You are here
Home > QB Subjectwise > Part 085 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 085 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The criminal was hung to death.
(a) hunged
(b) hang
(c) No improvement
(d) hanged
Ans: (d) hang (Verb): to kill somebody as per law. hang →hanged (Past) →hanged (Past Participle) hang (V.): to attach something, or to be attached, at the top so that the lower part is free/loose hang →hung (Past) →hung (Past Part.) Here, hanged is the right usage.

Q2. What does agonise me most is not this criticism, but the trivial reason behind it.
(a) No improvement
(b) most agonising me
(c) agonises me most
(d) most agonised me
Ans: (c) The sentence implies a Present Situation, so, agonises me most (Simple Present Tense) is the right usage.

Q3. They have not and cannot be in the good books of the coach because they lack discipline.
(a) No improvement
(b) have not been and can never be
(c) have not and can never be
(d) have not and can never been
Ans: (b) Here, been should follow haven’t. past event is implied and the same is likely to happen in future too. He has never cheated and can never cheat a person. Hence, have not been and can never be is the right usage.

Q4. The Louvre, a museum known to everyone in the world, is in Paris.
(a) a world–renowned museum
(b) No improvement
(c) a globally known museum
(d) a world–famous museum
Ans: (d) World – famous: known all over the world. Hence, a worldfamous museum is the right usage.

Q5. The sun will not rise before an hour.
(a) arise in an hour
(b) rise in an hour
(c) rises for an hour
(d) No improvement
Ans: (b) in (Prep.): after a particular length of time ; during a period of time. Hence, rise in an hour is the right usage. It will be ready in a week’s time. I am getting forgetful in my old age.

Q6. Heartfelt prayers to God will always have expected results.
(a) have amazing results
(b) No improvement
(c) have good results
(d) have desired results
Ans:
(d) desired result: having a wishful result Hence, have desired results is the right usage.

Q7. The museum’s collection includes artefacts dated back to prehistoric times.
(a) date back to
(b) No improvement.
(c) dating back to
(d) date backs to
Ans: (c) Date from/back to: to have existed since a particular time in the past. Dated: old fashioned. Here, dating back to is the right usage.

Q8. He said, ‘Let the show begins
(a) ‘Let the show to begin’
(b) ‘Let’s the show begin’
(c) ‘Let the show begin’
(d) No improvement.
Ans: (c) Structure of the sentence: Let + Object + to + V1 (Plural). Hence, ‘Let the show begin’ is the right usage.

Q9. I’m really sorry but I haven’t got much money myself.
(a) I’m really sorry but I have very few money myself.
(b) No improvement.
(c) I’m really sorry I have lesser money myself.
(d) I’m really sorry but I not have much money myself.
Ans: (b) No improvement

Q10. Both of them are good, but this is the best of the two.
(a) No improvement
(b) better
(c) much better
(d) good
Ans:
(b) For comparison between two things Comparative Degree should be used. Hence, better is the right usage.

Q11. How many country are there in Europe ?
(a) countries are their in
(b) country are there on
(c) countries are there in
(d) No improvement
Ans: (c) How many is followed by Plural Noun/Pronoun. Hence, countries are there in is the right usage.

Q12. We stayed in Mumbai in five days.
(a) with (b) for
(c) at (d) No improvement
Ans: (b) To show period of time for should be used. Hence, for (Prep.) is the right usage.

Q13. The medicine must be take by you.
(a) takes (b) taken
(c) taking (d) No improvement
Ans: (b) Must be is followed by V3 i.e. taken. Hence, taken is the right usage.

Q14. The Sutlej has changed its path.
(a) journey (b) course
(c) line (d) No improvement
Ans:
(b) Course: a direction or route followed by a ship or an aircraft or a river. Here, course is the right usage.

Q15. She is willing to help you.
(a) wilful (b) willingly
(c) wilfully (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q16. Being ill, he came to work.
(a) He came to work and fell ill
(b) Despite coming to work, he was ill
(c) Inspite of being ill, he came to work
(d) No improvement
Ans: (c) In spite of being ill/his illness, he came to work is the right sentence.

Q17. She had realized that she had seen him before.
(a) had been realized
(b) realized
(c) has realized
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Past Simple i.e. realized is the right usage.

Q18. Hundreds of children are deaf born every year.
(a) deaf are born every
(b) every born are deaf
(c) are born deaf every
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, are born deaf every is the right usage. Bear Bore Born (Past Participle)

Q19. It is not difficult to forgive someone who says sorry.
(a) is apologising
(b) is asking sorry
(c) No Improvement
(d) apologises
Ans: (d) Apologise: to say that you are sorry for doing something wrong. Here, aplogises is the right usage.

Q20. A greedy man always hankers after money.
(a) wanted
(b) greeds after
(c) No Improvement
(d) runs after
Ans: (c) No improvement Hanker after: to have a strong desire for something.

Q21. Ours is a joined family.
(a) joint
(b) jointed
(c) No Improvement
(d) join
Ans: (a) Here, joint (Adjective) is the right usage. Joint = involving two or more people together.

Q22. Be quick otherwise you would miss the train.
(a) otherwise you could have
(b) No Improvement
(c) otherwise you will
(d) otherwise you will have
Ans:
(c) As the structure suggests, Future Simple should be used here. Hence, otherwise you will is the right usage.

Q23. The terrorist as well as his accomplices was killed in the encounter.
(a) have been killed
(b) No improvement
(c) were killed
(d) was being killed
Ans: (b) No improvement When we use as well as, Verb agrees according to the number/person of the first subject.

Q24. The Councillor behaves as if he is the Chief Minister.
(a) has been
(b) were
(c) No improvement
(d) was
Ans: (b) As if is followed by Plural Verb (Past). Hence, were is the right usage.

Q25. Inspite of age he is my senior.
(a) He is my senior, in keeping with his age.
(b) He is my senior in regard of his age.
(c) No improvement
(d) In respect of age, he is my senior.
Ans: (d) In respect of: connecting A writ was served on the firm in respect of their unpaid bill. In respect of age, he is my senior is the right sentence.

Top
error: Content is protected !!