You are here
Home > QB Subjectwise > Part 076 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 076 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 076 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Blind : Visual : : Deaf : ?
(a)Hearing (b) Listening
(c) Auditory (d) Sound
Ans: (c)

Q2. Nose : Face :: Finger : ?
(a) Palm (b) Body
(c) Arm (d) Hand
Ans: (a)

Q3. REASON : SFBTPO : : THINK : ?
(a) S G H M J (b) U I J O L
(c) U H N K I (d) U J K P M
Ans: (b)

Q4. If ‘–’ denotes ‘+’, ‘+’ denotes ‘×’, ‘÷’ denotes ‘–’, ‘×’ denotes ‘÷’ then, 27 × 3 ÷ 6 + 9 – 8 = ?
(a) 15 (b) 14.5
(c) 35 (d) 3.5
Ans: (*)

Q5. (a) January (b) February
(c) July (d) December

Ans: (b)

Q6. Find out the odd word from the given alternatives :
(a) Washington(b) New York
(c) Las Vegas (d) Sydney
Ans: (d)

Q7. (a) BFJQ (b) RUZG
(c) GJOV (d) ILQX

Ans: (a)

Q8. In Ravi’s clock shop, two clocks were brought for repairs. One clock has the cuckoo coming out every sixteen minutes, while the other one has the cuckoo coming out every eighteen minutes. Both cuckoos come out at 12.00 noon.
When will they both come out together again?

(a) 2 : 06 PM (b) 2 : 08 PM
(c) 2 : 24 PM (d) 2 : 32 PM
Ans: (c)

Q9. EDUCATIONAL
(a) NATIONAL (b) NEAT
(c) DEAN (d) LION
Ans: (a)

Q10. A. Seed B. Fruit
C. Plant D. Food

(a) BADC (b) ADBC
(c) ACBD (d) CABD
Ans: (c)

Q11. Gold : Goldsmith : : Leather : ?
(a) Tanner (b) Dyer
(c) Cobbler (d) Butcher
Ans: (a)

Q12. Given set of numbers : (2, 5,15)
(a) (7, 10, 13) (b) (3, 8, 24)
(c) (3, 6, 18) (d) (4, 5, 9)
Ans: (b)

Q13. DCEF : QPRS : : XWYZ : ?
(a) IHGF (b) STUV
(c) SRQP (d) NMOP
Ans: (d)

Q14. If ‘a ’denotes ‘÷’, ‘b’ denotes ‘+’, ‘c’ denotes ‘–’, ‘b’ denotes ‘×’, then 24a6d4b9c8 = ?
(a) 2 (b) 17
(c) 34 (d) 19
Ans: (b)

Q15. (a) Uncle-Niece
(b) Wife-Husband
(c) Brother–Sister
(d) Nephew–Uncle

Ans: (d)

Q16. (a) 2 (b) 5
(c) 8 (d) 11

Ans: (c)

Q17. (a) A (b) I
(c) D (d) E

Ans: (c)

Q18. KDW, MGT, OJQ, ?
(a) MNQ (b) QNM
(c) NMQ (d) QMN
Ans: (d)

Q19. METEORITES
(a) RIOT (b) ROSE
(c) METER (d) REMOVE
Ans: (d)

Q20. a. Salary b. Child
c. Employment d. School
e. College

(a) b, d, e, c, a (b) c, d, a, e, b
(c) d, b, a, c, e (d) e, d, a, b, c
Ans: (a)

Q21. Good conductor : Copper : : Bad conductor : ?
(a) Iron (b) Aluminium
(c) Wood (d) Coal
Ans: (c)

Q22. 5 : 36 : : 6 : ?
(a) 48 (b) 50
(c) 49 (d) 56
Ans: (c)

Q23. RIDE: LNBE : : HELP: ?
(a)NINP (b) BAJP
(c) JPCH (d) BJJP
Ans: (d)

Q24. If A denotes –, C denotes ×, D denotes ÷, in English denotes +, then 14C3A12E4D2 = ?
(a) 6 (b) 17
(c) 28 (d) 32
Ans: (d)

Q25. (a) Mile (b)Centimetre
(c) Litre (d)Yard

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!