You are here
Home > QB Subjectwise > Part 076 – Biology Previous Year Questions

Part 076 – Biology Previous Year Questions

Q1. How many feet has a crab got?
(a) 12 (b) 10
(c) 8 (d) 6
Ans: (c) Crabs are crustaceans with eight walking legs and two legs that are sometimes used for walking but usually used for eating. These are its pincers and they are called chela. The front two legs are called chelipeds.

Q2. Which one of the following is found only in women ?

(a) Thyroid (b) Pituitary
(c) Ovary (d) Adenoid
Ans: (c) Men don’t have ovary. Women have a pair of ovaries which is a sexual gland responsible for producing estrogen. In men, testis has same functions as ovary in women. It produces testosterone.

Q3. Which one of the following is NOT a function of kidney ?

(a) Regulation of blood pH
(b) Removal of metabolic wastes from the body
(c) Production of antibodies
(d) Regulation of osmotic pressures of the blood
Ans: (c) Kidneys are essential in the urinary system and also serve homeostatic functions such as the regulation of electrolytes, maintenance of acid–base balance, and regulation of blood pressure (via maintaining salt and water balance). They serve the body as a natural filter of the blood, and remove wastes which are diverted to the urinary bladder whereas the antibodies are produced by antigens in the cell.

Q4. Water in plants is trans-ported by

(a) cambium (b) phloem
(c) epidermis (d) xylem
Ans: (d) Water is transported through the plant in Xylem vessels, these begin in the roots and end in the leaves of the plant, water is translocated through a combination of “Transpirational pull” and capillary action. Xylem is one of two “conductive” tissues responsible for moving water and the products of photosynthesis (glucose) through the plant, the tissue responsible for moving the “food” around is Phloem.

Q5. Where are the Eucalyptus trees found in abundance ?

(a) Mizo Hills
(b) Naga Hills
(c) Manipur Hills
(d) Nilgiri Hills
Ans: (d) Eucalyptus belongs to the family Myrtaceae with about 300 species of the genus. The species is one of the fastest growing trees in the world and many species attain great heights. In Indian subcontinent it is mostly found in Nilgiri hills. Extensive commercial planting and harvesting of non-native eucalyptus is done in large numbers.

Q6. Which of the following hormone is released in excess quantity during excitement ?

(a) Cortisone (b) Serotonin
(c) Adrenaline (d) Oestrogen
Ans: (d) Estrogens (AmE), or oestrogen (BE), are a group of compounds named for their importance in the estrous cycle of humans and other animals. These hormones are released in excess during excitation. They are the primary female sex hormones. Natural estrogens are steroid hormones, while some synthetic ones are non-steroidal. Estrogens, in females, are produced primarily by the ovaries, and during pregnancy, the placenta. Follicle-stimulating hormone (FSH) stimulates the ovarian production of estrogens by the granulosa cells of the ovarian follicles and corpora lutea. Some estrogens are also produced in smaller amounts by other tissues such as the liver, adrenal glands, and the breasts.

Q7. Clove, the commonly-used spice, is obtained from the

(a) Fruit (b) Stem
(c) Root (d) Flower bud
Ans: (d) Cloves are the aromatic dried flower buds of a tree in the family Myrtaceae. Cloves are native to the Maluku islands in Indonesia and used as a spice in cuisines all over the world. Cloves are harvested primarily in Indonesia, India, Madagascar, Zanzibar, Pakistan, and Sri Lanka. They have a numbing effect on mouth tissues. The clove tree is an evergreen that grows to a height ranging from 8–12 m, having large leaves and sanguine flowers in numerous groups of terminal clusters. The flower buds are at first of a pale color and gradually become green, after which they develop into a bright red, when they are ready for collecting.

Q8. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases ?

(a) Leucocytes
(b) Monocytes
(c) Neutrophils
(d) Lymphoctyes
Ans: (a) White blood cells, or leukocytes, are cells of the immune system involved in defending the body against both infectious disease and foreign materials. Five different and diverse types of leukocytes exist, but they are all produced and derived from a multipotent cell in the bone marrow known as a hematopoietic stem cell. They live for about three to four days in the average human body. Leukocytes are found throughout the body, including the blood and lymphatic system. An increase in the number of leukocytes over the upper limits is called leukocytosis, and a decrease below the lower limit is called leukopenia.

Q9. Which is the gland that holds the body’s thermostat?

