You are here
Home > QB Subjectwise > Part 079 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 079 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 079 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 12 – 144 (b) 13 – 156
(c) 15 – 180 (d) 16 – 176

Ans: (d)

Q2. (a) VNHK (b) MONR
(c) NQMJ (d) NBJM

Ans: (b)

Q3. T, R, P, N, ?
(a) V (b) M
(c) L (d) E
Ans: (c)

Q4. CIRCUMSCRIBE
(a) TRIBES (b) BARBER
(c) SCARE (d) CRUMBS
Ans: (a)

Q5. 1. Launderette 2. Laughter
3. Laundry 4. Launch

(a) 4, 1, 2, 3 (b) 1, 3, 2, 4
(c) 4, 2, 1, 3 (d) 2, 4, 1, 3
Ans: (d)

Q6. Maximum : Excess :: Sly : ?
(a) Pleasant
(b) Conservative
(c) Haphazard
(d) Permanent
Ans: (b)

Q7. Eye % Ophthalmologist : : Music %
(a) Player (b) Conductor
(c) Pianist (d) Composer
Ans: (d)

Q8. 12 : 140 : : 156 : ?
(a) 1820 (b) 1500
(c) 1250 (d) 1121
Ans: (a)

Q9. AZBY : CXDW : : EVFU : ?
(a) TGSH (b) GTHS
(c) GSTH (d) GHTS
Ans: (b)

Q10. (a) Microbe (b) Microfilm
(c) Microphone (d) Microscope

Ans: (a)

Q11. (a) Tetanus (b) Pneumonia
(c) Tuberculosis (d) Hepatitis

Ans: (d)

Q12. (a) 428 (b) 338
(c) 326 (d) 339

Ans: (b)

Q13. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) ECBY (b) RTUX
(c) GEDA (c) WUTQ
Ans: (b)

Q14. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
JN, OR, UW, BC, ?

(a) KM (b) JJ
(c) JK (d) KJ
Ans: (b)

Q15. Which single letter can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words? (Same letter has to be prefixed in all the five words of each.) EAT OUR IS AS AT
(a) H (b) S
(c) C (d) B
Ans: (a)

Q16. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Patriot 2. Pastor
3. Patron 4. Pattern
5. Pastern

(a) 5, 2, 3, 1, 4
(b) 5, 2, 1, 3, 4
(c) 5, 2, 4, 1, 3
(d) 5, 2, 4, 3, 1
Ans: (b)

Q17. Light : Rays : : Sound : ?
(a) Audio (b) Wave
(c) Hear (d) Visual
Ans: (b)

Q18. Concord : Agreement : : Discord : ?
(a) Blended (b) Comparison
(c) Conflict (d) Association
Ans: (c)

Q19. 8 : 64 : : 27 : ?
(a) 64 (b) 81
(c) 212 (d) 125
Ans: (d)

Q20. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : ZXVT :: IKMO : ?

(a) MNOP (b) PQRS
(c) RPNL (d) LNPR
Ans: (c)

Q21. (a) Reward : Punishment
(b) Object : Permit
(c) Sharp : Blunt
(d) Cold : Cool

Ans: (d)

Q22. (a) Fast (b) Knock
(c) Wrong (d) Psychology

Ans: (d)

Q23. (a) 47632 (b) 32418
(c) 67626 (d) 84129

Ans: (a)

Q24. Find the odd letters from the given alternative :
(a) BEG (b) KMO
(c) QTV (d) GJL
Ans: (b)

Q25. REVOLUTIONARY
(a) REVOLT (b) TRAIL
(c) VOCATION (d) VOLUNTARY
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!