You are here
Home > QB Subjectwise > Part 081 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 081 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The chickens in his farm are fatted up nicely.
(a) are fattened
(b) are fattening
(c) are fattying
(d) No improvement
Ans:
(a) fatten: to make or become fatter. Here, are fattened is the right usage.

Q2. The university asked him to return back the funds allotted for the project.
(a) No improvement
(b) to bring back the funds
(c) to settle the funds
(d) to return the funds
Ans: (d) return (V.): bring/give back. I had to return some books to the library. The use of back with return is incorrect. Here, to return the funds is the right usage.

Q3. He learnt the lesson with great care.
(a) carefully
(b) carelessly
(c) with care
(d) No improvement
Ans: (a) carefully (Adverb): attentively Here, carefully is the right usage.

Q4. No one cared for the boy after his father died.
(a) cared for the boy since his father died
(b) No improvement
(c) took the boy for care after his father’s death
(d) took care of the boy after his father died
Ans: (d) take care of (Id.): to care for somebody. Here, took care of the boy after his father died is the right usage.

Q5. He insisted to go with me.
(a) insisted upon going
(b) agreed to go
(c) No improvement
(d) insisted that he should go
Ans: (a) insist on/upon something (V.): to demand something and refuse to be persuaded to accept anything else. Gerund (- ing form) will be used with insist Hence, insisted upon going is the right usage.

Q6. The hawk said that the pigeons and dove are meat birds.
(a) No improvement
(b) meek birds
(c) meet birds
(d) weak birds
Ans:
(b) meek (Adj.): quiet, gentle Here, meek birds is the right usage.

Q7. The second pigeon flew just as the first pigeon had flown.
(a) No improvement
(b) one had done
(c) one had flown away
(d) had done
Ans: (b) The repetition of pigeon is not proper. Hence, one had done is the right usage.

Q8. The old man has acquired experience through age.
(a) No improvement
(b) developed experience
(c) experienced
(d) got experience
Ans: (a) acquire (V.): to gain something by your own efforts, ability or behaviour. He gained valuable experience whilst working on the project.

Q9. Water and soil pollutants find their entry into the body through ingestion of contaminated water or food.
(a) No improvement
(b) digestion of contaminated
(c) injection of contaminated
(d) passage of contaminated
Ans: (a) No improvement ingest (V.): to take food; drug into your body, usually by swallowing.

Q10. He lives far from the station.
(a) No improvement
(b) away from the station
(c) a long way from the station
(d) off the station
Ans: (c) Here, a long way from the station is the right usage.

Q11. Mumbai is famous because of its textiles.
(a) No improvement
(b) at (c) in
(d) for
Ans: (d) Mumbai is famous for its textiles. Here, for (Prep.) is the right usage.

Q12. They spoke about the weather.
(a) No improvement
(b) said
(c) talked
(d) expressed
Ans: (c) talk about (Phr. V.): used to emphasize something. Here, talked is the right usage.

Q13. Mr. Mukherjee knows ten languages, isn’t it ?
(a) No improvement
(b) doesn’t Mr. Mukherjee ?
(c) hasn’t he ?
(d) doesn’t he ?
Ans: (d) The sentence is in Present Simple (affirmative). So, question tag should be in negative (present simple). Hence, doesn’t he ? is the right usage.

Q14. It’s high time that you go home.
(a) No improvement
(b) are going
(c) went
(d) gone
Ans: (c) It is high time is followed by Past Simple. Hence, went is the right usage.

Q15. Drinking tea is an English habit.
(a) No improvement
(b) tradition
(c) convention
(d) custom
Ans: (b) tradition (N.): a belief, custom/ way of doing something that has existed for a long time among a particular group of people convention (N.): the way in which something is done that most people in a society expect and consider to be polite/the right way to do it custom (N.): an accepted way of behaving/ of doing things in a society/ a community habit (N.): a thing that you do often and almost without thinking, especially something that is hard to stop doing Here, tradition is the right usage.

Q16. He is wanting in a little common sense.
(a) No improvement
(b) lacks
(c) is lacking in
(d) needs some
Ans:
(b) lack (V.): to have none or not enough of something. He lacks confidence. Here, lacks is the right usage.

Q17. We do not believe in a dual policy of the company.
(a) in this dual
(b) in these dual
(c) on these dual
(d) No improvement
Ans: (a) Noun + Preposition + Noun definite. It is not proper to use article a. Hence, in this dual is the right usage.

Q18. This news is too good to be true.
(a) cannot be true
(b) so good that it should be true
(c) No improvement
(d) so good that it cannot be true
Ans: (c) No improvement He is too weak to walk. He is so weak that he cannot walk.

Q19. The notorious criminal went to the police to go to prison.
(a) submitted to the police
(b) surrendered himself before the police
(c) No improvement
(d) gave himself up for the police
Ans: (b) surrender (V.): allow yourself to be caught, taken prisoner. Here, surrendered himself before the police is the right usage.

Q20. If he has time he will telephone.
(a) could (b) might
(c) would (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q21. Hemet European lady at the conference who works for an NGO.
(a) European lady who works for an NGO at the conference
(b) No improvement
(c) a European lady who works for an NGO, at the conference
(d) an European lady at the conference who works for an NGO
Ans: (c) A European Consonant sound. More over, antecedent of who is lady. a European lady who works for an NGO, at the conference is the right usage.

Q22. I did not see you for a long time.
(a) have not seen
(b) saw
(c) No improvement
(d) have not been seeing
Ans: (a) The effect of past is evident on present. Present Perfect should be used here. Here, have not seen is the right usage.

Q23. The glass figurine that was being shown in the store window appealed to me.
(a) No improvement
(b) that was on display
(c) that was exhibited
(d) that was advertised
Ans: (b) display (N.): on show; arrangement of things in a public place to advertise something for sale. Designs for the new sports hall are on display in the library. Hence, that was on display is the right usage.

Q24. He is somehow tall for his age.
(a) No improvement
(b) rather
(c) many
(d) much
Ans: (b) Rather (Adv.): fairly or to some degree. Here, rather is the right usage.

Q25. The practice of starving the children in order to cure diarrhoea also aggravates the situation.
(a) starving child
(b) No improvement
(c) starve children
(d) starving children
Ans: (b) No improvement In indirect speech, here is changed into there.

Top
error: Content is protected !!