You are here
Home > QB Subjectwise > Part 086 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 086 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. Rani has completed her graduation from a reputed university last year.
(a) completed
(b) was completed
(c) No improvement
(d) had been completed
Ans:
(a) Here, Past Simple i.e. completed is the right usage.

Q2. The President of India administers the oath of office to the Council of Ministers.
(a) imposes the promise
(b) supervises the oath taking ceremony
(c) No improvement
(d) reads out the oath
Ans: (c) No improvement

Q3. Being a wet day, he stayed at home.
(a) Though
(b) As it was
(c) No improvement
(d) Since
Ans: (b) Here, Subject should come. Hence, It being a wet day/As it was is the right usage.

Q4. We’ve got a new big house.
(a) big new house
(b) house big new
(c) No improvement
(d) house new big
Ans: (a) Here, big new house is the right usage.

Q5. I shall write to you when I reach Agra.
(a) will write to you
(b) would write to you
(c) No improvement
(d) should write to you
Ans:
(c) No improvement

Q6. Either Kiran or Mala is sure to be chosen for the school debate team.
(a) Either Kiran or Mala are sure to
(b) Either Kiran nor Mala are sure to
(c) Either Kiran or Mala will
(d) No Improvement
Ans: (c) Here, Future simple i.e., Either Kiran or Mala will is the right usage.

Q7. Tom was standing besides the schoolhouse poster, when the ball rolled towards him.
(a) standing beside the schoolhouse poster
(b) stand besides the school house poster
(c) stood beside the schoolhouse poster
(d) No Improvement
Ans: (a) Besides = in addition to; Beside = by the side of Hence, standing beside the school–house poster is the right usage.

Q8. No sane person or government can tolerate terrorists of any degree or kind.
(a) terrorism of any degree or kind
(b) terrorise of any degree or kind
(c) torture of any degree or kind
(d) No Improvement
Ans: (a) Here, terrorism (Abstract Noun) of any degree or kind is the right usage.

Q9. Saibal has got an extensive to finish writing his thesis.
(a) an extended
(b) an extention
(c) an extension
(d) No Improvement
Ans: (c) Extension (Noun): an extra period of time. He has been granted an extension of the contract for another year. Here, an extension is the right usage

Q10. She stood by him under all conditions and undaunted by anything.
(a) without reserve
(b) without hesitation
(c) through thick and thin
(d) No Improvement
Ans: (c) Through thick and thin: even when there are problems or difficulties Here, through thick and thin is the right usage

Q11. Sheela was reprimanded by the school Marshall for coming lately to school.
(a) to school lately
(b) late to school
(c) to school later
(d) No Improvement
Ans: (b) Lately: recently; in the recent past. Late: after the expected or usual time. Here, late to school is the right usage.

Q12. Kunal looked very manliness in his police uniform.
(a) menliness
(b) manlike
(c) manly
(d) No Improvement
Ans: (c) Manly (Adjective): having the qualities or physical features that are expected in a man. Here, manly is the right usage.

Q13. The school was very cooperation when we made a documentary film there.
(a) very cooperator
(b) very cooperative
(c) very cooperated
(d) No Improvement
Ans: (b) Here, Adjective i.e., very co–operative is the right usage

Q14. “I would like to tell you about this my friend,” said John.
(a) this friend of mine
(b) the friend of mine
(c) this friend
(d) No Improvement
Ans: (a) This friend of mine: One of the friends. Here, this friend of mine is the right usage

Q15. The boat was drowned.
(a) was sunk
(b) was drown
(c) was sink
(d) No Improvement
Ans:
(d) No improvement

Q16. Either Kiran or Mala is sure to be chosen for the school debate team.
(a) Either Kiran or Mala are sure to
(b) Either Kiran nor Mala are sure to
(c) Either Kiran or Mala will
(d) No Improvement
Ans: (c) Here, Future Simple i.e., Either Kiran or Mala will is the right usage.

Q17. Tom was standing besides the schoolhouse poster, when the ball rolled towards him.
(a) standing beside the schoolhouse poster
(b) stand besides the school house poster
(c) stood beside the schoolhouse poster
(d) No Improvement
Ans: (a) besides (Prep.): in addition to beside (Prep.): by the side of Hence, standing beside the school–house poster is the right usage.

Q18. No sane person or government can tolerate terrorists of any degree or kind.
(a) terrorism of any degree or kind
(b) terrorise of any degree or kind
(c) torture of any degree or kind
(d) No Improvement
Ans: (a) Here, terrorism (Abstract Noun) of any degree or kind is the right usage.

Q19. Saibal has got an extensive to finish writing his thesis.
(a) an extended
(b) an extention
(c) an extension
(d) No Improvement
Ans: (c) extension (N.): an extra period of time. Look at the sentence: He has been granted an extension of the contract for another year. Hence, an extension is the right usage.

Q20. She stood by him under all conditions and undaunted by anything.
(a) without reserve
(b) without hesitation
(c) through thick and thin
(d) No Improvement
Ans: (c) through thick and thin (Id.): even when there are problems or difficulties Hence, through thick and thin is the right usage.

Q21. Sheela was reprimanded by the school Marshall for coming lately to school.
(a) to school lately
(b) late to school
(c) to school later
(d) No Improvement
Ans: (b) lately (Adv.): recently; in the recent past. late (Adv.): after the expected or usual time. Hence, late to School is the right usage.

Q22. Kunal looked very manliness in his police uniform.
(a) menliness
(b) manlike
(c) manly
(d) No Improvement
Ans: (c) manly (Adj.): having the qualities or physical features that are expected in a man. Here, manly is the right usage.

Q23. The school was very cooperation when we made a documentary film there.
(a) very cooperator
(b) very cooperative
(c) very cooperated
(d) No Improvement
Ans: (b) Here, Adjective i.e., very co–operative is the right usage.

Q24. “I would like to tell you about this my friend,” said John.
(a) this friend of mine
(b) the friend of mine
(c) this friend
(d) No Improvement
Ans: (a) this friend of mine: one of the friends. Here, this friend of mine is the right usage.

Q25. The boat was drowned.
(a) was sunk
(b) was drown
(c) was sink
(d) No Improvement
Ans:
(d) No improvement The right sentence is: The ship sank to the bottom of the sea.

Top
error: Content is protected !!