(a) Pineal (b) Pituitary
(c) Thyroid (d) Hypothalamus
Ans: (d) The body keeps its core temperature constant at about 37 C by physiological adjustments controlled by the hypothalamus (Thermostat Center) where there are neurons sensitive to changes in skin and blood temperatures. The temperature-regulating centers are found in the Preoptic Area (the anterior portion of the hypothalamus). This area receives input from temperature receptors in the skin and mucous membranes (Peripheral Thermoreceptors) and from internal structures (Central Thermoreceptors), which include the hypothalamus itself. The temperature sensory signals from the preoptic area and those form the periphery are combined in the posterior hypothalamus to control the heat producing and conserving reactions of the body. The hypothalamic thermostat works in conjunction with other hypothalamic, autonomic and higher nervous thermoregulatory centers to keep the core temperature constant.

Q10. What is the chromosome number in a human ovum ?

(a) 24 (b) 46
(c) 48 (d) None of these
Ans: (b) Chromosomes are long, stringy aggregates of genes that carry heredity information. They are composed of DNA and proteins and are located within the nucleus of our cells. Chromosomes determine everything from hair color and eye color to sex. Whether you are a male or female depends on the presence or absence of certain chromosomes. Human cells contain 23 pairs of chromosomes for a total of 46. There are 22 pairs of autosomes and one pair of sex chromosomes.

Q11. Hashish is obtained from a plant. From which part of the plant is it obtained ?

(a) Leaves
(b) Stem
(c) Exudate from leaves and female inflorescences.
(d) Exudate from stem and male inflorescences.
Ans: (c) Hashish, often known as “hash”, is a cannabis preparation composed of compressed and/or purified preparations of stalked resin glands, called trichomes, collected from the unfertilized buds of the cannabis plant. Hashish is made from cannabinoid-rich glandular hairs known as trichomes, as well as varying amounts of cannabis flower and leaf fragments. The flowers of a mature female plant contain the most trichomes, though trichomes are found on other parts of the plant. Certain strains of cannabis are cultivated specifically for their ability to produce large amounts of trichomes.

Q12. Which organ of the body never rests ?

(a) Eyes (b) Pancreas
(c) Liver (d) Heart
Ans: (d) Heart is the only organ in the body which never rest throughout the entire life. The heart is a hollow muscle that pumps blood throughout the blood vessels by repeated, rhythmic contractions. It is found in all animals with a circulatory system (including all vertebrates). The vertebrate heart is principally composed of cardiac muscle and connective tissue. The average human heart, beating at 72 beats per minute, will beat approximately 2.5 billion times during an average 66 year lifespan.

Q13. In which part of the eye lies the pigment that decides the colour of the eyes of a person?

(a) Cornea (b) Choroid
(c) Iris (d) Vitreous body
Ans: (c) The iris is a thin, circular structure in the eye, responsible for controlling the diameter and size of the pupils and thus the amount of light reaching the retina. “Eye color” is the color of the iris, which in humans can be green, blue, or brown. In some cases it can be hazel (a combination of light brown, green and gold), grey, violet, or even pink. In response to the amount of light entering the eye, muscles attached to the iris expand or contract the aperture at the center of the iris, known as the pupil. The larger the pupil, the more light can enter.

Q14. Which organ of the body never rests?

(a) Muscles (b) Nerves
(c) Tongue (d) Heart
Ans: (d) Heart is the only organ in the body which never rest throughout the entire life. The heart is a hollow muscle that pumps blood throughout the blood vessels by repeated, rhythmic contractions. It is found in all animals with a circulatory system (including all vertebrates). The vertebrate heart is principally composed of cardiac muscle and connective tissue. The average human heart, beating at 72 beats per minute, will beat approximately 2.5 billion times during an average 66 year lifespan.

Q15. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

(a) Chloroplasts
(b) Cell wall
(c) Cell membrane
(d) Nucleus
Ans: (a) Plant and animal cells have several differences and similarities. Animal cells do not have chloroplasts but plant cells do. Animal cells are round and irregular in shape while plant cells have fixed, rectangular shapes. Chloroplasts are organelles found in plant cells and other eukaryotic organisms that conduct photosynthesis and other chemical reactions. Chloroplasts capture the sun’s light energy, store it in the energy storage molecules ATP and NADPH and use it in the process called photosynthesis to make organic molecules from carbon dioxide and free oxygen from water.

Q16. Which of the following is most important for growth of children upto the age of 14?

(a) Proteins (b) Vitamins
(c) Fats (d) Milk
Ans: (a) Proteins are very important for children as they help their body grow. Proteins are the source of amino acids, which are the building blocks of your child’s body. Amino acids help the development of muscle, bones, skin and various organs in children. The enzymes which are catalysts of body growth are proteins produced by the body. As children grow, their immune system also keeps improving and maturing. Proteins also play an important role in the working and development of the immune system. Many hormones which are important to regulate the behaviour of various body functions, are also proteins. For example, insulin is a protein.

Q17. Which of the following is not required for seed germination?

