You are here
Home > QB Subjectwise > Part 085 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 085 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 085 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related word from the given alternatives.
Colour : Red : : Language : ?

(a) Grammar (b) English
(c) Lingual (d) History
Ans: (b)

Q2. Select the related numbers from the given alternatives:
121 : 12 :: 25 : ?

(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 8
Ans: (b)

Q3. If ‘×’ means ‘–’, ‘–’ means ‘÷’, ‘+’, means ‘×’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of the following expression ?
16 × 8 ÷ 4 – 3 + 9 = ?

(a) 10 (b) 19
(c) 20 (d) 9
Ans: (c)

Q4. (a) Ink (b) Paper
(c) Office (d) Pen

Ans: (c)

Q5. (a) Cringe (b) Crisp
(c) Brittle (d) Crunch

Ans: (a)

Q6. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 13 (b) 17
(c) 29 (d) 87
Ans: (d)

Q7. Find the wrong number in the given series ?
15] 28] 30] 39] 48

(a) 28 (b) 39
(c) 30 (d) 15
Ans: (a)

Q8. DETERMINATION
(a) DETENTION
(b) DESTINATION
(c) TERMINATE
(d) DOMINATE
Ans: (b)

Q9. a. Exhaust b. Night
c. Day d. Sleep
e. Work

(a) a, c, e, b, d (b) c, e, a, d, b
(c) c, e, a, b, d (d) c, e, b, a, d
Ans: (c)

Q10. Drop : Ocean : : Star : ?
(a) Sky (b) Shine
(c) Twinkle (d) Bright
Ans: (a)

Q11. Select the related word from the given alternatives :
Book : Pages : : Wall : ?

(a) SAND (b) CEMENT
(c) BRICKS (d) STONES
Ans: (c)

Q12. Select the related number from the given alternatives :
12 : 72 : : 13 : ?

(a) 31 (b) 84
(c) 100 (d) 78
Ans: (d)

Q13. If ‘×’ means ‘–’ , ‘–’ means ‘×’, ‘+’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’, then
(15– 10) ÷ (130 + 10) × 50 = ?

(a) 1800 (b) 113
(c) 2000 (d) 123
Ans: (b)

Q14. (a) Blind (b) Dumb
(c) Deaf (d) Idiot

Ans: (d)

Q15. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Peninsula (b) Island
(c) Bay (d) Cape
Ans: (c)

Q16. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 36 – 48 (b) 56 – 44
(c) 78 – 66 (d) 33 – 64
Ans: (d)

Q17. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be?
(a) Day after tomorrow
(b) Today (c) Tomorrow
(d) Two days after today
Ans: (c)

Q18. TRANSFORM
(a) RANSOM (b) ROAM
(c) FORT (d) TRAIN
Ans: (d)

Q19. a. Study b. Books
c. Examination
d. Student e. Result

(a) d, b, c, a, b (b) d, b, a, c, e
(c) b, a, d, c, e (d) b, c, a, d, e
Ans: (b)

Q20. Pulp : Paper : : Hemp : ?
(a) Rope (b) Cotton
(c) Yarn (d) Baskets
Ans: (a)

Q21. Given set : (3, 18, 36)
(a) (2, 10, 16) (b) (12, 72, 96)
(c) (4, 24, 48) (d) (6, 42, 48)
Ans: (c)

Q22. A Z B Y : C X D W : : in English V F U : ?
(a) G T H S (b) G H T S
(c) G S T H (d) T G S H
Ans: (a)

Q23. In a certain code 0, 1, 2 …… 9 is coded as a,b,c…….., j then find baf ÷ bf × d
(a) cb (b) d
(c) df (d) be
Ans: (a)

Q24. (a)Sari (b) Frock
(c) Skirt (d) Turban

Ans: (d)

Q25. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Highlighter (b) Pen
(c) Paper (d) Marker

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!