You are here
Home > QB Subjectwise > Part 078 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 078 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The police found a human body in the forest.
(a) corpse
(b) No Improvement
(c) carcass
(d) copse
Ans: (a) corpse (N.): the dead body of a human being carcass (N.): the dead body of an animal copse (N.): a small area of trees/bushes growing together Here, corpse is the right usage.

Q2. The teacher asked him to copy the material word for word.
(a) by
(b) No Improvement
(c) before
(d) after
Ans: (b) No improvement word for word (Id.): in exactly the same words.

Q3. Granting that he has a very great influence, he cannot injure us.
(a) Having great influence
(b) He may have great influence so
(c) Because of his great influence
(d) No Improvement
Ans: (d) No improvement grant: to admit that something is true.

Q4. Equipment and practice space will be provided for the players.
(a) Much facility
(b) Each facility
(c) No Improvement
(d) Every facility
Ans: (d) It is proper to use every facility (all facilities) here.

Q5. Everyone of this girls is beautiful.
(a) that (b) the
(c) these (d) No Improvement
Ans: (c) everyone of is followed by a Plural Noun. Hence, these will replace this.

Q6. Water drawn from a municipal reservoir or a private well, is likely to contain traces of minerals or bacteria.
(a) village tank
(b) No Improvement
(c) public tank
(d) private tank
Ans: (c) Here, public tank is the right usage.

Q7. Tax–payers are to be conscious of their privileges.
(a) might
(b) have to
(c) No Improvement
(d) could
Ans:
(b) have to is used for expressing certainty, necessity and obligation. Hence, have to is the right usage.

Q8. You need to read these kinds of books for the test.
(a) these kind of book
(b) this kind of book
(c) this kind of a book
(d) No improvement
Ans: (b) Here, this kind of book is the right usage. What kind of house do you live in ? Exercises of this kind are popular.

Q9. Due to power grid collapse essential services like hospitals, the railways and water plants were perturbed.
(a) was perplexed
(b) were paralysed
(c) were abandoned
(d) No improvement
Ans: (b) Paralyse (Verb): to prevent something from functioning normally. Perturb (Verb): to make somebody worried or anxious; alarm. Here, were paralysed is the right usage.

Q10. Satish told his mother that he had been reading for six hours.
(a) since six hours
(b) from six hours
(c) till six hours
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement To show period of time for is used.

Q11. No sooner had he agreed to join the job than he started to have doubts.
(a) No sooner did he
(b) No sooner than he
(c) No sooner was he
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement No sooner did he agree/ No sooner had he agreed is the right usage.

Q12. Laws were enacted to do away with social evils.
(a) to eradicate
(b) to stop
(c) to prevent
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Do away with something: to stop doing or having something ; to make something end ; abolish.

Q13. The woman is waiting to see you looks rather angry.
(a) The women whose waiting to see you looks rather angry
(b) The women who is waiting see you looks rather angry
(c) The woman who is waiting to see you looks rather angry
(d) No improvement
Ans: (c) Here, a Relative Pronoun will make sense. Hence, The woman who is waiting to see you looks rather angry is the right sentence.

Q14. If you are a cricket fan, make sure you are witness the grand opening ceremony today.
(a) you witnessed
(b) you witnessing
(c) you witness
(d) No improvement
Ans: (c) The sentence shows present time. Hence, Present Simple i.e., you witness is the right usage.

Q15. Gauri was for waiting for Hema and I.
(a) Gauri was waiting for Hema and me
(b) Gauri were waiting for Hema and me
(c) Gauri were waiting for Hema and I
(d) No improvement
Ans: (a) The use of for after was is superfluous. More over, objective caseme should be used Hence, Gauri was waiting for Hema and me is the right usage. He was waiting for them/me.

Q16. The doctor made no farther comment to justify his action.
(a) The doctor made no farther commandments to justify his action
(b) The doctor made no further comments to justify his action
(c) The doctor made no further commitments to justify his action
(d) No improvement.
Ans: (b) Farther shows distance. Hence, The doctor made no further (in addition to) comments to justify his action is the right sentence.

Q17. When the thief saw the police approaching he showed a clean pair at heels.
(a) a clean pair of heels
(b) a clean pair on heels
(c) a clean pair down heels
(d) No improvement
Ans: (a) It is Preposition related error. Hence, a clean pair of heels is the right usage. (a) A clean pair of heels: to flee quickly and swiftly.

Q18. Not until did he receive her letter he fully realised her problem.
(a) Not until he received her letter did he fully realise
(b) Not until had he received her letter that he
(c) Not until he had received her letter that he
(d) No improvement
Ans: (a) The structure of sentence should be: Not until + Subject + V2 + Object + did + Subject + V1 Not until he received her letter did he fully realise is the right usage.

Q19. I can’t think of anybody whom to invite.
(a) anybody whom I should invite
(b) anybody to invite
(c) anybody who should be invited
(d) No improvement
Ans: (c) Here, Passive Voice i.e., anybody who should be invited is the right usage.

Q20. I hadn’t heard from him for nearly ten years in which time I had got married and had two children.
(a) I hadn’t heard of him for nearly ten years, during which point I had got married and had two children
(b) I hadn’t heard of him for nearly ten years, in which point I had got married
(c) I hadn’t heard for him for nearly ten years, in which case I had got married
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q21. Our progress was slow because of having to search for them at frequent intervals.
(a) at having
(b) through having
(c) in having
(d) No improvement
Ans: (b) Here, through having is the right usage.

Q22. One day a wonderful plate of gold fell into the courtyard of a temple from Heaven at Banaras.
(a) One day at Banaras a wonderful plate of gold fell into the courtyard from Heaven of a temple
(b) One day fell into the courtyard of a temple at Banaras a wonderful plate of gold from Heaven
(c) One day a wonderful plate of gold fell from Heaven into the courtyard of a temple at Banaras
(d) No improvement
Ans: (c) It is position of words related error. One day a wonderful plate of gold fell from Heaven into the courtyard of a temple at Banaras is the right sentence.

Q23. The man who approached me of dark complexion has disappeared.
(a) The dark complexioned man who approached me has disappeared
(b) Has disappeared who approached me of dark complexion
(c) Who of dark complexion approached me has disappeared
(d) No improvement
Ans: (a) To make correct sense position of words should be correct. Hence, the dark complexioned man who approached me has disappeared is the right sentence.

Q24. He narrated what his brother had done in vivid detail.
(a) He narrated in vivid detail what his brother had done
(b) In vivid detail, he narrated what his brother had done
(c) He narrated what his brother in vivid detail had done
(d) No improvement
Ans: (b) In vivid detail will come first that will make correct sense. It should not come after done. In vivid detail, he narrated what his brother had done is the right sentence.

Q25. He is looking for a flat for his son of 1200 sq feet carpet area.
(a) He is looking for a flat of 1200 sq feet carpet area for his son
(b) He of 1200 sq feet carpet area is looking for a flat for his son
(c) Of 1200 sq feet carpet area he is looking for a flat for his son
(d) No improvement
Ans: (a) It is position of words related error. The size of son is not 1200 sq. feet carpet area, but of flat. He is looking for a flat of 1200 sq. feet carpet area for his son is the right sentence.

Top
error: Content is protected !!