You are here
Home > QB Subjectwise > Part 079 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 079 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He impressed with his words than with his acts rather.
(a) He impressed with his words rather than with his acts
(b) He rather impressed with his words than with his acts
(c) Rather he impressed with his words than with his acts
(d) No improvement
Ans: (a) He impressed with his words rather than with his acts. is the right sentence.

Q2. John loves Mary so much that she can turn him round her finger.
(a) turn a blind eye
(b) turn him a cold shoulder
(c) turn his head
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q3. He has a good command over both English and French is known to all.
(a) That he has a good command over both English and French is known to all
(b) That is known he has a good command over both English and French to all
(c) That a good command over both English and French he has is known to all
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Clause i.e., That he has a good command over both English and French is known to all is the right usage.

Q4. I want a nurse to look after my child of about fifty years.
(a) I want a nurse to look of about fifty years after my child
(b) I want a nurse of about fifty years to look after my child
(c) To look after my child of about fifty years I want a nurse
(d) No improvement
Ans:
(b) Here, the person needs a nurse of age fifty. Hence, I want a nurse of about fifty years to look after my child is the right sentence

Q5. Why should you be despaired of your success of your undertaking ?
(a) you despair of the success of your undertaking
(b) you despair of success of undertaking
(c) you be despaired of the success of your undertaking
(d) No improvement.
Ans: (a) It is not proper to use Possessive Case repeatedly. you despair of the success of your undertaking is the right usage.

Q6. As Rees was going to town in the High Street a savage dog attacked him and bit him.
(a) going to town a savage dog attacked him and bit him in the High Street
(b) in the High Street a savage dog attacked him and bit him in the town
(c) going to town in the High Street a savage dog bit him and attacked him
(d) No improvement
Ans: (a) going to town a savage dog attacked him and bit him in the High Street is the right sentence

Q7. Something is pretty here that Vineeta can wear to the party.
(a) Something here is pretty
(b) Something is here pretty
(c) Here is something pretty
(d) No improvement
Ans: (c) Here is something pretty means there is something that is pretty.

Q8. I have dreamt all my life to own a beautiful maroon coloured car.
(a) of owning
(b) to owning
(c) at owning
(d) No improvement
Ans: (a) Dream of: to imagine and think about something He dreams of running (Gerund) his own business. Hence, of owning is the right usage.

Q9. Sitting on the hill top, the sun went down watching before him.
(a) he watched the sun go down
(b) the sun went down with him watching.
(c) the sun went down when he watched.
(d) No improvement
Ans: (a) It is an error of unattached participle. Hence, he watched the sun go down is the right usage.

Q10. The office is soon to be closed.
(a) just to
(b) about to
(c) immediately to
(d) No improvement
Ans: (a) Just = at this/that moment; going to happen only a few moments from now.

Q11. He has achieved nothing out of his way worth mentioning.
(a) out of the way
(b) by the way
(c) in a big way
(d) No improvement
Ans: (c) Here, in a big way is the right usage.

Q12. I prevailed on him to vote for you.
(a) to (b) at
(c) upon (d) No improvement
Ans: (d) No improvement Prevail on/upon somebody: to persuade somebody.

Q13. Eager to pass his final exams, studying was the students top priority.
(a) the student’s top priority was studying.
(b) the student made studying his top priority.
(c) the top priority of studing was made by the student.
(d) No improvement
Ans: (a) It is not needful to make Gerundsubject here. Hence, the student’s top priority was studying is the right usage.

Q14. Mr. Dev will not go to the wedding reception without being called.
(a) if he is not invited
(b) till he is invited
(c) unless he is invited
(d) No improvement
Ans:
(c) Unless: used to say that something will only happen or be true in a particular situation. Hence, unless he is invited is the right usage.

Q15. The girl filled the pitcher for water.
(a) in (b) of
(c) with
(d) No improvement
Ans: (c) Here, Prepositionwith is the right usage.

Q16. Walk carefully lest you do not fall.
(a) lest you might not fall
(b) lest you fall
(c) lest you should not fall
(d) No improvement
Ans: (b) Lest: in order to prevent something bad happening. Work hard lest you should fail. Here, lest you fall is the right usage.

Q17. Please tell the story in a nutshell.
(a) in nutshell
(b) in the nutshell
(c) in nutshells
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement In a nutshell: in a very clear way.

Q18. The housing problem in Mumbai becomes more serious.
(a) is becoming
(b) has become
(c) become
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Present Perfect should be used as effect of past on the present is evident. Hence, has become is the right usage.

Q19. If he would have tried he would have succeeded.
(a) had tried
(b) is tried
(c) was tried
(d) No improvement
Ans:
(a) If he had tried, he would have succeeded is the right usage. If I work hard, I will pass. If I worked hard, I would pass. If I had worked hard, I would have passed.

Q20. Renuka availed herself of all the leave to her credit.
(a) availed of (b) availed
(c) availed to
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Avail yourself of something: to make use of something especially an opportunity.

Q21. One of my friends are going to Mumbai tomorrow.
(a) will (b) is
(c) has been (d) No improvement
Ans: (b) One of my friends is a Singular Subject. Hence, Singular Verbis is the right usage.

Q22. I want you to clearly understand that excuses will not do.
(a) you clearly to understand
(b) to clearly understand you
(c) you to understand clearly
(d) No improvement
Ans: (c) Here, you to understand (V1) clearly (Adverb) is the right usage.

Q23. I sat down to do my assignment. Instead of that, I watched a movie.
(a) I watched a movie instead
(b) and I watched a movie
(c) I began watching a movie
(d) No improvement
Ans: (a) Here, I watched a movie instead is the right usage. Instead: in the place of something. He didn’t reply. Instead he turned to his heel and left the room. Now I can walk to work instead of going by car.

Q24. The train was late for fifty minutes.
(a) behind (b) by
(c) around (d) No improvement
Ans:
(b) by (Prep.) is the right usage.

Q25. The train is running late time.
(a) after (b) behind
(c) off (d) No improvement
Ans: (b) ahead of / behind time: earlier/later than was expected Hence, as the sense suggests, behind is the right usage.

Top
error: Content is protected !!