You are here
Home > QB Subjectwise > Part 073 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 073 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 073 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. KiD, NkH, QmL, ToP, ?
(a) WqT (b) UqS
(c) WvS (d) VrT
Ans: (a)

Q2. Select the word which cannot be formed using the letters of the given word REJUVENATION
(a) JUTE
(b) NATION
(c) REVISION
(d) NATIVE
Ans: (c)

Q3. (a) Hick (b) Hide
(c) High (d) Hay

Ans: (b)

Q4. Astronomy : Stars : : Geology : ?
(a) Geometry (b) Science
(c) Earth (d) Sky
Ans: (c)

Q5. 7 : 48 : : 12 : ?
(a) 143 (b) 84
(c) 121 (d) 112
Ans: (a)

Q6. AZB : BYC : : MVN : ?
(a) NUO (b) NVO
(c) NVQ (d) NRQ
Ans: (a)

Q7. Some equations have been solved on the basis of a certain system.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 9 * 7 = 32, 13 * 7 = 120, 17 * 9 = 208, then 19 * 11 = ?

(a) 150 (b) 180
(c) 210 (d) 240
Ans: (d)

Q8. (a) Japanese (b) Swiss
(c) French (d) German

Ans: (a)

Q9. (a) 9 (b) 31
(c) 24 (d) 48

Ans: (b)

Q10. (a) ADGJ (b) MPSV
(c) EHJN (d) LORU

Ans: (c)

Q11. SFJ, RGK, QHL, _?_
(a) EMD (b) VIJ
(c) PIM (d) PKL
Ans: (c)

Q12. From the given alternative words, select the word which can not be formed using the letters of the given word:
UNIVERSALISATION

(a) NATION (b) CURTAIN
(c) LIVER (d) AVIATION
Ans: (b)

Q13. (a) Carrom (b) Cramming
(c) Carrier (d) Cartoon

Ans: (c)

Q14. Body : Stomach :: Library : ?
(a) Cash (b) Book
(c) Headmaster (d) School
Ans: (b)

Q15. 6:17 : : 9 : ?
(a) 25 (b) 26
(c) 27 (d) 28
Ans: (b)

Q16. ACF : GIL :: MOR : ?
(a) SUX (b) TUX
(c) UWZ (d) SVY
Ans: (a)

Q17. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation.
12 * 3 * 4 = 6 * 8 * 8

(a) +, ×, –, × (b) ×, +, –, ×
(c) ×, +, ×, – (d) ×, –, ×, +
Ans: (c)

Q18. (a) Lieutenant General
(b) Major
(c) Colonel
(d) Commodore

Ans: (d)

Q19. (a) (1, 0) (b) (2, 3)
(c) (3, 8) (d) (4, 27)

Ans: (b)

Q20. (a) BDFH (b) JLNP
(c) YOIC (d) RTVX

Ans: (c)

Q21. FGHJKLNOPRS ?
(a) T (b) M
(c) Q (d) U
Ans: (a)

Q22. ENVIRONMENT
(a) EMINENT (b) ENTRANCE
(c) ENTERTAIN (d) MOVEMENT
Ans: (a)

Q23. Arrange the following words as per order in the dictionary.
(A) Necrology
(B) Necromancy
(C) Necropolis
(D) Necrophilia

(a) (A), (B), (C), (D)
(b) (A), (B), (D), (C)
(c) (B), (A), (C), (D)
(d) (B), (A), (D), (C)
Ans: (b)

Q24. Sepal : Flower ::
(a) Foot : Ball
(b) Tyre : Bicycle
(c) Puppy : Dog
(d) Sandals : Shoes
Ans: (b)

Q25. 11 : 1331 :: 9 : ?
(a) 979 (b) 991
(c) 729 (d) 879
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!