You are here
Home > QB Subjectwise > Part 080 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 080 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 080 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. a. Doctor b. Fever
c. Prescribe d. Diagnose
e. Medicine

(a) b, a, c, d, e (b) a, d, c, b, e
(c) b, a, d, c, e (d) b, d, c, e, a
Ans: (c)

Q2. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. NEST 2. NECK
3. NEAT 4. NEAR

(a) 4, 2, 3, 1
(b) 4, 2, 1, 3
(c) 4, 3, 2, 1
(d) 4, 2, 3, 1
Ans: (c)

Q3. Timid : Ass : : Cunning : ?
(a) Ant (b) Fox
(c) Rabbit (d) Horse
Ans: (b)

Q4. brain : natural :: ? : artificial
(a) deserts (b) forests
(c) computers (d) minerals
Ans: (c)

Q5. Select the related number from the given alternatives :
583 : 295 :: 486 : ?

(a) 291 (b) 378
(c) 487 (d) 581
Ans: (b)

Q6. If ‘+’ stands for Multiplication, ‘×’ stands for Division, ‘–’ stands for Addition and ‘÷’ stands for Subtraction, what would the following equation stand for?
20 – 8 × 4 ÷ 3 + 2 = ?

(a) 41 (b) 19
(c) 16 (d) 18
Ans: (c)

Q7. (a) Gallon (b) Pound
(c) Ton (d) Kilogram

Ans: (a)

Q8. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Torch (b) Battery
(c) Candle (d) Lamp
Ans: (b)

Q9. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 64 (b) 900
(c) 343 (d) 1000
Ans: (b)

Q10. Find out the incorrect term in the series.
2, 5, 10, 3, 6, 18, 4, 7, 30

(a) 6 (b) 30
(c) 10 (d) 7
Ans: (b)

Q11. REFORMATION
(a) REFRAIN (b) MOTION
(c) REFRACT (d) FORMAT
Ans: (c)

Q12. a. Income b. Fame
c. Education d. Employment

(a) a, b, c, d (b) c, d, a, b
(c) c, d, b, a (d) d, c, b, a
Ans: (b)

Q13. Foot : Man : : Hoof : ?
(a)Dog (b) Cow
(c)Cat (d) Rabbit
Ans: (b)

Q14. Select the related word from the given alternatives :
Coins : Mint :: Bricks : ?

(a) Kiln (b) Foundry
(c) Cementary (d) Finance
Ans: (a)

Q15. Select the related number from the given alternatives :
534 : 645 : : 381 : ?

(a) 446 (b) 486
(c) 492 (d) 412
Ans: (c)

Q16. If ‘+’ means ×, ‘–’ means +, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means –, then 10 + 5 × 10 ÷ 2 – 5 has a value of
(a) 35 (b) 45
(c) 30 (d) 8
Ans: (d)

Q17. (a) Eyes (b) Ears
(c) Throat (d) Skin

Ans: (c)

Q18. Find the odd word from the given alternatives :
(a) MARCH (b) MAY
(c) JUNE (d) DECEMBER
Ans: (c)

Q19. Find the odd number from the given alternatives :
(a) 132 (b) 176
(c) 279 (d) 352
Ans: (c)

Q20. Day after tomorrow is Kiran’s birthday. On the same day next week falls ‘Shivratri’. Today is Monday. What will be the day after ‘Shivratri’?
(a) Wednesday (b) Thursday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (b)

Q21. ETHNOGRAPHIC
(a) EARTH (b) HEART
(c) GEAR (d) GARMENT
Ans: (d)

Q22. a. Yarn b. Sowing
c. Cotton d. Fertilizer
e. Cloth f. Seed

(a) d, b, f, c, a, e
(b) b, f, d, a, c, e
(c) d, a, f, c, e, b
(d) f, b, d, c, a, e
Ans: (d)

Q23. Monotony : Variety : : Crudeness : ?
(a) Sobriety (b) Simplicity
(c) Raw (d) Refinement
Ans: (d)

Q24. Given set : (3, 7, 15)
(a) 2, 6, 10 (b) 4, 8, 18
(c) 5, 9, 17 (d) 7, 12, 19
Ans: (c)

Q25. BCFE : HILK : : NORQ : ?
(a) T X W U (b) T X U W
(c) T U X W (d) T V W X
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!