(a) Water (b) Air
(c) Sunlight
(d) Suitable temperature
Ans: (c) Plants need sunlight to conduct the carbohydratemaking process called photosynthesis in their green leaves and stems. Seeds do not contain green pigment, but merely a dormant embryo. Seeds do not need to bask in sunlight to germinate. However, the warmth from sunlight can create a soil environment more conducive for germination. The requirements for seed germination vary among all plant species. Usually, direct sunlight is harmful to the process of germination and initial development of the sprout.

Q18. The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called

(a) Dairy Science
(b) Veterinary Science
(c) Poultry
(d) Animal Husbandry
Ans: (b) Veterinary medicine is widely practiced, both with and without professional supervision. Professional care is most often led by a veterinary physician (also known as a vet, veterinary surgeon or veterinarian), but also by paraveterinary workers such as veterinary nurses or technicians. This can be augmented by other paraprofessionals with specific specialism such as animal physiotherapy or dentistry, and species relevant roles such as farriers.

Q19. Edward Jenner is associated with

(a) Cholera (b) Typhoid
(c) Small Pox (d) Paralysis
Ans: (c) Edward Anthony Jenner, (17 May, 1749 – 26 January, 1823) was an English physician and scientist from Berkeley, Gloucestershire, who was the pioneer of smallpox vaccine. He is often called “the father of immunology”, and his work is said to have “saved more lives than the work of any other man”. Jenner contributed papers on angina pectoris, ophthalmia, and cardiac valvular disease and commented on cowpox.

Q20. A plant with compound leaves is

(a) Papaya (b) Coconut
(c) Peepal (d) Hibiscus
Ans: (b) A compound leaf has a fully subdivided blade, each leaflet of the blade separated along a main or secondary vein. Because each leaflet can appear to be a simple leaf, it is important to recognize where the petiole occurs to identify a compound leaf. Compound leaves are a characteristic of some families of higher plants, such as the Fabaceae. The coconut palm produces a crown of pinnately compound yellowgreen leaves called fronds. Each frond reaches 15 to 17 feet in length.

Q21. The scientist who explained about blood circulation for the first time was

(a) Antonyvan Leewen Hock
(b) William Harvey
(c) Gregor Mendel
(d) Ronald Ross
Ans: (b) William Harvey was an English physician, who described completely and in detail the systemic circulation and properties of blood being pumped to the body by the heart, though earlier writers had provided precursors of the theory. After his death the William Harvey Hospital was constructed in the town of Ashford, several miles from his birthplace of Folkestone. He is not well recognized for his accomplishments in today’s society.

Q22. Which one of the following is not a digestive enzyme ?

(a) Pepsin (b) Renin
(c) Insulin (d) Amylopsin
Ans: (c) Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells of the pancreas, and is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body. Insulin causes cells in the liver, skeletal muscles, and fat tissue to take up glucose from the blood. In the liver and skeletal muscles, glucose is stored as glycogen, and in adipocytes it is stored as triglycerides.

Q23. The ‘Theory of Evolution’ was put forward by

(a) Louis Pasteur
(b) Aristotle
(c) Gregor Mendel
(d) Charles Darwin
Ans: (d) Charles Darwin had proposed “theory of Evolution”. The theory of evolution came into view by the reawakening of ancient materialistic philosophies and became widespread in the 19th century. This philosophy supposes that matter is absolute and infinite. This materialistic philosophy does not hold anything to be real except the matter, so it tries to explain the universe and nature through purely material factors.

Q24. In a human body, the longest bone is in the

(a) vertebral column
(b) thigh (c) rib cage
(d) arm
Ans: (b) The femur (pl. femurs or femora), or thigh bone, is the most proximal (closest to the center of the body) bone of the leg in tetrapod vertebrates capable of walking or jumping, such as most land mammals, birds, many reptiles such as lizards, and amphibianssuch as frogs. In vertebrates with four legs such as dogs and horses, the femur is found only in the rear legs. The femur is the largest bone in the human body. The head of the femur articulates with the acetabulum. By most measures the femur is one of the strongest bones in the body.

Q25. Hay fever is a sign of

(a) malnutrition
(b) allergy
(c) old age (d) over work
Ans: (b) Hay fever involves an allergic reaction to pollen. A similar reaction occurs with allergy to mold, animal dander, dust, and other allergens that you breathe in. Allergic rhinitis is a group of symptoms affecting the nose. These symptoms occur when you breathe in something you are allergic to, such as dust, dander, insect venom, or pollen. An allergen is something that triggers an allergy. When a person with allergic rhinitis breathes in an allergen such as pollen or dust, the body releases chemicals, including histamine.

Top
error: Content is protected !!