You are here
Home > QB Subjectwise > Part 075 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 075 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. He made the utmost effort to save us.
(a) an allout
(b) an altered
(c) an intentional
(d) No improvement
Ans: (a) allout (Adj.): using all available resources; fullscale Here, an allout is the right usage.

Q2. He belongs to a rich family.
(a) a welltodo family
(b) an upper class family
(c) a wellknown family
(d) No improvement
Ans: (a) Any of the four options is right but the most appropriate one is a welltodo family

Q3. Suraj looked at Sunil with a question.
(a) questioningly
(b) questionably
(c) wistfully
(d) No improvement
Ans:
(b) questioningly (Adv.): in a curious and questioning manner questionably (Adv.): in a questionable and dubious manner Here, questionably is the right usage.

Q4. Ram filled ink into his pen before leaving for school.
(a) filled ink in his pen
(b) filled ink on his pen
(c) filled his pen with ink
(d) No improvement
Ans: (c) Here, filled his pen with ink is the right usage.

Q5. The toys he bought for Suzy are too good to be cheap.
(a) are so much good to be cheap
(b) were so good to be cheap
(c) are so good that to be cheap
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement too (Adv.): used before Adj. and Adv. to say that something is more than is good, necessary, possible, etc. The news is too good to be true The news is so good that it cannot be true The toys he bought for Suzy are so good that they cannot be cheap.

Q6. I did one mistake in the dictation test today.
(a) I made a mistake in
(b) I did a mistake at
(c) I did a mistake in
(d) No improvement
Ans: (a) mistake is made and not done. Hence, I made a mistake in is the right usage.

Q7. John has been detained at a meeting.
(a) by the meeting
(b) in meeting
(c) on a meeting
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement Here, at a meeting is the right usage.

Q8. The butler was as devoted as a faithful dog.
(a) a faithful cat
(b) a faithful friend
(c) a faithful pet
(d) No improvement
Ans: (d) Here, a faithful dog is the right usage.

Q9. The government representative furnished the reporters all details.
(a) provided the reporters all details
(b) furnished the reporters with all the details
(c) furnished reporters all details
(d) No improvement
Ans: (b) Here, furnished the reporters with all the details is the right usage.

Q10. It was raining so heavily yesterday that I could not move out for my usual walk.
(a) I could not go out for my usual walk
(b) I could not go to my usual walk
(c) I could not move for my usual walk
(d) No improvement
Ans: (a) Here, I could not go out for my usual walk is the right usage.

Q11. There is an error in grammar in this sentence.
(a) a written error
(b) a grammatical error
(c) a grammar error
(d) No improvement
Ans: (b) Here, a grammatical error is the right usage.

Q12. He denied that he had not forged my signature.
(a) would not forge
(b) did not forge
(c) had forged
(d) No improvement
Ans: (b) deny (Verb): to refuse to admit or accept something It gives a negative sense. Hence, had forged (Past Perfect Tense) is the right usage.

Q13. To his astonishment and admiration he got the information that it was only the picture of a curtain.
(a) found
(b) received the information
(c) saw clearly
(d) No improvement
Ans:
(b) Receive/obtain/collect/gather information will be used. Here, received the information is the right usage.

Q14. Hitler was an absolute potentate.
(a) dictator (b) militant
(c) ruler (d) No improvement
Ans: (a) dictator (N.): someone who rules unconstrained by law; potentate; behaves like a tyrant; authoritarian potentate (N.): a ruler who has lot of power, especially when this is not restricted by a parliament, etc. militant (N.): a person who uses, or is willing to use, force or strong pressure to achieve his aims, especially to achieve social/political change Here, dictator is the right usage.

Q15. Having completion of the course, the students left college
(a) On completion of
(b) In order to complete
(c) Down the completion
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Having completed/On completion of should be used. Hence, on completion of is the right usage.

Q16. Will you please give me a warm glass of water ?
(a) Will you please give me a glass of warm water ?
(b) Will you please give I a warm glass of water ?
(c) Would you please give I a warm glass of water ?
(d) No improvement
Ans: (a) You need warm water, not the glass. Hence, a glass of warm water should be used. will you please give me a glass of warm water ? is the right sentence.

Q17. Boil the potatoes and then crush it until soft.
(a) smash it (b) knead it
(c) mash it (d) No improvement
Ans: (c) Here, mash it is the right usage.

Q18. They presented him a beautiful expensive designer gold pen.
(a) an expensive designer beautiful gold
(b) a beautiful gold expensive designer
(c) a designer gold beautiful expensive
(d) No improvement
Ans:
(d) No improvement

Q19. I brushed my teeth every day at 7 o’clock in the morning.
(a) I brushes my teeth every day at 7 o’clock in the morning
(b) I brush my teeth every day at 7 o’clock in the morning
(c) I brush my tooth every day at 7 o’clock in the morning
(d) No improvement
Ans: (b) A regular/action/habit is evident. Hence, Present Simple should be used. I brush my teeth every day at 7 O’clock in the morning is the right sentence.

Q20. More than 60% of India’s population live under the poverty line.
(a) live by the poverty line
(b) live below poverty line
(c) live beside the poverty line
(d) No improvement
Ans: (b) below and under can mean lower than; below is used when one thing is not directly under another. under is used when something is covered by what is over it. Hence, live below poverty line is the right usage.

Q21. Only me I can solve the problem.
(a) Only me can
(b) Only I can
(c) I can only
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Only I can do is the right usage. It means: Only I not others.

Q22. They congratulated me for my victory in the debate competition.
(a) about (b) at
(c) on (d) No improvement
Ans: (c) on (Prep.) is used when expressing one’s good wishes in the context of a happy event for (Pre.) is used when offering praise for someone’s achievement. Congratulations on winning the lottery Congratulations for completing 100 days without an accident Here, on (Prep.) is the right usage.

Q23. When the little girl losses her doll, she began to cry.
(a) losing her doll
(b) loss her doll
(c) lost her doll
(d) No improvement
Ans:
(c) The sentence is showing past time. Hence, lost her doll is the right usage.

Q24. She did not like the movie, nor I did.
(a) nor did I.
(b) nor I like it
(c) nor did I like it.
(d) No improvement
Ans: (a) In such cases, where a Negative Clause has to be linked, nor is used at the beginning of the Second Clause, followed by an Aux. V./Mod./be, followed by the Sub. and the Main V., if there is any. I don’t like him, nor does my sister. Aux. V. Sub. Hence, nor did I is the right usage.

Q25. Old habits die hardly.
(a) hard
(b) too hard
(c) much hardly
(d) No improvement
Ans: (a) difficult to do/understand/answer Here, hard will replace hardly Old things die hard means take a long time to change/ end it — used in Present Tense

Top
error: Content is protected !!