You are here
Home > QB Subjectwise > Part 074 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Part 074 – Sentence Improvement Previous Year Questions

Q1. I saw the woman whom you said lived next door.
(a) that you said live next door
(b) who you said lived next door
(c) which you said lived next door
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q2. A thousand rupees are all that he wants.
(a) are (b) was
(c) is (d) No improvement
Ans: (c) When a Plural Noun (A thousand rupees) denotes some specific quantity/amount considered as a whole, the Verb is generally Singular. Hence, is is the right usage.

Q3. I have never been hearing from him since he left for America.
(a) have never heard
(b) have never been hearing
(c) was never heard
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Present Perfect i.e., have never heard is the right usage.

Q4. The camera I bought recently is not convenient.
(a) easy to use
(b) hard to use
(c) difficult to use
(d) No improvement
Ans: (a) Here, easy to use is the right usage.

Q5. You are a mechanic, aren’t you?
(a) wasn’t (b) isn’t
(c) are (d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q6. Sincere workers do not rest till they have reached perfection in their work.
(a) they had achieved
(b) they have achieved
(c) they having reached
(d) No improvement
Ans: (b) Here, they have achieved (attained) is the right usage.

Q7. The interesting tale had its beginning more than fifty years ago.
(a) began
(b) was started
(c) initiated
(d) No improvement
Ans: (a) Here, Past Simple i.e., began is the right usage.

Q8. One of her friends had just got down from the bus.
(a) alighted from
(b) arrived in
(c) landed from
(d) No improvement
Ans:
(a) Hence, alighted from is the right usage.

Q9. This crime makes a man liable for transportation till his life.
(a) to transportation to life
(b) for transportation for life
(c) to transportation for life
(d) No improvement
Ans: (c) life (N.): the period between somebody’s birth and his death. liable (V.) agrees with to (Prep.) Hence, to transportation for life is the right usage.

Q10. I don’t think many people will be able to attend the meeting tomorrow. I, but for one, have to be in Chennai.
(a) so for one
(b) rather for one
(c) for one
(d) No improvement
Ans: (c) Here, for one is the right usage.

Q11. My visits to my family are a few and far between.
(a) few and a far between
(b) few and far between
(c) few or far between
(d) No improvement
Ans: (b) few (Det., Adj.): used with a Plu. N. and a Plu. V. to mean not many a few (Det., Adj.): used with a Plu. N. and a Plu. V. to mean a small number/some Few people understand the difference. We’ve had a few replies. Here, few and far between is the right usage.

Q12. Their friendship will not last through long time.
(a) last through a long time
(b) last through
(c) last long
(d) No improvement
Ans: (c) Here, last long is the right usage.

Q13. All these articles are kept in a tin box to prevent from spoiling of damp in rainy season.
(a) prevent them from spoiling by damp
(b) prevent them being spoiled by damp
(c) prevent them from spoiling of damp
(d) No improvement
Ans: (b) Here, prevent them being spoiled by damp is the right usage. prevent from is used for stopping to do an act/something else

Q14. Your previous project was only failed because you did not persevere yourself in it.
(a) failed only because you did not persevere.
(b) failed only because you did not persevere for it.
(c) only failed because you did not persevere.
(d) No improvement
Ans: (b) Here, failed only because you did not persevere for it is the right usage.

Q15. I had more sympathy with you, my friend.
(a) have a more sympathy
(b) have much sympathy
(c) had much sympathy
(d) No improvement
Ans: (b) Here, have much sympathy is the right usage.

Q16. The bank manager was given a holiday and so he resolved to go for hitchhiking.
(a) with hitchhiking
(b) for the hitchhiking
(c) hitchhiking
(d) No improvement
Ans: (c) hitch hike (Verb): to travel by asking for free rides in other people’s cars, by standing at the side of the road and trying to get passing cars to stop They hitch hiked around Europe. Here, hitchhiking is the right usage.

Q17. Our big iron gate jingles on its hinges as it is opened.
(a) clangs (b) grates
(c) bangs (d) No improvement
Ans: (a) clangs (V.): to make a lud ringing sound like that of metal being hit grates (V.): when two hard surfaces grate as they rub together, they make a sharp unpleasant sound bangs (V.): to hit something in away that makes a loud noise Here, clangs is the right usage.

Q18. Although other parts the world 20 per cent of the farm area is owned by women, in India women own less than 7 per cent.
(a) If in other parts of
(b) However some parts of
(c) While in other parts of
(d) No improvement
Ans:
(c) Here, while in other parts of is the right usage.

Q19. The visitors arrived at a lucky moment.
(a) an opportunistic
(b) an opportunity
(c) an opportune
(d) No improvement
Ans: (c) opportunistic (Adj.): taking immediate advantage opportune (Adj.): at a convenient/suitable time; favourable Here, an opportune is the right usage.

Q20. ’The government can see scarcely any valid reason to launch an inquiry.
(a) cannot scarcely see any valid reason
(b) can see any valid reason scarcely
(c) can scarcely see any valid reason
(d) No improvement
Ans: (c) Here, can scarcely see any valid reason is the right usage.

Q21. Henry is taking John for tea.
(a) taking John on tea
(b) taking John to tea
(c) taking John at tea
(d) No improvement
Ans: (d) No improvement

Q22. The medicines made miracles and healed me in two days.
(a) The medicines brought miracles
(b) The medicines worked miracles
(c) The medicine performed miracles
(d) No improvement
Ans: (b) In this case, worked miracles is the right usage. Hence, The medicines worked miracles is the right usage.

Q23. Any of these two books is good.
(a) Any of this
(b) Either of these
(c) Any other of this .
(d) No improvement
Ans: (b) Here, Either of these is the right usage.

Q24. The report highlights a number of instance of injustice.
(a) highlight a number of instances of injustice
(b) highlights a numbers of instances of injustice
(c) highlights a number of instances of injustice
(d) No improvement
Ans: (c) Here, highlights a number of instances of injustice is the right usage.

Q25. He was for a time our captain.
(a) for sometime
(b) once
(c) at any time
(d) No improvement
Ans: (b) Here, once is the right usage.

Top
error: Content is protected !!