You are here
Home > QB Subjectwise > Part 080 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 080 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. When the party ended, the band pack up its equipment and left.
(a) will pack up
(b) will have packed up
(c) packed up
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence shows Past Time. Hence, Past Simple i.e., packed up is the right usage.

Q2. I made a lecture.
(a) will make
(b) gave
(c) would make
(d) No improvement
Ans: (b) lecture: a talk that is given to somebody to teach about a particular subject as part of a university or college course. Hence, delivered/gave is the right usage.

Q3. They prevented me from danger.
(a) was preventing
(b) were preventing
(c) protected
(d) No improvement
Ans: (c) protected: made sure that somebody/something was not harmed, damaged. Here, protected is the right usage.

Q4. The room is smoky.
(a) by smokes
(b) filled with smoke
(c) with smokes
(d) No improvement
Ans: (b) smoky: full of smoke e.g., a smoky atmosphere ; a smoky pub ; a smoky fire. Hence, filled with smoke (Noun) is the right usage.

Q5. I really enjoyed the way the fashion show was executed and 1 also very much liked its theme.
(a) its theme conveyed
(b) and the executing of the fashion shows theme
(c) I really liked its theme
(d) No improvement
Ans: (c) Here, I liked its theme very much/ I really (Adverb) liked its theme is the right usage.

Q6. Ronald might fail the test, in which point he’d resit it next year.
(a) Ronald might fail the test, in which time he’d resit it next year.
(b) Ronald might failed the test, in which point he’d resit it next year.
(c) Ronald might fail the test, in which case he’d resit it next year.
(d) No improvement
Ans: (c) Here, in which case should be used. Ronald might fail the test, in which case he’d vesit it next year is the right sentence

Q7. He saw looking through the window, the beggar standing right there.
(a) He saw the beggar looking through the window standing right down there.
(b) He, looking through the window, saw the beggar standing right down there.
(c) Looking through the window, he saw the beggar standing right there.
(d) No improvement
Ans: (c) Looking through the window he saw the beggar standing right there is the right sentence.

Q8. Only a smaller number of students participated in the 15th August celebration at school.
(a) constricted
(b) little
(c) a few
(d) No improvement
Ans: (c) a few: used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean not many. Here, a few is the right usage.

Q9. The chairs will be disposed in an auction.
(a) disposed off
(b) disposed of
(c) dispose towards
(d) No improvement
Ans: (b) dispose of: to get rid of something. Here, disposed of is the right usage.

Q10. The Chief Minister has promised to commit his department to a renewed effort to clean up the environment.
(a) administration
(b) departmental
(c) workers
(d) No improvement
Ans: (a) administration: the activities to plan, organise and run a system. Here, administration is the right usage.

Q11. Both himself and his relations will be invited.
(a) you (b) she
(c) he (d) No improvement
Ans: (c) Here, Subjecthe (Pronoun) is the right usage.

Q12. As I am suffering from fever so grant me leave for two days.
(a) and grant me
(b) please grant me
(c) grant myself
(d) No improvement
Ans: (b) To show request, please grant me is the right usage.

Q13. A man’s life is divided to four stages.
(a) into (b) as
(c) of (d) No improvement
Ans: (a) It is Preposition related error. into will replace to

Q14. On saw the mother, the child smiled sweetly.
(a) On seeing
(b) On having seen
(c) On seen
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Participle i.e. On seeing the mother is the right usage.

Q15. The three daughters divided the property between themselves.
(a) for (b) to
(c) among (d) No improvement
Ans: (c) For more than two persons, among should be used. between is used for two persons. Hence, among is the right usage.

Q16. He did not give me some books.
(a) more (b) any
(c) much (d) No improvement
Ans: (b) As the sentence shows negative sense, any is the right usage.

Q17. We saw one tiger approached to us.
(a) approaching to us
(b) approaching us
(c) approaching towards us
(d) No improvement
Ans: (b) Here, approaching (Gerund) us is the right usage. Use of Prepositionto is incorrect.

Q18. There were so many children at the party that it was hardly impossible to keep a count.
(a) hardly possible for keeping
(b) hardly impossible keeping
(c) hardly possible to keep
(d) No improvement
Ans: (c) Hardly is a negative word meaning – almost no/ not. So, another negative word will not be used. Hence, hardly possible to keep is the right usage.

Q19. 1 am the secretary of the sports club since its formation five years ago.
(a) was
(b) have been
(c) had been
(d) No improvement
Ans: (b) It is evident that the job continues for a period of time. Hence, Present Perfect Continuous should be used. -have been is the right usage.

Q20. Sunil was acting strange when I saw him.
(a) strangely
(b) stranger
(c) more strange
(d) No improvement
Ans: (a) An Adverb modifies a Verb. Hence, strangely is the right usage.

Q21. I shall not go until I am invited.
(a) till (b) whether
(c) unless (d) No improvement
Ans:
(c) unless (Conj.): used to talk about a situation that could happen, or something that could be true, in the future. until/till (Conj., Prep.): up to the point in time/the event mentioned The sentence means – If I am not invited, I shall not go. Here, unless is the right usage.

Q22. The workers should have been more meticulous.
(a) committed
(b) precise
(c) No improvement
(d) punctual
Ans: (a) Committed: willing to work hard and give your time and energy to something. Here, committed is the right usage.

Q23. I was angry at myself for making such a big mistake.
(a) with
(b) about
(c) No improvement
(d) on
Ans: (a) He felt angry at the injustice of the situation Please don’t be angry with me. angry (Adj.) agrees with with (Prep.) when one is angry with somebody, and with at (Prep.) when one is angry at something. Hence, with (Prep.) is the right usage.

Q24. Torture and trauma has made her a mental patient.
(a) No improvement
(b) lunatic
(c) mania
(d) mad
Ans: (b) Lunatic: a person who is mentally ill. Here, lunatic is the right usage.

Q25. She is very eccentric woman.
(a) impatient
(b) No improvement
(c) unusual
(d) generous
Ans: (b) No improvement

Top
error: Content is protected !!