You are here
Home > QB Subjectwise > Part 082 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 082 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 082 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
PORTFOLIO
(a) RIFT (b) ROOF
(c) FORT (d) PORTICO
Ans: (d)

Q2. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Orange 2. Indigo
3. Red 4. Blue
5. Green 6. Yellow
7. Violet

(a) 7, 2, 4, 5, 6, 1, 3
(b) 7, 2, 4, 6, 5, 1, 3
(c) 7, 2, 6, 4, 5, 1, 3
(d) 7, 2, 6, 4, 1, 5, 3
Ans: (a)

Q3. Son : Nephew : : Daughter : ?
(a) Niece (b) Sister-in-law
(c) Sister (d) Mother
Ans: (a)

Q4. 423 : 657 : : 534 : ?
(a) 678 (b) 867
(c) 768 (d) 876
Ans: (c)

Q5. DumB : BonD : : RusT: ?
(a) MOst (b) TeNt
(c) PaTH (d) WorK
Ans: (d)

Q6. 3 × 5 × 7 × 2 = 24, 2 × 4 × 6 × 8 = 22, 4 × 4 × 8 × 9 = ?
(a) 33 (b) 25
(c) 144 (d) 1152
Ans: (a)

Q7. (a) Cholera (b) AIDS
(c) Cancer (d) Health

Ans: (d)

Q8. (a) 10 – 60 (b) 30 – 90
(c) 40 – 240 (d) 20 – 120

Ans: (b)

Q9. (a)XRMKL (b)XRMIF
(c) XRNLJ (d)XSNLJ

Ans: (b)

Q10. AB, DC, EF, HG, IJ, LK. ?
(a) LM (b) NM
(c) MN (d) ML
Ans: (c)

Q11. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
‘BOOKBINDING’
(a) DINING (b) BONDING
(c) DOING (d) DIGGING
Ans: (d)

Q12. 1. Book 2. Pulp
3. Timber
4. Jungle (Forest)
5. Paper

(a) 3, 2, 5, 1, 4 (b) 2, 5, 1, 4, 3
(c) 4, 3, 2, 5, 1 (d) 5, 4, 3, 1, 2
Ans: (c)

Q13. Coal : Black diamond : : Petroleum : _?_
(a) Solid gold (b) Black gold
(c) Liquid gold(d) White gold
Ans: (c)

Q14. 13 : 5 : : 32 : ?
(a) 24 (b) 37
(c) 45 (d) 56
Ans: (a)

Q15. ABCD : WXYZ : : EFGH : ?
(a) STUV (b) STOU
(c) STUE (d) TSUV
Ans: (a)

Q16. A certain system is followed to solve the problem . Accordingly find out the correct answer from the alternatives for the unsolved equation.
7 × 4 × 9 = 479 9 × 5 × 2 = 592 6 × 9 × 5 = 965 8 × 6 × 2 = ?

(a) 286 (b) 682
(c) 628 (d) 268
Ans: (b)

Q17. (a) SpiceJet (b) Kingfisher
(c) Air India (d) Indigo

Ans: (c)

Q18. (a) 8 – 64 (b) 6 – 36
(c) 9 – 81 (d) 7 – 50

Ans: (d)

Q19. (a) CDFE (b) JKLM
(c) STVU (d) WXZY

Ans: (b)

Q20. AD, EH, IL, ? , QT
(a) LM (b) MN
(c) MP (d) OM
Ans: (c)

Q21. AUTOBIOGRAPHY
(a) TROOP (b) BRIGHT
(c) GRAPHIC (d) TROPHY
Ans: (c)

Q22. Which word will appear third in the dictionary order?
(a) Sentimentalize
(b) Sententious
(c) Sentimentally
(d) Sentinel
Ans: (c)

Q23. AUTHOR : BOOK : TAILOR : ?
(a) CLOTH (b) SHIRT
(c) MERCHANT (d) STITCHING
Ans: (b)

Q24. 6 : 21 : : 3 : ?
(a) 28 (b) 18
(c) 61 (d) 32
Ans: (c)

Q25. EFG : IJK : : MNO : ?
(a) PQR (b) OPQ
(c)QRS (d) NOP
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!