You are here
Home > QB Subjectwise > Part 087 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 087 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I contradicted against him.
(a) contradicted over
(b) No improvement
(c) contradicted
(d) contradicted with
Ans: (c) There is no need to use Preposition here. contradict (V.): to often say the opposite ; show to be false Look at the sentence: All evening her husband contradicted everything she said. Hence, contradicted is the right usage.

Q2. You must accustom yourself with new ideas.
(a) accustomed yourself with
(b) accustom yourself to
(c) No improvement
(d) get accustom to
Ans: (b) Here, accustom yourself to is the right usage. accustom (V.): agrees with to (Prep.)

Q3. You should cut off on the amount of cigarettes you smoke.
(a) No improvement
(b) cut up
(c) cut down
(d) cut out
Ans: (c) Here, cut down is the right usage. cut down (Phr., V.): to reduce the size, amount etc.

Q4. No sooner than it stopped raining, the children went out.
(a) did it stopped raining than
(b) No improvement
(c) had it stopped raining than
(d) did it stop raining than
Ans: (c) Here, had it stopped raining than is the right usage. when we begin a sentence with a negative word, we put the Aux. V. before the Sub. Look at the sentence: No sooner had she said it than she burst into tears.

Q5. Try to lower the amount of fat in your diet.
(a) cut
(b) No improvement
(c) reduce
(d) lose
Ans:
(c) Here, reduce is the right usage.

Q6. College students went at the rampage in the city yesterday.
(a) with the rampage
(b) No improvement
(c) on a rampage
(d) over the rampage
Ans: (c) rampage (N.): a sudden period of wild and violent behaviour. Look at the sentence: Gangs of youths went on the rampage in the city yesterday. Here, on a rampage is the right usage.

Q7. I met the two girls, which I believe, are identical twins.
(a) who I believe are
(b) No Improvement
(c) who to my belief, are
(d) whom I thought, are
Ans: (d) whom is used as theObject of aVerb or Preposition. Look at the sentence: Whom did they invite ? To whom should I write. He asked me with whom I had discussed it. Here, whom I thought, are is the right usage.

Q8. Helen Kelller’s efforts rehabilitate herself despite her triple handicap.
(a) managed
(b) No improvement
(c) readapt
(d) reinstate
Ans: (a) manage (V.): to be able to solve your problems; deal with a difficult situation; cope. Look at the sentence: She is 82 and can’t manage on her own any more. Here, managed is the right usage.

Q9. I would gladly accompany your sister if you had asked me.
(a) will gladly accompany
(b) would have gladly accompanied
(c) would gladly accompanied
(d) No improvement
Ans: (b) Look at the sentences: If he reads, he will pass. If he read, he would pass. If he had read, he would have passed. Here, would have gladly accompanied is the right usage.

Q10. You cannot forbid him leaving.
(a) his leaving
(b) he leaving
(c) him to leave
(d) No improvement
Ans:
(a) Here, Possessive i.e. his leaving is the right usage. Look at the sentence: She knew her mother would forbid her going.

Q11. It is a normal part of growth and development for a young child to be wary with strangers.
(a) of
(b) from
(c) at
(d) No improvement
Ans:
(a) wary (Adj.): careful; cautious. wary (Adj.) agrees with of (Prep.) Look at the sentences: Be wary of strangers who offer you a ride. Hence, of is the right usage.

Q12. She told me she has a headache.
(a) had
(b) is having
(c) will have
(d) No improvement
Ans:
(a) Here, Reporting Verb (told) is in Past Tense. Hence, the Verb of Reported Speech will be in Past Tense. Hence, had is the right usage.

Q13. Finished my homework, I went out to play.
(a) The work was finished
(b) Homework completed
(c) Having completed my homework
(d) No improvement
Ans:
(c) When a job is completed fully and other job is started, Past Participle is used. Hence, having completed my homework is the right usage.

Q14. We waited in six hours.
(a) within
(b) for
(c) during
(d) No improvement
Ans:
(b) To show period of time, for is used. Here, for is the right usage.

Q15. It’s time they went home.
(a) go
(b) had gone
(c) gone
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q16. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. In case no improvement is required choose No Improvement. Let’s go for a walk, do we?
(a) aren’t we
(b) shall we
(c) don’t we
(d) No Improvement
Ans: (b) The sentence starts with let. Hence, question tag should be shall we. Here, shall we is the right usage.

Q17. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. In case no improvement is required choose No improvement. A pair of slippers is cheap nowadays.
(a) slipper is
(b) slippers are
(c) No Improvement
(d) are cheap
Ans: (c) No improvement A pair of slippers Singular Verb Slippers Plural Verb.

Q18. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. In case no improvement is required choose No Improvement’. Lot of water has overflowed the tank.
(a) Lot of waters
(b) A lot of water
(c) A lot of waters
(d) No Improvement
Ans: (b) (a) A lot of/lots of: a large number or amount of somebody/ something. Here, A lot of water is the right usage.

Q19. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. In case no improvement is required choose No Improvement as your answer. The speech he gave was highly informative.
(a) deliver
(b) made
(c) give
(d) No Improvement
Ans: (b) Here, made is the right usage.

Q20. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. She is tall as me.
(a) as tall as I am
(b) tall like
(c) tall like me
(d) tall as I am
Ans: (a) Here, as tall as I am is the right usage.

Q21. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement Even though she was disliked by her inlaws at the beginning of her marriage, she did manage to win their hearts.
(a) win over their
(b) win over there
(c) win them over their
(d) No Improvement
Ans: (d) No improvement

Q22. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement. Many a pilgrim were hurt during the festival
(a) have been
(b) was
(c) have
(d) No Improvement
Ans: (b) Many a pilgrim (Singular Subject) will agree with Singular Verb i.e. was is the right usage.

Q23. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement. My uncle and mentor are helping me.
(a) mentor is
(b) mentors have
(c) mentors were
(d) No Improvement
Ans: (a) Here, Compound Subject (My uncle and mentor) shows Singular Subject. Hence, Singular Verb should be used. Here, mentor is is the right usage.

Q24. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement. You can’t avoid notifying the building while travelling.
(a) avoid to look
(b) avoid to noticing
(c) avoid noticing
(d) No Improvement
Ans: (c) (a) notice (V.): to see or hear something ; pay attention. notify (V.): inform. Here, avoid noticing is the right usage.

Q25. In the following question, a part of the sentence is printed in bold. Below are given alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is required, choose No Improvement. I am taking a book with me so that I’ll have something to read on the train.
(a) I will be something to read
(b) I’ll have something
(c) I have read
(d) No Improvement
Ans: (d) No Improvement.

Top
error: Content is protected !!