You are here
Home > QB Subjectwise > Part 076 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 076 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. One cannot be indifferent to one’s health, can’t one
(a) can’t be ?
(b) can one ?
(c) isn’t it ?
(d) No improvement
Ans: (b) The sentence is Negative. Hence, can one (Affirmative) is the right usage.

Q2. The mother with her children were expected.
(a) was (b) will
(c) have (d) No improvement
Ans: (a) Singular Subject agrees with Singular Verb. Hence, was is the right usage.

Q3. Sohan is pleased at the news yesterday.
(a) has been pleased
(b) had been pleased
(c) was pleased
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, was pleased is the right usage.

Q4. The octopus uses its arms for hunting and locomotion.
(a) fins
(b) flippers
(c) tentacles
(d) No improvement
Ans: (c) tentacles (N.): used for feeling or holding things, for moving or for getting food fins (N.): a thin flat part that sticks out from a body of a fish, used for swimming and keeping balance flippers (N.): a flat part of the body of some sea animals, used for swimming Here, tentacles is the right usage.

Q5. It is compulsory for every citizen to help the administration for keep as the city clean.
(a) for upkeep clean the city
(b) for keeping of the city cleanliness
(c) to keep the city clean
(d) No improvement
Ans: (c) The toInf. is used for indicating the purpose/ intention of an action. In this case to has the same meaning as in order to/so as to Hence, to keep the city clean is the right usage.

Q6. Mr. Sharma has been living in this city since five years.
(a) for (b) only
(c) from (d) No improvement
Ans: (a) for (Prep.) is used for saying how long something lasts/continues/has been the case (a period of time) since (Conj.) is used for saying that something has been the case from a particular time in the past until now (a point in time) He has been living in Paris for three months. He has been living in Paris since 1980. Here, for is the right usage.

Q7. Kamal’s suggestion was greeted with hoots of laughter.
(a) in (b) at
(c) on (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q8. I could not help to laugh at the joke.
(a) laughing
(b) laugh
(c) to laughing
(d) No improvement
Ans:
(a) help (V.) is usually followed by a Gerund and not an Inf. Hence, laughing is the right usage.

Q9. She does not tell lies, doesn’t she?
(a) isn’t she ?
(b) does she ?
(c) didn’t she ?
(d) No improvement
Ans: (b) The sentence is Negative. Hence, question tag should be Affirmative i.e. does she ? is the right usage.

Q10. Have you ever been in New York ?
(a) at (b) to
(c) with (d) No improvement
Ans: (b) Been is the Past Participle of be gone is the Past Participle of go. Been describes completed visits. When we refer to a destination, to (Prep.) is used. Here, to (Prep.) is the right usage.

Q11. Wave after wave surrounded the tower.
(a) engulfed
(b) circled
(c) encircled
(d) No improvement
Ans: (a) engulfed (V.): flow over/ cover completely circled (V.): to move in a circle, especially in the air encircled (V.): to surround somebody/something completely in a circle surrounded (V.): confined on all sides ; encircled engulfed is generally used of a natural force which sweeps over something so as to surround/cover it completely. Hence, engulfed is the right usage.

Q12. It is quite tough to declare which candidate will win the presidential election.
(a) predict (b) augur
(c) portend (d) No improvement
Ans: (a) Predict (v.): tell in advance declare (V.): to say something officially/publicly augur (V.): to be a sign that something will be successful/ not successful in the future portend (V.): to be a sign or warning of something that is going to happen in the future, especially something bad/unpleasant Here, predict is the right usage.

Q13. Transcoding has one of the items in the new syllabus.
(a) is one of the items
(b) has one of the item
(c) is one of the item
(d) No improvement
Ans:
(a) transcoding (V.): computing to transfer date from one format to another Here, is one of the items is the right usage.

Q14. The toddler has a habit of throwing tantrums.
(a) expressing emotions
(b) expressing frustrations
(c) expressing happiness
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement throwing tantrums (Id.): putting on an active display of childish temper ; to become very angry and unreasonable expressing emotions: expressing feelings (happiness, anger, frustration, etc.)

Q15. He absented from the meeting.
(a) was absent
(b) absented himself
(c) took absence
(d) No improvement
Ans: (b) Reflexive Pro. is used when we want to refer back to the Sub. of the sentence/clause. Hence, absented himself is the right usage.

Q16. The concert will start when the conductor comes.
(a) when the conductor arrives
(b) when the curtain has been raising
(c) when the audience will arrive
(d) No improvement
Ans: (a) Here, when the conductor arrives is the right usage.

Q17. The airconditioner has made ceiling fans a little redundant in today’s world.
(a) superfluous
(b) obsolete
(c) extinct
(d) No improvement
Ans: (b) obsolete (Adj.): no longer in use redundant (Adj.): more than is needed, desired/ required superfluous (Adj.): serving no useful purpose; pointless extinct (Adj.): no longer in existence Here, obsolete is the right usage.

Q18. You ought to do your homework, oughtn’t you ?
(a) shouldn’t ?
(b) mustn’t ?
(c) ought ?
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q19. A thing of beauty is joy for ever.
(a) is the joy
(b) is joyous
(c) is a joy
(d) No improvement
Ans: (c) Here, is a joy is the right usage.

Q20. The little boy fell from the roof.
(a) fell below the roof
(b) fell down the roof
(c) fell off the roof
(d) No improvement
Ans: (c) off (Prep.): down or away from a place/at a distance in space/time Hence, fell off the roof is the right usage.

Q21. Because that there were heavy rains the lake was flooded.
(a) Because of the
(b) As there were
(c) Since there was
(d) No improvement
Ans: (a) Here, because of the is the right usage.

Q22. The thieves ran away in a black car.
(a) fled
(b) escaped with
(c) jumped away
(d) No improvement
Ans: (a) Here, fled is the right usage.

Q23. I don’t understand why did you not call me last night.
(a) why had you not call
(b) why you did not call
(c) why not did you call
(d) No improvement
Ans: (b) Sub. is used before the (V.) Hence, why you did not call is the right usage.

Q24. What she said is not correct at all.
(a) incorrect
(b) not incorrect
(c) correct
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q25. My uncle couldn’t rise up from his bed no more.
(a) any farther
(b) any further
(c) any more
(d) No improvement
Ans: (c) Use of double negatives – couldn’t and no more is incorrect. Hence, anymore will replace no more

Top
error: Content is protected !!