You are here
Home > QB Subjectwise > Part 082 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 082 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. She said that she was glad to be here that evening.
(a) to ome here
(b) to be there
(c) to have been here
(d) No improvement
Ans:
(b) Hence, to be there is the right usage.

Q2. If I will get an opportunity, I shall attend the seminar.
(a) get
(b) got
(c) No Improvement
(d) shall get
Ans: (a) Simple Present is used in Conditional Sentences to show future time. Hence, If I get an opportunity is the right usage.

Q3. Both the teams played the game fairly.
(a) No Improvement
(b) played a fair game
(c) played fairly the game
(d) fairly played the game
Ans: (b) Here, played a fair (Adjective) game is the right usage.

Q4. She could not help but laugh.
(a) but laughing
(b) laughter
(c) No Improvement
(d) laughing
Ans: (c) No Improvement

Q5. We met yesterday, haven’t we ?
(a) didn’t we ?
(b) No Improvement
(c) hadn’t we ?
(d) isn’t it ?
Ans: (a) The sentence is in Past Simple (affirmative). Question tag should be negative and in Simple past tense. Hence, didn’t we ? is the right usage.

Q6. I took my mother some grapes when she was in hospital.
(a) I took for my mother some grapes.
(b) I brought my mother some grapes
(c) I took some grapes for my mother
(d) No Improvement
Ans: (c) It is position of words related error. I took some grapes for my mother is the right sentence.

Q7. The others shook their heads and made vague noises of approval.
(a) hung
(b) turned around
(c) No Improvement
(d) nodded
Ans: (d) Nod: to move your head. If you nod your head, you move your head up and down to show agreement. Here, nodded is the right usage.

Q8. She insisted on she was innocent.
(a) insisted on that
(b) No Improvement
(c) insisted that
(d) insisted with
Ans: (c) She insisted on her being innocent. She insisted that she was innocent is the right sentence

Q9. The world is being faced with a crisis
(a) confronted
(b) in front of
(c) No Improvement
(d) facing
Ans: (d) Here, Present Progressive (Active) should be used, not Passive Voice. Hence, facing will replace being faced with

Q10. You must endure what you cannot cure.
(a) accept (b) suffer
(c) prevail (d) No Improvement
Ans: (d) No Improvement

Q11. He does not laugh, nor he smiles.
(a) nor he does smile
(b) neither he does smile
(c) nor does he smile
(d) No Improvement
Ans:
(c) As the structure suggests, nor does he smile is the right usage.

Q12. I was struck by his singular appearance.
(a) struck by his single appearance
(b) struck by how he singularly appears
(c) No Improvement
(d) had stricken his single appearance
Ans: (c) No Improvement

Q13. The blue whale was thriving in all of the world’s oceans until the turn of the century, at which time they became hunted to the point of extinction.
(a) The blue whale was thriving in all of the world’s oceans up until the turn of the century
(b) At the turn of the century, blue whales were thriving in all of the world’s oceans.
(c) Blue whales were thriving in all of the world’s oceans until the turn of the century
(d) No Improvement
Ans: (c) Blue whales were thriving in all of the world’s oceans until the turn of the century is the right usage.

Q14. We have been retracing our steps to the log cabin ten minutes ago.
(a) will be retracing
(b) have to retrace
(c) had to retrace
(d) No Improvement
Ans: (c) The sentence shows past time as ago has been used. Hence, had to retrace is the right usage.

Q15. I hope you will be able to steer ahead of the antisocial elements.
(a) steer clear
(b) steer free
(c) steer out
(d) No Improvement
Ans: (a) Keep/stay/steer clear: to avoid a person or thing because it may cause problems. Hence, steer clear is the right usage.

Q16. He bowed down at the altar.
(a) next to the altar
(b) No Improvement
(c) before the altar
(d) infront of the altar
Ans: (c) At the altar: because of something that you think is worth suffering for. Hence, before the altar is the right usage.

Q17. They were being commanded to wait till the signal was given.
(a) commanded
(b) command
(c) given command
(d) No Improvement
Ans: (a) Here, Past Simple (Passive)-commanded is the right usage.

Q18. River Damodar in West Bengal carry the effluents from the Durgapur Industrial complex for miles.
(a) No Improvement
(b) carries the effluents
(c) carries the effluence
(d) carried the effluents
Ans: (b) Here, Subject (River Damodar) is Singular. Hence, carries the effluents is the right usage.

Q19. The climate of Shillong is somewhat like Kohima.
(a) as Kohima
(b) as Kohima’s
(c) No Improvement
(d) like Kohima’s
Ans: (d) Here, Possessive i.e. like Kohima’s is the right usage. Climate can be compared with climate, not a city.

Q20. John decided to go to the Advocate General to clear his name of the accusation.
(a) to clean his name
(b) to cleared his name
(c) to wash his name
(d) No Improvement
Ans: (d) No Improvement

Q21. He could not be able to think logically because of his illness.
(a) was not able
(b) No Improvement
(c) cannot be able
(d) can be unable
Ans:
(a) Here, He was not able is the right usage.

Q22. He only married her for her money.
(a) He married her for her money only.
(b) He married her only for her money.
(c) No improvement
(d) Only for her money he married her.
Ans: (b) It is position related error. He only married her: He did nothing but married. He married her only for money: He married her to take money and nothing else. Hence, He married her only for her money is the right usage.

Q23. Please send the letter on the address given below.
(a) to
(b) No improvement
(c) at
(d) upon
Ans: (c) It is Preposition related error. at (Prep.) is the right usage.

Q24. The two thieves distributed the loot between themselves.
(a) with themselves
(b) amongst themselves
(c) among themselves
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q25. The equipment were faulty.
(a) equipment were
(b) equipments are
(c) equipment was
(d) No improvement
Ans: (c) Singular Subject agrees with a Singular Verb. Equipment is an Uncountable Noun. The Plural of equipment is equipment. Hence, Singular Verb – was is the right usage.

Top
error: Content is protected !!