d)

Q18. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
2 × 3 + 6 – 12 ÷ 4 = 17

(a) × and + (b) + and –
(c) + and ÷ (d) – and ÷
Ans: (a)

Q19. (a) Appreciate (b) Admonish
(c) Applaud (d) Admire

Ans: (b)

Q20. (a) 41, 4 (b) 83,6
(c) 74, 7 (d) 97,9

Ans: (b)

Q21. (a) AKWE (b) PNTO
(c) LCUF (d) JHMX

Ans: (d)

Q22. A D H M S ?
(a) X (b) T
(c) W (d) Z
Ans: (d)

Q23. EXAMINATION
(a) EXAMINE (b)NAME
(c) MINOR (d)GAME
Ans: (a)

Q24. 1. Extortioner 2. Extemporize
3. Extinction 4. Extermination
5. Extinguisher

(a) 2, 4, 5, 3, 1 (b) 4, 5, 2, 1, 3
(c) 1, 2, 3, 4, 5 (d) 2, 4, 3, 5, 1
Ans: (d)

Q25. Mountain : Hill : : Tree : ?
(a) Forest (b) Shrub
(c) Leaf (d) Ground
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!