You are here
Home > QB Subjectwise > Part 077 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 077 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 077 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 945 (b) 625
(c) 743 (d) 853

Ans: (b)

Q2. (a)DAEH (b)KIMP
(c)HEIL (d)FCGJ

Ans: (b)

Q3. DF, GJ, KM, NQ, RT, ?
(a) EI (b) UX
(c) UV (d) XY
Ans: (b)

Q4. From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
COMMUNICATION
(a) ACTION (b) UNION
(c) NATION (d) UNISON
Ans: (d)

Q5. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
(A) Plant (B) Seed
(C) Fruit (D) Seedling

(a) (D), (B), (C), (A)
(b) (B), (C), (A), (D)
(c) (D), (A), (C), (B)
(d) (C), (B), (D), (A)
Ans: (d)

Q6. RIGHT : WRONG : :
PLEASURE : ?

(a)HAPPY
(b) JOY
(c)WONDERFUL
(d) DISPLEASURE
Ans: (d)

Q7. 520 : 738 : : ? : 350
(a) 220 (b) 222
(c) 230 (d) 248
Ans: (b)

Q8. Bat : Cat : : ? : Fat
(a) Eat (b) Mat
(c) Pat (d) Hat
Ans: (a)

Q9. 2 × 4 × 6 = 4; 9 × 3 × 7 = 13; 4 × 7 × 6 = 3; 9 × 7 × 8 = ?
(a) 10 (b) 09
(c) 08 (d) 07
Ans: (a)

Q10. (a) Lawyer (b) Carpenter
(c) Doctor (d) Engineer

Ans: (b)

Q11. (a) 65 (b) 85
(c) 35 (d) 25

Ans: (d)

Q12. (a)MKO (b)QSO
(c) VTX (d)DBF

Ans: (b)

Q13. F, L, Q, U, X, ?
(a) B (b) Z
(c) Y (d) A
Ans: (b)

Q14. From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letters of the given word:
ENVIRONMENT
(a) MOVEMENT (b) ENTER
(c) EMINENT (d) ENTRANCE
Ans: (d)

Q15. 1. Frog 2. Eagle
3. Grasshopper
4. Snake 5. Grass

(a) 5, 3, 4, 2, 1 (b) 1, 3, 5, 2, 4
(c) 5, 3, 1, 4, 2 (d) 3, 4, 2, 5, 1
Ans: (c)

Q16. Furniture : Bench : : Stationery :
_?_

(a) Pen (b) Chair
(c) Godown (d) Office
Ans: (a)

Q17. 37 : 23 : : 19 : ?
(a) 9 (b) 5
(c) 6 (d) 8
Ans: (b)

Q18. LKJ : MNO : : DCB : ?
(a) FEG (b) EGF
(c)FGH (d) EFG
Ans: (d)

Q19. In this question, some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis find out the correct answer from amongst the four alternatives for the unsolved equation.
7 × 5 × 6 = 576, 4 × 2 × 5 = 245, 8 × 2 × 5 = ?

(a) 258 (b) 285
(c) 582 (d) 852
Ans: (b)

Q20. (a) Ant (b) Spider
(c) Bee (d) Moth

Ans: (a)

Q21. (a) 58 – 85 (b) 96 – 69
(c) 38 – 83 (d) 47 – 73

Ans: (d)

Q22. (a) CFH (b) LOQ
(c) XAC (d) KMO

Ans: (d)

Q23. YXW, UTS, QPO, MLK, ?
(a) LMN (b) JIH
(c) KJI (d) IHG
Ans: (d)

Q24. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
CONSULTATION

(a) CONSTANT
(b) NATION
(c) SALUTE
(d) STATION
Ans: (c)

Q25. Of the following words which one will be placed at the 4th position in the Dictionary?
(a) Aback (b) Abacus
(c) Abash (d) Abandon
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!