You are here
Home > QB Subjectwise > Part 087 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 087 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 087 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 13 : 24 : : ? : ?
(a) 45 : 79 (b) 56 : 78
(c) 35 : 59 (d) 57 : 68
Ans: (d)

Q2. DEVIL : LIVED :: STRAP : ?
(a) PRATS (b) PARTS
(c) TRAPS (d) SPART
Ans: (b)

Q3. If 7 × 8 = 49, 4 × 4 = 12 and 6 × 4 = 18, what will 9 × 6 be ?
(a) 54
(b) 50
(c) 45
(d) None of the above
Ans: (c)

Q4. (a) Cotton (b) Nylon
(c) Silk (d) Linen

Ans: (c)

Q5. (a) 81 – 9 (b) 8 – 64
(c) 54 – 6 (d) 3 – 27

Ans: (b)

Q6. (a) B in English H L N (b) in English J L S Z
(c) D K Q V Z (d) A C I K T.

Ans: (c)

Q7. CGK, FJN, IMQ, ?
(a) SPL (b) NIH
(c) LPT (d) QLP
Ans: (c)

Q8. Which of the following jumbled words is not an animal?
(a) LATHPEEN (b) TAR
(c) FEFEOC (d) TICRECK
Ans: (c)

Q9. 1. Pollution
2. Population
3. Death 4. Disease

(a) 2, 3, 4, 1 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 2, 1, 4, 3 (d) 1, 2, 3, 4
Ans: (c)

Q10. Poster : Wall : : Photograph : _?_
(a)Camera (b) Film
(c) Negative (d) Frame
Ans: (d)

Q11. 8 : 24 : : ? : 32
(a) 5 (b) 6
(c) 8 (d) 10
Ans: (b)

Q12. FLRX : EJOT : : CKTY : ?
(a) BIQV (b) DIPQ
(c) DHQU (d) BIQU
Ans: (d)

Q13. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
15 × 26 = 6512 29 × 36 = 6923, 46 × 54 = ?

(a) 5464 (b) 4645
(c) 4564 (d) 4465
Ans: (b)

Q14. (a) Hinduism (b) Communism
(c) Buddhism (d) Jainism

Ans: (b)

Q15. (a) 121 – 196 (b) 144 – 225
(c) 36 – 83 (d) 16 – 49

Ans: (c)

Q16. (a) BEG (b) KNP
(c) WZB (d) JLN

Ans: (d)

Q17. ABCD, IJKL, QRST, ?
(a) YZAB (b) ABYZ
(c) BAZY (d) YAZB
Ans: (a)

Q18. GEMDISTIONARY
(a) GAME (b) STAR
(c) MEGASITY (d) DISTART
Ans: (d)

Q19. Which word will come third in the dictionary order?
Rumbustious, Rumanian, Rumour, Ruminate, Rumple

(a) Rumbustious (b) Ruminate
(c) Rumour (d) Rumple
Ans: (b)

Q20. REPEL : ATTRACT : ELASTIC : ?
(a) STRETCH (b) RIGID
(c) EXPAND (d) WIDEN
Ans: (b)

Q21. 68 : 130 : : ? : 350
(a) 210 (b) 222
(c) 240 (d) 282
Ans: (a)

Q22. Rig : Ofd : : Met : ?
(a) Jcr (b) Kbq
(c) Jbq (d) Kcr
Ans: (c)

Q23. Select the correct combination of mathematical signs to replace H signs and to balance the given equation.
8 H 5 H 2 H 72 H 4

(a) = × + ÷ (b) × = + ÷
(c) × + = ÷ (d) + × = ÷
Ans: (d)

Q24. (a) Millet (b) Barley
(c) Wheat (d) Green gram

Ans: (a)

Q25. (a) 500 (b) 413
(c) 112 (d) 433

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!