You are here
Home > QB Subjectwise > Part 084 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 084 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I stayed at Henry house for a week.
(a) Henry’s home
(b) Henry’s
(c) Henry home
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Possessive case should be used. Hence, Henry’s home is the right usage.

Q2. The warden told the boys to quickly clean their rooms.
(a) clean their rooms hastily
(b) clean their rooms quickly
(c) cleanse their rooms quickly
(d) No improvement
Ans: (b) It is position of Adverb related error. He replied to my letter very quickly. Hence, clean their rooms quickly is the right usage.

Q3. I needn’t get up early tomorrow, shouldn’t I ?
(a) don’t I ? (b) do I ?
(c) need I ? (d) No improvement
Ans:
(b) Here the sentence is negative. Hence, question tag should be affirmative. Question Tags are made with Auxiliaries. Here, there is no Aux., hence, do I will be used. Statements without Aux. use do, does, did in Question Tags Hence, do I ? is the right usage.

Q4. Covering thirty kilometres in thirty minutes are not a great distance using a brand new car.
(a) aren’t a great distance
(b) is no distance
(c) No improvement
(d) is not a great distance
Ans: (d) It is a measure of certain distance/time. Hence, Singular Verb should be used. Hence, is not a great distance is the right usage.

Q5. Years ago, I met a man which was President and Chairman of the board of a company.
(a) whom
(b) No improvement
(c) who
(d) whose
Ans: (c) For a person, Relative Pronounwho should be used. Hence, who is the right usage.

Q6. Where are you coming from ?
(a) No improvement
(b) do you come from
(c) were you from
(d) you are coming from
Ans:
(a) No improvement

Q7. Journalism and medicine would be two of his career options.
(a) No improvement
(b) could be
(c) will be
(d) might be
Ans: (d) Might is used when showing that something is or was possible. Hence, might be is the right usage.

Q8. No economist can accurately foresee whether tax will go up or down.
(a) expect
(b) anticipate
(c) No improvement
(d) obviate
Ans: (b) anticipate (V.): to see what might happen in the future. Here, anticipate is the right usage.

Q9. One should keep their word.
(a) one’s
(b) his
(c) everyone’s
(d) No improvement
Ans:
(a) The Possessive Case of one is one’s. Hence, one’s is the right usage.

Q10. Many a man have died of cancer.
(a) No improvement
(b) have died from
(c) have been dying of
(d) has died of
Ans: (d) Many a man is a Singular Subject. Hence, Singular Verb i.e. has died of is the right usage.

Q11. I want to admit in a university in the US.
(a) go (b) enter
(c) enrol (d) No improvement
Ans: (c) enrol (V.): to arrange for yourself/for somebody else to officially join a course, school, etc. admit (V.): allow to enter/join Hence, enrol will be used in place of admit.

Q12. He was a failure at art but his last piece was so beautiful that no one could believe he had painted it.
(a) breath taking enough to be unreal.
(b) indeed a masterpiece
(c) very realistic and unbelievable.
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q13. This matter admits no excuse.
(a) admits for
(b) No improvement
(c) admits of
(d) admits to
Ans: (c) admit of (Phr.V.): to show that something is possible as a solution, an explanation, etc. admits (V.): to accept truth admit to (Phr. V.): to confess something to someone Here, admits of is the right usage.

Q14. I was greatly shocked by the most ruthless murder.
(a) gruesome
(b) shocking
(c) loathsome
(d) No improvement
Ans: (a) gruesome (Adjective): very unpleasant and filling you with horror (of death injury) ruthless (Adj.): hard and cruel (of people or their behaviour) loathsome (Adj.): extremely unpleasant ; disgusting Hence, gruesome is the right usage.

Q15. She is annoying that her father had not accepted her suggestion.
(a) was to annoy
(b) had to annoy
(c) No improvement
(d) was annoyed
Ans: (d) Here, Past Perfect Tense has been used. When both the events happen in the Past, the first event takes Past Per. T. and the second event takes Simple Past Tense Hence, was annoyed is the right usage.

Q16. If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before going to bed.
(a) If the room was brighter
(b) If the room are brighter
(c) Had the room been brighter
(d) No improvement
Ans: (c) Had the room been brighter, Shweta would have been able to read for a while before bedtime is the right sentence.

Q17. He has composed a beautiful song.
(a) penned
(b) written
(c) jotted down
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement.

Q18. The old car thumped along over the stony road.
(a) creaked (b) crawled
(c) chugged (d) No improvement
Ans: (d) No improvement thumped (V.): to hit somebody/something hard creaked (V.): sound made by a door when it is opened/ sound made by wooden floor when you step on it crawled (V.): to move forward very slowly chugged (V.): to move by making the sound of an engine running slowly

Q19. No sooner had he reaching the station than the train began to move.
(a) No sooner had he reach the station than the train begins to move.
(b) No sooner did he reaching the station than the train began to move.
(c) No sooner had he reached the station than the train began to move.
(d) No improvement
Ans: (c) The structure is: No sooner did he reach ….. No sooner had he reached…. In this case, no sooner is used to talk about something that happens immediately after something else. Hence, Past Per. Tense – had reached is the right usage.

Q20. My father has been advised to reduce smoking.
(a) cut down
(b) No improvement
(c) lower down
(d) reduce down
Ans: (a) cut down: to reduce the size, amount or number of something. cut down (Phr. V.) is the correct replacement for reduce (V.) The doctor told him to cut down on his drinking. I won’t have a cigarette, thanksI am trying to cut down.

Q21. Sincerity is always appreciated.
(a) enhanced
(b) enjoyed
(c) waited
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q22. Listen attention to what I say.
(a) attentively
(b) attend
(c) attentive
(d) No improvement
Ans: (a) To modify a Verb, anAdverb is used i.e. attentively is the right usage.

Q23. My sister does not know whether tomorrow can be a holiday for her.
(a) whether tomorrow is a holiday to her
(b) whether tomorrow will be a holiday for her
(c) No improvement
(d) whether tomorrow is a holiday for her.
Ans: (d) whether tomorrow is a holiday for her is the right usage.

Q24. Honesty is more superior than riches.
(a) far superior than
(b) No improvement
(c) more superior to
(d) superior to
Ans: (d) superior (Adj.): better in quality than somebody/ something else. Superior, inferior, senior, junior, etc. (Adj.) take to (Prep.) This model is technically superior to its competitors. Hence, superior to is the right usage.

Q25. A hand pump is very easy to work and it can be fitted in every house.
(a) No improvement
(b) can be fits
(c) could be fitting
(d) can be fitting
Ans: (a) No improvement.

Top
error: Content is protected !!