You are here
Home > QB Subjectwise > Part 078 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 078 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 078 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. FATIGUE : REST :: DEHYDRATE : ?
(a) WEIGHT (b) HEAT
(c) WATER (d) LIGHT
Ans: (c)

Q2. 72 : 18 : : 56 : ?
(a) 24 (b) 22
(c) 20 (d) 16
Ans: (b)

Q3. EFI : IJL : : KLO : ?
(a) OPR (b) PQS
(c)OPS (d) OPW
Ans: (a)

Q4. Which sequence of mathematical symbols can replace * in the given equation :
8 * 5 * 9 * 31

(a) – × = (b) – = ×
(c) = × – (d) × – =
Ans: (d)

Q5. (a) Sun (b) Moon
(c) Sky (d) Star

Ans: (c)

Q6. (a) 8 9 (b) 16 64
(c) 32 25 (d) 64 36

Ans: (b)

Q7. (a) dcba (b) zyxw
(c) srpq (d) hgfe

Ans: (c)

Q8. a, k, e, o, i, s, __,__, q, a, u, e
(a) l, v (b) m, v
(c) l, w (d) m, w
Ans: (d)

Q9. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
“EXAMINATION”

(a) NATION (b) EXAM
(c) MENTION (d) AMBITION
Ans: (d)

Q10. (a) Illegitimate (b) Illicit
(c) Illuminate (d) Illiterate

Ans: (a)

Q11. Chipko Movement : Sundarlal Bahuguna : : Narmada Bachao Andolan : ?
(a) Vinoba Bhave
(b) R.N. Pachauri
(c) Pattabhi Sitarmaiah
(d) Medha Patkar
Ans: (d)

Q12. 9 : 81 : : 12 : ?
(a) 124 (b) 104
(c) 134 (d) 144
Ans: (d)

Q13. CARD : IGXJ : : POST : ?
(a) UTXY (b) VUYZ
(c) UTYZ (d) VUXY
Ans: (b)

Q14. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :
5 * 9 * 3 * 6 * 8

(a) × + = × (b) × – = ×
(c) + ÷ – = (d) + × ÷ =
Ans: (a)

Q15. (a) Maharashtra : Mumbai
(b) Karnataka : Bengaluru
(c) Rajasthan : Jaisalmer
(d) Meghalaya : Shillong

Ans: (c)

Q16. (a) (96, 24) (b) (39, 18)
(c) (81, 54) (d) (82, 64)

Ans: (d)

Q17. (a) PIERCE – RECIPE
(b) EXPERT – PRETEXT
(c) SILENT – LISTEN
(d) ESTATE – TEASET

Ans: (b)

Q18. BC, GH, LM, ? ,
(a) PQ (b) RS
(c) QR (d) OP
Ans: (c)

Q19. IMMEDIATELY
(a) DIAMETER (b) DICTATE
(c) LIMITED (d) DIALECT
Ans: (c)

Q20. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Forecast 2. Forget
3. Foreign 4. Forsook
5. Force

(a) 3, 5, 1, 2, 4 (b) 5, 1, 3, 2, 4
(c) 5, 1, 3, 4, 2 (d) 5, 1, 2, 3, 4
Ans: (b)

Q21. Seismometer : Earthquakes : :
Thermometer : ?

(a) Mercury (b) Temperature
(c) Fever (d) Doctor
Ans: (b)

Q22. 32 : 66 :: l34 : ?
(a) 271 (b) 268
(c) 270 (d) 275
Ans: (c)

Q23. MAN : PDQ : : WAN : ?
(a) YDQ (b) ZDQ
(c) NAW (d) YQD
Ans: (b)

Q24. Which one of the four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct ?
6 × 4 + 2 = 16

(a) + and ×, and 4
(b) + and ×, 2 and 4
(c) + and ×, 4 and 6
(d) None of these
Ans: (c)

Q25. (a) Emu (b) Penguin
(c) Kiwi (d) Eagle

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!