You are here
Home > QB Subjectwise > Part 084 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 084 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 084 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. OPERATION
(a) CAPTION (b) ROTATION
(c) OPTION (d) NATION
Ans: (c)

Q2. 1. Complicate 2. Complicity
3. Complication 4. Compliant

(a) 2, 1, 3, 4 (b) 4, 2, 3, 1
(c) 4, 1, 3, 2 (d) 4, 2, 1, 3
Ans: (c)

Q3. Mother : Child : : Cloud : ?
(a) Shine (b) Water
(c) Rain (d) Weather
Ans: (c)

Q4. Many – Germany : : Land – ?
(a) Plants (b) Ireland
(c) Land – Lord (d) Landscape
Ans: (b)

Q5. 6 : 34 : : 9 : ?
(a) 36 (b) 45
(c) 81 (d) 79
Ans: (d)

Q6. Select the related letters from the given alternatives:
RIGT : WDBY :: FUSH : ?

(a) PKJQ (b) BYWD
(c) DXWB (d) QKJR
Ans: (b)

Q7. (a) Sociologist (b) Economist
(c) Neurologist (d) Educationist

Ans: (c)

Q8. (a) Tulip (b) Lotus
(c) Marigold (d) Rose

Ans: (b)

Q9. (a) 34–30 (b) 44–31
(c) 61–12 (d) 25–21

Ans: (b)

Q10. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) ACEG (b) KMNP
(c) HJLN (d) TVXZ
Ans: (b)

Q11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
TU, DE, NO, ?

(a) PQ (b) FG
(c) XY (d) VW
Ans: (c)

Q12. Arrange these letters of each group to make a meaningful word and then find the odd one out.
(a) VEENS (b) VIDEID
(c) ORFU (d) GHIET
Ans: (b)

Q13. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Fraudulent 2. Fraught
3. Fraternity 4. Franchise
5. Frantic

(a) 5,4,1,2,3 (b) 4,5,3,1,2
(c) 4,3,5,1,2 (d) 3,4,5,2,1
Ans: (b)

Q14. West : North – East :: South?
(a) North-West (b) South East
(c) North (d) East
Ans: (a)

Q15. Fan : Wings :: Wheel : ?
(a) Cars (b) Air
(c) Spokes (d) Round
Ans: (c)

Q16. 4 : 20 : : 6 : ?
(a) 36 (b) 12
(c) 8 (d) 42
Ans: (d)

Q17. Select the related letters from the given alternatives :
ADFG : KNPQ :: DGIJ : ?

(a) NORS (b) NPQS
(c) NQST (d) NQTU
Ans: (c)

Q18. (a) Newspaper (b) Press
(c) Edition (d) Audition

Ans: (d)

Q19. (a) Triangle (b) Cone
(c) Rectangle (d) Circle

Ans: (b)

Q20. (a) 49 (b) 36
(c) 65 (d) 100

Ans: (c)

Q21. Find out the odd letters from the given alternatives :
(a) WZ (b) FG
(c) UX (d) OR
Ans: (b)

Q22. ARCHITECTURE
(a) LECTURE (b) UREA
(c) CHILDREN (d) TENT
Ans: (b)

Q23. a. House b. Road
c. Room d. Hemlet
e. District

(a) c, b, a, d, e (b) c, a, d, b, e
(c) c, a, b, d, e (d) c, a, b, e, d
Ans: (c)

Q24. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Modicum
2. Modal
3. Mode
4. Modifier

(a) 2,3,1,4
(b) 2,3,4,1
(c) 3,2,1,4
(d) 3,2,4,1
Ans: (a)

Q25. Ecstasy : Gloom : : ?
(a) Congratulations : Occasion
(b) Diligent : Successful
(c) Measure : Scale
(d)Humiliation : Exaltation
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!