You are here
Home > QB Subjectwise > Part 075 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 075 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 075 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 16 (b) 56
(c) 128 (d) 2

Ans: (a)

Q2. Find the odd letters from the given alternative :
(a) PRTV (b) UWYZ
(c) ACEG (d) BDFH
Ans: (b)

Q3. INTERNATIONAL
(a) ALONE (b) NOTE
(c) LATER (d) RADIO
Ans: (d)

Q4. a. Stem b. Flower
c. Root d. Leaves
e. Fruit

(a) c, a, d, b, e (b) c, a, e, b, d
(c) e, b, a, d, c (d) d, c, a, e, b
Ans: (a)

Q5. Arrange the following words as per the order in a dictionary :
1. Drum 2. Drubbing
3. Drunken 4. Drudgery
5. Duster

(a) 3, 1, 5, 4, 2
(b) 2, 4, 1, 3, 5
(c) 1, 3, 4, 5, 2
(d) 2, 1, 4, 3, 5
Ans: (b)

Q6. Spring : Summer : :
(a) Sunday : Monday
(b) Thursday : Wednesday
(c) Tuesday : Friday
(d) Friday : Monday
Ans: (a)

Q7. heat : calorie :: sound : ?
(a) decibel (b) joule
(c) knot (d) richter
Ans: (a)

Q8. Select the related number from the given alternatives.
7 : 32 : : 28 : ?

(a) 126 (b) 136
(c) 116 (d) 128
Ans: (c)

Q9. If ‘+’ means ‘–’, ‘–’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then 2 ÷ 6 × 6 ÷ 2 = ?
(a) 1 (b) 0
(c) 10 (d) 5
Ans: (d)

Q10. (a) Earthquake (b) Storm
(c) Drought (d) Explosion

Ans: (d)

Q11. Find the odd word from the given alternatives.
(a) House (b) Stable
(c) Hut (d) Cottage
Ans: (b)

Q12. Find out the odd number pair from the given alternatives
(a) 16, 32 (b) 20, 40
(c) 64, 81 (d) 81, 162
Ans: (c)

Q13. Which number is wrong in the given series?
12439, 23549, 34659, 45769, 57689

(a) 34659 (b) 23549
(c) 57689 (d) 12439
Ans: (c)

Q14. CONCENTRATION
(a) CONCERN (b) NATION
(c) TRAIN (d) CENTRE
Ans: (d)

Q15. (a) Bus (b) Bullock cart
(c) Aeroplane (d) Horse
(e) Rocket

(a) d, b, a, c, e (b) c, d, a, b, e
(c) b, d, a, c, e (d) a, d, b, c, e
Ans: (c)

Q16. Magazine : Editor : : Drama : ?
(a) Principal (b) Actress
(c) Scenario (d) Director
Ans: (d)

Q17. Select the related word from the given alternatives :
Grain : Warehouse : : Water : ?

(a) Canal (b) River
(c) Estuary (d) Dam
Ans: (d)

Q18. Select the related number from the given alternatives :
50 : 90 : : 134 : ?

(a) 206 (b) 202
(c) 208 (d) 186
Ans: (a)

Q19. If ‘÷’ means ‘×’, ‘–’ means ‘+’, ‘×’ means ‘–’, ‘+’ means ‘÷’, then what will be the value of the following?
20 + 4 ×6 – 5 ÷ 7

(a) 28 (b) 32
(c) 34 (d) 36
Ans: (c)

Q20. (a) Ring (b) Tyre
(c) Plate (d) Bangle

Ans: (c)

Q21. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Thermometer
(b) Barometer
(c) Diameter
(d) Hygrometer
Ans: (c)

Q22. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 36–72 (b) 17–34
(c) 28–49 (d) 24–48
Ans: (c)

Q23. If day after tomorrow is Saturday what day was three days before yesterday?
(a) Thursday (b) Monday
(c) Saturday (d) Sunday
Ans: (d)

Q24. SUPERIMPOSABLE
(a) POSSIBLE (b) REPOSURE
(c) SPIRE (d) REPTILE
Ans: (d)

Q25. a. Thread b. Cotton
c. Soil d. Cloth
e. Rag f. Plant

(a) c, b, a, d, f, e
(b) c, f, b, a, d, e
(c) b, f, c, a, e, d
(d) a, b, c, f, e, d
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!