You are here
Home > QB Subjectwise > Part 088 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 088 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement. Twenty kilometres are a good distance.
(a) were
(b) are
(c) is
(d) No Improvement
Ans:
(c) Twenty kilometres shows a measure of distance and hence a Singular Verb should be used. Here, is the right usage.

Q2. Rosa’s hatred to work under the landlord resulted in animosity.
(a) disgust (b) distaste
(c) resentment (d) annoyance
Ans:
(c) resentment (N.): a feeling of anger or unhappiness about something that you think is unfair. hatred (N.): a very strong feeling of dislike for somebody/ something. Hence, resentment is the right usage.

Q3. The celebration was abandoned due to heavy rains.
(a) adjourned
(b) postponed
(c) inoperative
(d) No improvement
Ans:
(b) postpone (V.): put off. abandon (V.): leave a thing or place; to stop doing something. Here, postponed is the right usage.

Q4. It is a myth that drinking within limits helps to improves the health.
(a) No improvement
(b) help improves
(c) helps improving
(d) helps improve
Ans:
(d) Here, Infinitive without to i.e. helps improve is the right usage.

Q5. Her new shoes ensure her that she does not fall while running.
(a) ensures to her that
(b) ensures her that
(c) ensure that
(d) No improvement
Ans:
(c) ensure (V.): to make sure that something is definite. Repetition of her is not proper. Hence, ensure that is the right usage.

Q6. As much as I tried to reduce my weight, I ended up nowhere.
(a) ended up to somewhere
(b) ended in less weight
(c) ended in lesser weight
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement.

Q7. Will you lend me few rupees in this hour of need ?
(a) lend me any rupees
(b) lend me a few rupees
(c) borrow me a few rupees
(d) No improvement
Ans: (b) a few (Det.): a small number of things; some. few (Det., Adj.): not many Here, lend me a few rupees is the right usage.

Q8. The car with a burst tyre halted swiftly.
(a) stopped fastly
(b) jolted to a halt
(c) stopped quick
(d) No improvement
Ans: (b) jolt (V.): to move suddenly and roughly Here, jolted to a halt is the right usage.

Q9. Many incidents of the last month seem unimportant when viewed in perception.
(a) perceptive
(b) perspective
(c) prospective
(d) No improvement
Ans: (b) in perspective: the ability to think about problems and decisions reasonably Here, perspective is the right usage.

Q10. The youths jostled their way in the crowd.
(a) through
(b) among
(c) over
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement jostle (V.): to push roughly against somebody in a crowd.

Q11. What is wrong with the argument is that even if the two premises are true, then the conclusion isn’t necessarily true.
(a) the conclusion is false
(b) the conclusions aren’t necessarily true
(c) the conclusion will be true
(d) No improvement
Ans: (c) Here, the Conditional Clause is in Present Tense. Hence, Main Clause should be in Future Simple. Here, the conclusion will be is the right usage.

Q12. He is entitled to a reward for honesty.
(a) entitle to (b) entitled
(c) titled
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q13. The sight chosen for the school building is good.
(a) eyesight (b) side
(c) site
(d) No improvement
Ans: (c) site (N.): a place where a building, town etc. was, is or will be located. Here, site is the right usage.

Q14. The matter must be considered in every point of view.
(a) at every
(b) on every
(c) from every
(d) No improvement
Ans: (c) Here, appropriate Preposition i.e. from every point of view is the right usage.

Q15. The poor villagers have waited in the bitter cold for more than two hours now.
(a) had waited
(b) have been waiting
(c) has been waiting
(d) No improvement
Ans: (b) Here, period of time is evident. Hence, Present Perfect Continuous should be used. Here, have been waiting is the right usage.

Q16. You must accustom yourself with new ideas.
(a) accustom to
(b) accustom yourself to
(c) accustomed with
(d) No improvement
Ans:
(b) accustom yourself to something: to make yourself familiar with something or become used to it. accustom (V.) agrees with to (Prep.) Hence, accustom yourself to is the right usage.

Q17. Each self is unique, and therefore cannot be compared.
(a) incomparable
(b) noncomparable
(c) incomparably
(d) No improvement
Ans: (a) incomparable (Adj.): so good or impressive that nothing can be compared to it; matchless. Here, incomparable is the right usage.

Q18. Shall I sit between you at the concert?
(a) beside (b) besides
(c) next
(d) No improvement
Ans: (a) beside (Prep.): next to or at the side of somebody. Here, beside is the right usage.

Q19. No one other reason than poverty is hampering India’s progress.
(a) No other
(b) None other
(c) No another
(d) No improvement
Ans: (a) Here, No other reason is the right usage.

Q20. The custom has took root in the society.
(a) taken root
(b) take root
(c) takes root
(d) No improvement
Ans: (a) Structure of a sentence in Present Perfect: Subject + has/have + V3 Hence, taken (V3) root is the right usage.

Q21. We will take care of your children when you are away at Mumbai.
(a) be looking for
(b) look after
(c) take care after
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q22. She cut a sad figure in her first performance on the stage.
(a) made a sorry figure
(b) cut a sorry face
(c) cut a sorry figure
(d) No improvement
Ans:
(b) cut a sad figure (Id.): to be ashamed Look at the sentence: She cut a sad figure in her maiden speech. Here, cut a sorry figure (feel sorry) is the right usage.

Q23. You must complete this work up to Sunday.
(a) within Sunday
(b) by Sunday
(c) on to Sunday
(d) No improvement
Ans: (b) By (Prep.): not later than the time mentioned Hence, by Sunday is thr right usage.

Q24. Hole wheat bread is good for health.
(a) Whole
(b) Healthy
(c) Holed
(d) No improvement
Ans: (a) hole (N.): hollow space whole (Adj.): full, complete Here, whole is the right usage.

Q25. She has no pen to write.
(a) write with
(b) write at
(c) write in
(d) No improvement
Ans: (a) Here, corresponding Preposition should follow. Here, write with is the right usage.

Top
error: Content is protected !!