You are here
Home > QB Subjectwise > Part 081 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 081 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 081 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. What will be the correct mathematical signs that can be inserted in the following?
4_6_2_4_8 = 16

(a) – × + ÷ (b) ÷ + × –
(c) + ÷ – × (d) × ÷ – +
Ans: (d)

Q2. (a) Rose (b) Jasmine
(c) Lily (d) Lotus

Ans: (d)

Q3. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Rival (b) Opponent
(c) Foe (d) Ally
Ans: (d)

Q4. (a) GECA (b) PNLJ
(c) VUSQ (d) TRPN

Ans: (c)

Q5. Kamala would like to complete all her home-work before 10.00 p.m.
in order to watch an important TV programme. She has 40 minutes assignment in each of her five prepared subjects. What is the latest time at which she can start and still complete her home-work in the time for the programme?

(a) 6 : 40 p.m. (b) 6 : 30 p.m.
(c) 7 : 10 p.m. (d) 7 : 20 p.m.
Ans: (a)

Q6. LAUGHTER
(a) GATE (b) RATE
(c) HATE (d) GRUNT
Ans: (d)

Q7. A. Yearly B. Fortnightly
C. Monthly D. Daily
E. Weekly

(a) E, B, C, D, A
(b) D, E, B, C, A
(c) B, E, D, C, A
(d) A, D, E, C, B
Ans: (b)

Q8. Insect : Bee : : Mammal : ?
(a) Man (b) Fish
(c) Bird (d) Snake
Ans: (a)

Q9. Given set is : (12, 18, 24)
(a) (6, 12, 30) (b) (5, 15, 10)
(c) (10, 16, 18) (d) (8, 12, 16)
Ans: (d)

Q10.
ABC/F:BCD/I::CDE/L:?
(a) DEF O
(b) DEF N
(c) EDF O
(d) DEF M

Ans: (a)

Q11. A stands for ‘addition’, B for ‘subtraction’, C for ‘division’, D for ‘multiplication’, in English for ‘less than’, F for ‘greater than’ and G for ‘equal to’.
Out of the alternatives only one expression is correct according to the letter symbols. Identify that.

(a) 18 C 2 A 4 B 6 G 9
(b) 6 D 4 B 12 A 4 C 2 F 18
(c) 10 C 2 D 4 B 6 in English 12
(d) 9 A 7 B 4 C 2 G 14
Ans: (d)

Q12. (a) Pilot (b) Passenger
(c) Driver (d) Sailor

Ans: (b)

Q13. (a) 44 (b) 66
(c) 132 (d) 300

Ans: (d)

Q14. (a) RNMP (b) JFEH
(c) RPOQ (d) HDCF

Ans: (c)

Q15. ADH, DGK, GJN, ?
(a) ORV (b) JMP
(c) JLM (d) JMQ
Ans: (d)

Q16. DISINTEGRATION
(a) SIGNATURE
(b) INTERN
(c) SINGER
(d) INTERROGATE
Ans: (a)

Q17. a. Child b. Profession
c. Marriage d. Infant
e. Education

(a) a, c, e, b, d (b) b, a, d, c, e
(c) d, a, e, b, c (d) e, d, a, c, b
Ans: (c)

Q18. Volcano : Lava : : Fire : ?
(a) Heat (b) Light
(c) Smoke (d) Ashes
Ans: (d)

Q19. 25 : 37 : : 49 : ?
(a) 41 (b) 65
(c) 56 (d) 60
Ans: (b)

Q20. BCDE : LMNO : :FGHI : ?
(a) RSTU (b) JKLM
(c)HIJK (d) PQRS
Ans: (d)

Q21. If A denotes ‘+’, B denotes ‘–’, C denotes ‘×’ and D denotes ‘÷’, then which of the following statement is true?
(a) 8B6D2A4C3 = 15
(b) 8A8B8C8 = – 48
(c) 9C9B9D9A9 = 17
(d) 3A3B3C3A3D3 = 4
Ans: (b)

Q22. (a) March (b)April
(c) August (d)December

Ans: (b)

Q23. (a) 120 – 560 (b) 91 – 299
(c) 78 –169 (d) 104 – 429

Ans: (a)

Q24. (a)HGDC (b)XWTS
(c)BAZY (d)POLK

Ans: (c)

Q25. G, I, L, P, ?
(a) in English (b) U
(c) O (d) X
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!