You are here
Home > QB Subjectwise > Part 083 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 083 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 083 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation.
4 * 6 * 6 * 2 * 20

(a) + ÷ = ÷ (b) × – + =
(c) + – = ÷ (d) – + = ÷
Ans: (b)

Q2. (a) Animal (b) Othello
(c) Noun (d) Madam

Ans: (c)

Q3. (a) 2010 (b) 2011
(c) 2012 (d) 2013

Ans: (c)

Q4. (a) FIJL (b) RUVX
(c) DGHJ (d) NPQS

Ans: (d)

Q5. KEC, LFD, MGE, NHF, ?
(a) OIF (b) OIG
(c) PHG (d) NIG
Ans: (b)

Q6. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
CIRCUMSTANCES

(a) DISTANCE (b) STANCE
(c) MUSIC (d) CIRCUS
Ans: (a)

Q7. Which one of the following words will come fourth in the Dictionary?
Propriety, Proposition, Prosecute, Proposal, Prosody.

(a) Proposition (b) Prosody
(c) Proposal (d) Prosecute
Ans: (d)

Q8. Hooghly : Jute : : Ahmedabad : ?
(a) Cotton (b) Coffee
(c) Tea (d) Wheat
Ans: (a)

Q9. 7 : 45 : : 5 : ?
(a) 20 (b) 30
(c) 33 (d) 43
Ans: (c)

Q10. MOUSE : KPSTC : : LIGHT : ?
(a) MJHIU (b) MGHFU
(c) JGEFR (d) JJEIR
Ans: (d)

Q11. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation :
13 * 12 * 5 * 4

(a) = – + (b) = + –
(c) + – = (d) – = +
Ans: (b)

Q12. (a) Right to Equality
(b) Right to Freedom of Religion
(c) Right to Study
(d) Right against Exploitation

Ans: (c)

Q13. (a) 1942 (b) 1937
(c) 1935 (d) 1925

Ans: (a)

Q14. (a) GFHJ (b) CBEF
(c) EDGH (d) IHKL

Ans: (a)

Q15. AC, FH, K__, PR, UW
(a) L (b) J
(c) M (d) N
Ans: (c)

Q16. INTELLIGENCE
(a) INTEGER (b) INTERVAL
(c) LEGEND (d) NEGLECT
Ans: (d)

Q17. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Admire 2. Addition
3. Addict 4. Admission
5. Adult

(a) 1, 3, 2, 4, 5 (b) 3, 2, 1, 4, 5
(c) 5, 4, 1, 2, 3 (d) 2, 3, 1, 5, 4
Ans: (b)

Q18. Play : Actor : : Concert : ?
(a) Percussion(b) Symphony
(c) Musician (d) Piano
Ans: (c)

Q19. 600 : 2000 : : ? : 9000
(a) 3000 (b) 3600
(c) 5400 (d) 5600
Ans: (b)

Q20. MIKE : OGMC : : CIAD : ?
(a) EGCB (b) EICB
(c) AJCF (d) ENCF
Ans: (a)

Q21. Which of the following interchange of sign would make the given equation correct ?
(20 – 4) × 4 + 16 = 36

(a) + and – (b) 5 and 5
(c) 16 and 6 (d) ÷ and +
Ans: (d)

Q22. (a) Hill Myna
(b) House Sparrow
(c) Emerald Dove
(d) Imperial Eagle

Ans: (b)

Q23. (a) 36 (b) 96
(c) 16 (d) 80

Ans: (a)

Q24. (a) LNP (b) MOQ
(c) BDE (d) EGI

Ans: (c)

Q25. Z, X, V, T, R, ?, N
(a) P (b) Q
(c) S (d) O
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!