You are here
Home > QB Subjectwise > Part 077 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 077 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. The train rolls along the track.
(a) rumbles
(b) rattles
(c) ripples
(d) No improvement
Ans: (a) rumbles (V.) to move slowly and heavily rattles (V.): to make a series of short loud sounds as it moves somewhere ripples (V.): to move or to make something move in very small waves Hence, rumbles is the right usage here.

Q2. His miserable conditionmade us wept.
(a) made us weep
(b) made us to weep
(c) made us to wept
(d) No improvement
Ans: (a) Causative Verb (made) should be followed by V1 (weep). Hence, made us weep is the right usage.

Q3. Everybody was alarmed with the news of his murder.
(a) on (b) after
(c) at (d) No improvement
Ans: (c) be alarmed agrees with at (Prep.) Hence, at (Prep.) is the right usage.

Q4. The greatest fear which is scaring of the world today is global warming.
(a) which had scared of the world
(b) that scared off the world
(c) that scares the world
(d) No improvement
Ans: (c) Here, that scares the world is the right usage.

Q5. Anyone interested in computer programming can find a job in contemporary industry if you learn the basic programming languages, such as COBOL and FORTRAN.
(a) by studying
(b) by the study of
(c) if he would learn
(d) No improvement
Ans: (a) Here, by studying is the right usage.

Q6. Anxiety and other such emotions are known to be unhealthy to the body.
(a) dangerous
(b) detrimental
(c) damaging
(d) No improvement
Ans: (b) Here, detrimental is the right usage here.

Q7. The Portsmouth Summer Art Festival is the only place in New Hampshire where we are fortunately see such diverse tales all in one place.
(a) we are able to fortunately see
(b) we are fortunate to see
(c) we are fortunate to seeing
(d) No improvement
Ans: (b) use of fortunately (Adv.) is incorrect. Here, fortunate (Adj.) will be used. Hence, we are fortunate to see is the right usage

Q8. He speaks not only English but Hindi as well.
(a) as well as Hindi
(b) Hindi too
(c) also Hindi
(d) No improvement
Ans: (c) Here, also Hindi is the right usage.

Q9. His powerful desire brought about his downfall.
(a) his intense desire
(b) his desire for power
(c) his fatal desire
(d) No improvement
Ans: (b) Here, His desire for power is the right usage.

Q10. My opinion of the play is that it will win the National award.
(a) opinion to
(b) opinion about
(c) opinion on
(d) No improvement
Ans:
(b) opinion (about) used with a specific topic opinion (of) used with a person opinion (on) used with a general topic Hence, opinion about is the right usage.

Q11. Too much of anything is good for everything.
(a) No Improvement
(b) a thing
(c) all things
(d) nothing
Ans: (d) anything and everything are synonymous, Here, we have to use an antonym and nothing is the antonym of anything Hence, nothing is the right usage.

Q12. The most important part in life is to be humble.
(a) appearance
(b) No Improvement
(c) aspect
(d) entity
Ans: (c) Here, aspect is the right usage.

Q13. We could not help admire his inventive genius.
(a) could not help to
(b) No Improvement
(c) could not but
(d) could not help but
Ans: (d) Here, contrast is evident. Hence, could not help but is the right usage. But is used to introduce a word or phrase that contrasts with what was said before. His mother won’t be there, but his father might.

Q14. He borne down all opposition with an iron hand.
(a) bore in all
(b) bore down all
(c) No Improvement
(d) bore up all
Ans: (b) The sentence shows past time. Hence, Past Simple i.e., bore down all is the right usage. bear down: to move quickly towards somebody/something in a determined or threatening way.

Q15. The teacher was stimulated by the mischievous behaviour of the students.
(a) provoked
(b) evoked
(c) No Improvement
(d) inspired
Ans: (a) provoked (V.): stimulate ; evoke ; call forth evoke (V.): to bring a feeling, a memory or an image into your mind stimulated (V.): cause to do ; induce Here, provoked is the right usage.

Q16. The prisoner was kept in Jail.
(a) kept in confined
(b) kept in confinement.
(c) No Improvement
(d) kept in confirmation.
Ans: (b) Here, kept in confinement is the right usage.

Q17. The students met the college authority whom allowed them to sit for the exams.
(a) who allowed them to sit at the exams
(b) which allowed them to sit in exams
(c) which allowed them to sit for the exams
(d) No Improvement
Ans: (c) In Relative Clauses, which/who is used after a Collective Noun such as family, committee, group, etc. Hence, which (authority) allowed them to sit for is the right usage.

Q18. Placing a talisman or lucky charm on the door or near the threshold is not mere superstition.
(a) entrance
(b) opening
(c) No Improvement
(d) doorway
Ans: (c) No improvement threshold (N.): the floor/ground at the bottom of a doorway, considered as the entrance to a building or room doorway: an opening into a building or a room where the door is. She stood in the doorway for a moment before going in.

Q19. He could not cope up with the heavy rush.
(a) No Improvement
(b) cope by
(c) cope with
(d) cope upto
Ans: (c) cope (V.) is always followed by with (Prep.) Use of up is unnecessary. Hence, cope with is the right usage.

Q20. One day the hare began to make fun of the tortoise as it moved slowly.
(a) mock
(b) shout at
(c) No Improvement
(d) torture
Ans: (c) mock (V.): make fun of

Q21. The tribunal has postponed the hearing to December 15.
(a) delayed
(b) pushed
(c) adjourned
(d) No Improvement
Ans: (c) adjourned (V.): break from a meeting/ gathering; close at the end of session The court adjourned we adjourned for lunch. postponed (V.): to arrange for an event, etc. to take place at a later time/date Here, adjourned is the right usage.

Q22. The workers are very determined on fighting for their dues.
(a) No Improvement
(b) have seriously planned
(c) hell bent
(d) have decided
Ans: (c) hellbent (Adj.): recklessly determined Here, hell bent is the right usage.

Q23. I will buy the house provided it is quite sound.
(a) unless (b) whether
(c) until (d) No Improvement
Ans: (d) No Improvement

Q24. It was fortunate that the time bomb had burst only after the crowd had dispersed.
(a) exploded
(b) No Improvement
(c) blown up
(d) erupted
Ans: (a) Event shows past time. Hence, Simple Past i.e., exploded (burst loudly and violently) is the right usage.

Q25. The amount multiplies over a period of time.
(a) within (b) in
(c) by (d) No Improvement
Ans: (d) No Improvement

Top
error: Content is protected !!